Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Kaj me briga, mene itak ne bo :--(
z veseljem sem žal na drugi strani meje, na blatni sceni :lol:
Če se za en teden prestavi, pa pridem.
Eni še vedno sanjamo, da bi lahko spet startali v Sl Gradcu in prečkali cel pukl do Maribora.
ZM je športno-organizacijsko v zatonu, Triglav pa se prebuja (Triglav - Triglav). :clap:
Zgleda, da je včasih potrebno kaj narediti tudi sam osebno. Brez potrditve drugih, brez velikih aplavzov ali velikih čestitk, želja, podpore z več tišine. Zgleda, da to velja tudi za kakšne želje po fizičnih vzdržljivostih. Podobno kot molitev ali meditacija ni zato, da boš potem užival brezskrbnost ali mir ampak za ektstra kilometer. Verjetno podobno velja za osebne vzdržljivostne preizkušnje: ali si parazit in se napajaš od zunaj ali pa poskušaš po svoji moči tiho prispevati. Vedno ni najboljše doseženo z vpitjem in slavospevi. Komfortna zona težnje po psiihčnem udobju zgleda ni vedno vodilo osebne kaj šele skupnostne prosperitete.http://www.oginali.com/hymns/01%20Amazing%20Grace.mp3
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
tek_v_snegu napisal/-a:Zgleda, da je včasih potrebno kaj narediti tudi sam osebno. Brez potrditve drugih, brez velikih aplavzov ali velikih čestitk, želja, podpore z več tišine. Zgleda, da to velja tudi za kakšne želje po fizičnih vzdržljivostih. Podobno kot molitev ali meditacija ni zato, da boš potem užival brezskrbnost ali mir ampak za ektstra kilometer. Verjetno podobno velja za osebne vzdržljivostne preizkušnje: ali si parazit in se napajaš od zunaj ali pa poskušaš po svoji moči tiho prispevati. Vedno ni najboljše doseženo z vpitjem in slavospevi. Komfortna zona težnje po psiihčnem udobju zgleda ni vedno vodilo osebne kaj šele skupnostne prosperitete.http://www.oginali.com/hymns/01%20Amazing%20Grace.mp3

Ne razumem :?
Uporabniški avatar
 dexi27
In sem šel od doma čez Poštelo v breg do vzpenjače in naprej do Areha, čez Žigartov vrh, do Šumika in naprej na Klopni vrh, od tam pa do križišča za Pesek, in pa pol spust do Jurgovega in pa mali vzponček na Planino na Pohorju, od tam pa preko Koroške vasi in Gorenja v Zreče.
Slabih 50 kilometrov v 5 in pol urah, kaj več pa kmalu :wink:
Heheh pomaranča, dva kosa kruha in frutabella.
To pa se sliši kot nek čarobni pripomočki iz pravljice za nebodigatreba situacije najmlajšega sina od treh sinov :).

Na poti iz Žigarta , ali si šel mimo zanimivega monolitnega kamna na katerem so Nemški napisi in smeri Feistritz Bistrica, Ruše ...?

Klopni vrh je zakon. Lepa in prijazna koča. Poleg Kremžarce še edina tistih starih prijaznih koč. Na Klopni vrh namesto preko potoka in Zgornje brvi :)? Tako si se izognil škratom lanskega teka in zavajanju poti na Falske ribnike.Je pa malo daljša pot. Mimogrede v gozdu na pcestnem delu preden zavije markacija v gozd je na desni eden nagrobni kamen...pozabil ime in priimek...mislim da nekaj v zvezi s Kancler? Si kdaj opazil? Kakšen domačin pri sečnji ali čisto nekdo po kakšni želji biti tukaj zaznamovan?
Uporabniški avatar
 dexi27
Ja tak ko včasih kos kruha pa v planino :mrgreen:

Pol tolk ne vem o teh poteh po Pohorju kot ti, od Žigarta dalje sem komaj gledal kje naj grem da ne zalutam čist, tak da nisem opazil nič.
Pred Klopnim vrhom sem bil v dilemi kako dalje, ko sem prišel na jaso nisem bil čist ziher, tak da sem raj šel do koče pa pol od tam dalje kr po cesti.
hoja napisal/-a:g
Drugič pojdi malo počasneje, da vidiš še kaj okrog sebe :wink:.

Mislim, da tukaj ne gre toliko za poznavanje ampak neka naključja.
Ker tudi sam osebno nimam nekih specijalnih poti, ki bi zahtevale poznavanje ampak kot vsi se držim markacij. Edino problem imam, da včasih se najdejo taka naključja, da rajši vprašam. če je kdo še videl. Ker bi človek rekel, da je tako čudno da je imel privid ali se mu je sanjalo.
In če potem če ne preveriš,. ko greš drugič.

Recimo za ta nagrobnik v gozdu, kjer je jasno izpisan ime in priimek ( mislim, da je celo leto rojstva in da bi lahko bil mojih let )...sem slučajno naletel.Morda sem bil s prijateljem psom tam okoli.
Če poskusim rekonstruirati pot v opisu ( gledajoč karto in spomin - že dolgo nisem hodil do Klopnega vrha ). Najprej greš zgoraj na cesti nad Šumikom, kjer je razpotje markacij za Pesek in Klopni vrh. Mislim ,da se gre mimo enega partizanskega spomenika potem pa se pride na staro glažutarsko naselje oz. Fišer Žago ( tiste lesene bajte ). Tukaj markacija gre po makadamskem kolovozu. Ko prideš ven iz tistega zaselka drvarskih hiš gre koloviz rahlo v breg in zavija na levo...Iz tega kolovoza se potem zavije levo v gozd, če spremljaš markacijo...ta del je tisti zanimiv del, kjer je veliko vode, blata, jarkov - skoraj rahlo adrenalinski - najprej je gozd raven potem pa se začne zadeva z blatom, veliko mlakami , jarki. Evo ta kolovoz iz katerega se zavije dol ...recimo cca. 300 m , 500m nazaj morda manj na desni strani v gozdu ( pa še mi zdaj ni jasno kako je mene zaneslo da sem tam štofiril-treba je iti dol s ceste v gozd - in ta nagrobni kamen moraš videti samo če si pozoren. In jasno, da človek ne gleda pri vsem tem gozdu ravno ta kotiček...Ampak nekak je slučjano takrat naneslo. Meni pač takratni bilo jasno kako je lahko tako nagrobno obeležje in sem se spraševal za ozadje te zgodbe, zakaj in kako je ta človek tukaj dobil nagrobni kamen - se je zgodila delovna nesreča pri sečnji tod okoli? Je bil zaljubljen v Pohorje in si je želel tukaj obeležja ( in je drugače preminul - namreč če me spomin ne vara je bila letnica rojstva približna moji ). Očitno bo treba iti pogledati in prižgati svečo.

Take drobna vprašanja se postavijo marsikje in so tako čudna, da se res vprašaš ali si prav videl. In najbolj smešno je, da si ničkolikokrat šel mimo pa nisi vedel, da to tam stoji tako že dolgo.
Recimo tisti kamen pod Žigartovim vrhom ampak na drugi strani torej is smeri Areha na drugo stran v smeri R markacije v obliki hmmm je kot piramide: In gor so napisi v Nemščini in kažejo smeri nekaj Poohorskih krajev ( kot so Bistrica ,...) ampak imena so v Nemščini.

Potem ena taka še bolj bizarna točka je Pršetov travnik. Tam tolikokrat hodimo mimo - tečemo ali ko delamo Pohorsko transverzalo. Tam na travniku je eden nagrobni beli kamen. Na njem je neslovenski priimek kaj šele, da bi bil Pohorski priimek ( zdaj ne me grdo gledat če se ne motim da je morda celo v cirilici )? V glavnem sem se čudil kako tega ni bilo za opaziti , kamen zgleda zelo star ( torej ne gre za kakšno turistični hec ali da bi nekdo iz heca postavil ) in tudi napisi so rahlo že izbrisani...

Pač zanimive so zgodbe oz. ozadje - ali se dogaja toliko nesreč pri sečnji ali je kaj drugega.

Enkrat se je tako čudno situacijo dalo opaziti na K24. Tam nekje pred Javorjami na poti proti Uršlji - tam poteka markacija pot po kolovozih in je zelo čudno da bi tam šel dol s ceste v gozd.
Ampak v gozdu je gorela sveča v globeli. Predpsotavljam, da se je zgodila nesreča ...in je nekdo na tisto mesto ob obletnici postavil svečo, ki je še gorela. Ampak pač smešne so te situacije. Dvomim, da bi jih planirano videl.

Včasih za imeni nekih krajev tičijo zgodbe o katerih še niti vsi domačini ne vedo.
Recimo v Mariboru med Piramido in Rošpohem je področje imenovano WolfZettel. Vsi, ki tam živijo in sem slučjano imel priložnost, da sem spregovoril besedo pač, ko hodiš - iščeš zelišča ali se sprehajaš al itečeš...naslavljajo tisto področje ( greben s katerega se spustiš proti Kungoti ) kot Wolfzettel,. In noben ti ne zna povedati zakaj je to tak. In potem po nekaj letih slučajno ena znaimiva ženica, ki je živela v teh predelih še kot deklica ...pove o tisti hiši, ki je sedaj zasebna hiša, da je tam pred drugo svetovno vojno bila gostilna. In ta gostilna je še med 1.svetovno vojno in prej imela to ime Wolfzettel. Predpostavljam, da bi se ji danes reklo pri Volčjem brlogu...
Hočem reči pač zgolj neka hecna naključja, ki so včasih zelo bizarna...in ne veš ali so res ali ne...Saj če bi človek vse pisal , fotografiral - samo potem ne smeš biti kot jaz :) zgubiš fotoaparat :) ,mobilni telefon pa rajši potem več ne nosiš s seboj in samo držiš v glavi.
Ja še ene take bizarne točke sem se spomnil.
Na Kozjaku. In sicer, če greš od Kaple proti Sv. Pankraciju. In sicer po SLO strani. Torej držiš se SLO markacije ne AUT. Pot je zelo lepa-prijetna za kolesarjenje, ze tek. Zanimiva je tudi zato, ker ko je sneg še vse naokoli po Kozjaku na tej poti ga ni. skratka ko, greš od Kaple proti Sv. Pankraciju po SLO strani te pot tik pred Sv. Pankraciju pripelje do kolovoza, ki gre do bivše obmejne karavle in bivšega mejnega prehoda pod Sv. Pankracijem. Preden se sputiš dol proti karavli so zgoraj trije weekendi - lesene hiše ...Mislim, da ena ima celo satelitsko anteno. Na drugi strani ceste nasprotno od weekendov je otroški grob. Torej majhna gomila in majhen križ. Lahko bi bil otroški grob, morda pa je kdo pokopal kaj drugega in je hotel tako obeležiti. Pojma nimam.
Mislim ,da sem naletel nanj enkrat proti večeru - ne spomnim se ali sem prečil Kozjak s kolesom ali smo tekli čez Kozjak pa sem želel bližnjico ubrati proti karavli...

Kasneje sem celo mimogrede spoznal osebo, ki je v sorodu klastnika enega od tistih treh weekendov. Ampak mi noben ni znal nič povedati o tej gomili. Mislim, da je tam blizu tudi eno obeležje da se tod gre do neke znane Tise ali treh tis ( drevo Tisa ).

Se opravičujem, da sem temo malo zasolil stran od tvoje avanture. Ampak verjetno bi drugače pozabil zdaj pa sem se spomnil.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA