Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Čas je zelo relativen pojem in ne sme biti prisila za rekreativca. Tek je lahko užitek, če se brezglavo ne ženeš in hočeš nekaj doseči, kar nisi zmožen. Sam tečem že 35 let in sem imel dobre čase, pa tudi slabše. Tekel sem kratke teke, male maratone, maratone in potem ultramaratone pri katerih sem se ustalil in ne gledam več toliko na čas. Če pretečeš 100 km tek in si po teku sposoben normalno komunicirati , normalno hoditi , čutiti v sebi veliko zadovoljstvo si bil uspešen. In če je ta stotka bila opravljena v nekem povprečnem času, si samo rečeš : naslednje leto spet.

Mladi so seveda hitrejši in 5 min. na kilometer je nekje meja med tekom in joggingom, ki pa je na začetku ni lahko doseči. Kasneje se ta čas zniža tudi pod 4 min. in pri nekaterih še nižje, vendar to dosežeš z veliko treninga in tudi kakšen pravi gen mora biti v tebi.

Zatorej, čas naj bo nek rezultat, ne pa za vsako ceno, kajti če vam požre užitek, bo tek le ena sama muka.

In veliko užitkov vam želim pri teku. :D
ultramaratonec napisal/-a: ... in 5 min. na kilometer je nekje meja med tekom in joggingom ...

Tu se pa jaz ne strinjam. Prej bi rekel, da je meja bolj pri 6 min/km.
Uporabniški avatar
 ris9
Se strinjam z ZdravkoC... Mogoče še malo nižje npr 6:30 - 7:00 min/km ... Seveda po ravnini, ker npr gorski tekači še mal pohodijo vmes :wink: :wink:
Šalo na stran, Kenijci bi rekli da je meja med tekom in joggingom pri 3 min / km, kar za vrhunski tek res velja.

Drugače pa časi pri gorskem teku lahko res precej narastejo. Npr. svetovni rekord v Vertical kilometru je ca. 30 min 30 za 1,9 km dolgo progo. To pomeni povprečno hitrost zgolj 3,7 km/h. Tudi v Planici je Arslan tekel 5 min kar pomeni povprečno hitrost 4,8 km/h.
Še vedno vztrajam, da je meja med tekom in joggingom 5 min/km, saj tako piše po knjigah o teku. Seveda pa je to mišljeno za običajne teke, ne pa za gorske teke in crosse.

Pa mnogo užitkov vam želim ali pri teku ali pri joggingu, saj je oboje zelo koristno.
ultramaratonec napisal/-a:Še vedno vztrajam, da je meja med tekom in joggingom 5 min/km, saj tako piše po knjigah o teku. Seveda pa je to mišljeno za običajne teke, ne pa za gorske teke in crosse.

Pa mnogo užitkov vam želim ali pri teku ali pri joggingu, saj je oboje zelo koristno.

malce si ga ustrelil mimo: jogging naj bi bil tek, pri katerem uživaš, dihaš počasi in se ne obremenjuješ z minutami in niti ne razmišljaš o času/hitrosti
-predvsem, pa je tek in jogging odvisen tudi od pripravljenosti in trenutne forme posameznika

ali drugače, če povzamem samega sebe: moj zimski jogging je okoli 5.30 -6.00 min/km, če se spustim pod 5 min/km, se že mučim :? ...med letom pa se forma dviguje in tudi stopnja pripravljenosti/intenzivnost treningov, se na tekmi z lahkoto spustim pod 4 min/km :P , medtem ko je letni jogging okoli 4.30 min/km ali nižje, (januarja sem se vlekel po cestah , MKM sem imel pod 4 min/km)

niso/nismo vsi zmeraj pripravljeni na 5 min...nekomu je to že končna hitrost za katero je treniral, in je tekač ravno tako kakor tisti ki ima 4 min/km, tako da to je brezpredmetno primerjati s knjigo in z vsakim posameznikom in govoriti kaj je jogging in kaj tek

sicer pa :laola vsem =) samo da gibamo :lol: :lol:
... tako je. Vsak ima svojo hitrost teka in svoja področja, ki so definirana z ozirom na neko izhodišče. Največkrat z ozirom na % MSU, % VO2max ali še boljše z ozirom na % hitrosti na LT .
Ker ima vsak posameznik svoje meje, se absolutne številke, ki bi veljala za vse, ne da definirati. Mogoče za tekmovalce, ker jih je večina v nekaj % razlike.
Pri rekreativcih je ta meja lahko različna in v zelo velikem % razlike.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 01 Maj 2013, 19:12, skupaj popravljeno 1 krat.
ultramaratonec napisal/-a:Še vedno vztrajam, da je meja med tekom in joggingom 5 min/km, saj tako piše po knjigah o teku.

Saj vsakdo mora imeti svoje mnenje ...

S črnci in 3 min/km to nima veze. V knjigi treniraj trdo, zmaguj z lahkoto piše, da tudi Kenijci kdaj tečejo tempo 6 min/km.

Treba je ločit oblike teka, kot so hitri tek, zmerno hiter tek, tempo tek, sprostilni tek, iztek, dolgi tek, ...

Jogging nima predpisanega tempa, to je pač jogging :--

Ko sem bral knjigo o Spartathlonu, zanimivo in se mi je vrezalo v spomin, je avtor zapisal, da se je treba potrudit in da se na takšni tekmi ne teče jogging. Resnica je, da je kdaj proti koncu tempo tudi 7 ali celo 8 min/km, vendar je to takrat to, kar največ zmoreš.

Ne mi reči, da je človek, ki se je potrudil maraton preteči v 3:32:00, joggiral. Ne, nisem!

Jogging (po Čufarju) je krajši sprostilni tek, pri katerem tekač ni obremenjen s tempom, razdaljo, pulzom, dihanjem, ... uživaje teče z enim ciljem, da joggira :lol:
Uporabniški avatar
 tini
ZdravkoC napisal/-a:Jogging (po Čufarju) je krajši sprostilni tek, pri katerem tekač ni obremenjen s tempom, razdaljo, pulzom, dihanjem, ... uživaje teče z enim ciljem, da joggira :lol:

No, pod tole se pa tud jaz podpisem :)
ultramaratonec napisal/-a:Še vedno vztrajam, da je meja med tekom in joggingom 5 min/km, saj tako piše po knjigah o teku.

Podpis - se popolnoma strinjam. Sem pa pred časom dal med lestvice temo, kjer je lahko vsakdo sporočil, kakšno razdaljo mu je že kdajkoli uspelo preteči pod določenim tempom. viewtopic.php?f=55&t=20672

ZdravkoC napisal/-a:S črnci in 3 min/km to nima veze. V knjigi treniraj trdo, zmaguj z lahkoto piše, da tudi Kenijci kdaj tečejo tempo 6 min/km.

Pa a misliš, da premikanje okrog ~6min/km definirajo kot tek ali kot jogging :-- (ali kot spanje...)?
Jaz razliko med joggingom in tekom razumem bolj kot razliko v tehniki teka, kot pa v hitrosti. Sicer je to precej subjektivno, pa vseeno.

Hitrost pri kateri določen posameznik "bolj poskakuje" pri teku - jogging.

Ko si pri določeni hitrosti preprosto ne more več privoščit (gledano iz energetskega vidika), da "skače" v zrak več kot je potrebno - tek.

Mogoče je težko govoriti o absolutnih številkah ker je vsak človek drugačen in ima drugačno mehaniko teka in laktatni prag (ki v grobem tako ali drugače določa hitrost na srednjih in dolgih progah), vendar takole na oko bi rekel da je pri večini rekreativcev ta meja nekje blizu 6 min/km.
štenga napisal/-a:

Podpis - se popolnoma strinjam. Sem pa pred časom dal med lestvice temo, kjer je lahko vsakdo sporočil, kakšno razdaljo mu je že kdajkoli uspelo preteči pod določenim tempom. viewtopic.php?f=55&t=20672

ZdravkoC napisal/-a:S črnci in 3 min/km to nima veze. V knjigi treniraj trdo, zmaguj z lahkoto piše, da tudi Kenijci kdaj tečejo tempo 6 min/km.

Pa a misliš, da premikanje okrog ~6min/km definirajo kot tek ali kot jogging :-- (ali kot spanje...)?

:-- se popolnoma ne strinjam :mrgreen: .

Da vidim "junaka", ki zna določiti koliko min/km je tempo za:
počasni tek,
dolgi tek,
tempo tek,
tempo intervale,
hitrostne intervale,
tekmovalni tempo,
iztek,
jogging tempo,
...... ?
Jaz to za sebe, vem. Za druge, ne vem.
Moj sin, ki teče 21k okoli 1h:18' pravi, da je imel iztek, ko teče v mojem tekmovalnem tempu za 10 km. To je okoli 4':30'' min/km.
Kdo zdaj tu teče narobe, čeprav tečeva enako hitro ?
On pravi, da je to iztek, jaz, da je to tekmovalni tempo :-- .
StaraKost malo offtopic, kako pa bi si lahko nekdo vsaj približno, določil tempo za vse te različne teke, se da dobiti kakšne tabele.Recimo da 10ko odtečeš 5:00min/km.
Lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA