Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 lukav
Loni napisal/-a:
vidkul napisal/-a:Potem pa zaslediš tako skropucalo od članka: http://www.dnevnik.si/magazin/aktualno/neverjetno/najbolj-nevarna-tekaska-preizkusnja-okrog-mont-blanca-v-46-urah-video#

Nobene omembe naših tekmovalcev :evil: :evil:

In moja poklicna deformacija - sem šla preverjat, kje na BBCju naj bi bila ta navedba.
Junija 2013 je na spletni strani potekal kviz "Sedem vprašanj na temo ultramaratona" in pravilni odgovor na vprašanje št. 4 je UTMB, spodaj pa razlaga:
It's the UTMB Ultra-Trail du Mont-Blanc, which takes place in August. It has an elevation gain of 10,000 metres and is widely regarded as the most difficult foot race in Europe.

Piše "most difficult" in ne "most dangerous". O preostali vsebini članka pa tudi ni vredno diskutirati.

Je pa zato na BBC kratka reportaža, (tudi) z avijem v prvem planu - predvsem njegovega štarta ne gre zamuditi :) Morda se še kdo drug najde na posnetkih.
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-23918531

Tukajle pa še kup lepih fotk... http://iancorless.org/2013/08/31/race-i ... ont-blanc/
Loni napisal/-a:
vidkul napisal/-a:Potem pa zaslediš tako skropucalo od članka: http://www.dnevnik.si/magazin/aktualno/neverjetno/najbolj-nevarna-tekaska-preizkusnja-okrog-mont-blanca-v-46-urah-video#

Nobene omembe naših tekmovalcev :evil: :evil:

In moja poklicna deformacija - sem šla preverjat, kje na BBCju naj bi bila ta navedba.
Junija 2013 je na spletni strani potekal kviz "Sedem vprašanj na temo ultramaratona" in pravilni odgovor na vprašanje št. 4 je UTMB, spodaj pa razlaga:
It's the UTMB Ultra-Trail du Mont-Blanc, which takes place in August. It has an elevation gain of 10,000 metres and is widely regarded as the most difficult foot race in Europe.

Piše "most difficult" in ne "most dangerous". O preostali vsebini članka pa tudi ni vredno diskutirati.

Bi morala bolje preveriti. :wink:
Poglej in poslušaj tonski posnetek:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-23918531
:wink:
Nazadnje spremenil spela*, dne 02 Sep 2013, 11:26, skupaj popravljeno 1 krat.
Sem pa iz te reportaže na BBC o tekmi izvedela veliko več kot iz zapisov na TF ...
Pa pravzaprav tudi iz Dnevnikovega zapisa. :)
Nekomu, ki te scene ne spremlja tako zagrizeno, kratice UTMB, CCC in podobno ne pomenijo čisto nič. :)
spela* napisal/-a: Nekomu, ki te scene ne spremlja tako zagrizeno, kratice UTMB, CCC in podobno ne pomenijo čisto nič. :)

Res je

UTMB :arrow: Ultra-Trail du Mont-Blanc
CCC :arrow: Courmayeur Champex Chamonix (Italija, Švica in Francija)

Malo slovarja za ostale :D
Evo nas - živi :))
Hvala vsem za navijanje in čestitke. Bilo je res super lepo in super dolgo z mnogo super klanci in spusti, super, super,.... zdej grem pa raje spat :) poročilo pa ko se misli uredijo in duša spočije
zapoznele čestitke..
ojaaa, letos je pa bilo.., vrhunsko v vseh pogledih :D

Seweda sem spremljal dogajanje od štarta do cilja in moram rečt, da sem bil skoraj na pol prisoten na progi z vsemi, ki so imeli čast in srečno obrnit vsak svoj krog in jim je potrebno močno stisniti roko, ko se vrnejo :D

Vsi brez izjem so to naredili več kot odlično, eni tudi res vrhunsko (AVI - klanjam se :shock: :shock: ), še najbolj pa sem bil z mislimi pri mojem lanskem sotrpinu v zimski izvedbi CCC-ja.., sukarski legendi Marjanu (ejga, svaka čast majstore :wink: ).

Letos se jim je res končno vse poklopilo in zadeva je bila uspeh v celoti. Vzdušje je moralo biti več, kot noro :clap:

Skratka, čestitke vsem!!!

Bliža se novo leto.., nove prijave. Pike so zbrane, misli še ne čisto, ampak taka tekma, kot je bila letošnja, definitivno da novega zaleta.
Uporabniški avatar
 5r002
Čestitke vsem in vsakemu posebej tudi z moje strani!! :laola

Super podatek je tudi, da je vsem našim uspelo priti v cilj! :clap:

Kot je že Mare povedal smo zavzeto spremljali in navijali iz naslonjačev. :lol:
TV prenos iz cilja z vsemi navijači, glasbo... je bil pa sploh zakon! Morda pa še kdaj obiščem Chamonix! :P
Pa začnimo :D (vem da je poročilo dolgo, ampak tudi tek ni bil prav kratek :wink:
Zakaj spet UTMB? Sam sem bil mnenja da se bom dolgih tekov udeleževal le enkrat in tako spoznaval nove kraje in nove teke, a po lanskoletnem razočaranju na Irontrailu v Švici in nato še na Adamello super trailu v Italiji je pač bila logična odločitev, da grem letos nekam, kjer ne bo dvoma v izvedbo teka, poleg tega pa je tudi organizator UTMB-ja za letos zagotovil izvedbo teka ne glede na vreme, saj so pripravili kar štiri različne trase, odvisne od vremena. Uradna pot do udeležbe na UTMB-ju je verjetno že vsem dobro znana, vsak pa ima še svoje take in drugačne »ovire«.
Moja pot v Chamonix je bila pod vprašajem skoraj do konca in namesto polnih priprav na tek sem raje bezljal okoli zdravnikov in iskal rešitev za dolgotrajno in vedno bolj trmasto bolečino v gležnju in ahilovi tetivi, pa tudi moji spremljevalni ekipi (beri družini) je čas pred odhodom mineval bolj kot ne v zdravstvenih ambulantah in na internetu, kjer so se vse spletne strani z vremensko napovedjo čudile tako hitremu povečanju obiska :oops: No, na koncu smo se le spokali v raj pod gorami – Chamonix in začela se je dooolga zgodba v idealnem sončnem in toplem vremenu, ki se je hotelo oddolžiti za zadnja 3 deževna leta.
Tako kot slovi organizacija UTMB po svoji popolnosti, je zaradi količine tekačev seveda treba kdaj tudi stisniti zobe. Ob prihodu na dvig štartne številke se je vila dolga kolona in mučno čakanje. Na koncu sem se le prebil skozi, opremljen z vsem potrebnim in malo razočaran, da si bo treba majico kar v trgovini kupiti in je ni zraven startnine :(
Dan štarta je prišel skoraj prehitro, ura se je hitro bližala, kar je bilo videti tudi v kampu, saj je vse nekam hitelo, pakiralo, vse je dišalo po raznih »žaubah«, sam sem za »motivacijo« uspaval otroka, sprehodil psa in z ženo spil kozarec terana in si tako dodal malo železa :shock:
Ob prihodu na štart je že gneča, vsi sedimo na tleh in čakamo ko krave na zakol. Bolj kot se bliža štart, bolj se ozračje greje in zadnjih 10 minut stojijo kocine že pokonci, vzdušje pa res noro. Množica se končno poda na dolgo pot, spodbuja jo nešteto navijačev in kar nekaj časa traja, da lahko končno začnem teči. Prvih nekaj ravninskih kilometrov je ravno dovolj, da se stvari uredijo, kolona raztegne in vsak lahko teče svoj tempo. V prvi klanec se zapodimo ko mladi bikci in tempo ne popušča. Stvari se do prve večje okrepčevalnice umirijo, tempo pade na nekaj normalnega, svoje pa doda tudi večer, ki pomiri telo in duha. Čaka nas 9 ur teme, ki minejo razmeroma hitro in brez težav. V hribih je pač lepo, pa naj bo dan ali pa noč. Pred dvema letoma sem v slabem vremenu rabil 14 ur do Courmayeurja, tokrat sem tam v nekaj manj kot 13ih urah in čeprav nimam »fizičnih« težav, je moja psiha na psu. Pojma nimam, kaj se je dogajalo. Si na teku, katerega si sanjal celo leto, se pripravljal, dvomil a vztrajal, sedaj, na pol poti, pa glave ne moram prepričati, da bi šla naprej. Kar domov hoče, ne želi jasnega jutra z norimi razgledi, ampak ima vsega dovolj. Večkrat se vprašam »Mitja, kaj pa je s tabo? A si šu u ku…«. A ne pomaga. In tu naredi svoje čudo tehnike – telefon. Vanji pišem, da se mi ne da več. Takoj (čeprav je ura precej zgodnja) sledi klic in Vanja me lepo vpraša, kaj pa se grem in kaj mi manjka. Takoj ugotoviva, da mi v bistvu nič ne manjka in krize je takoj konec – juhu GREMO NAPREJ. Privoščim si še 20 minut ležanja, preobujem copate, pojem, popijem vse kar vidim in grem v jutro, kam drugam kot v hrib. Čeprav je pred mano cel dan hoje in teka, mi klanci, spusti, ravnine, okrepčevalnice, navijači hitro minevajo, najvišji prelazi so za mano in cca 10 ur po Courmayeurju sem v Champexu, na 122km in pred mano so »samo še« zadnji trije klanci in spusti,….samo še 45km in ene 3000m vzponov – super tolažba. Kako ima lahko človek sam sebe za norca :shock: V prvi klanec se poženem, kot da sem v ciljnem šprintu in na vrh pridem bolj na pol živ, počutim se praznega, energije ni popolnoma nič več, reši me spust v Trient, kjer si na okrepčevalnici napolnim baterije. Juha, coca cola, kruh, salama, sir, čokolada, čaj, pa spet juha, coca cola, piškot,…kolikor pač utrujen želodec še zmore spraviti vase. Moči se povrnejo in trajajo skoraj do vrha predzadnjega klanca, kjer so baterije spet popolnoma prazne, svoje doda še tema in mraz in do doline je ena sama trnova pot. Ne vem točno, kje sem dobil energijo za spust v Vallorcine. Rabim počitek da se telo umiri in duša spočije. Spet se najem in vprašam za posteljo. Peljejo me v ogrevan prostor, vprašajo koliko bom spal in po 25minutah me zbudijo. Počutje je spet ok in brez težav se odpravim naprej – cilju naproti, ki ga sedaj že res skoraj voham. A pred mano je še 17km, 1000m gor in še toliko dol. Zadnji klanec, zadnji, zadnji ves čas mi gre po glavi zadnji, ta bo sigurno lep, položen, izmučenemu tekaču prijazen, ker je pač zadnji. Visoko vidim lučke, ki se izgubljajo za robom in si rečem to je to. Pogumno grem naprej in ko pridem do roba namesto ravnine zagledam klanec, klanec in za naslednjim robom spet klanec. Tolaži me pogled na izmučene tekače, ki kar posedejo na skale in počivajo, verjetno razmišljajo o smislu. A vsega je enkrat konec- tudi klanca. 7km pred ciljem je zadnja okrepčevalnica, še zadnja juha, coca cola in moči so nazaj, pred mano pa samo še 1000 m spusta. Nekaj po 4. uri zjutraj PRITEČEM v cilj. Konec teka, pivo mi ne prav tekne (mogoče zaradi zgodnje ure), vzamem svojo prtljago in se odpravim v 2km oddaljen kamp. Ja, ni kaj, če sem jih zmogel 168km bom pa še ta 2  Nekaj po 5. uri, ko si z Vencljem izmenjava par besed (v kamp je prišel malo pred mano), se uležem v spalko in zaspim za 2 uri. Ob 7-ih me namreč navdušeno preliže pes, Rok pa navdušeno skače po mojem truplu, žena mi skuha kofe in sam sem najbolj srečen človek na tem svetu. Kolikor mi še ostane energije jo porabim za dopoldansko navijanje in spodbujanje tekačev v Chamonixu. :laola
Fajn je bilo!!!!
 TONEK
Vse pohvale, Mitja, za tek in poročilo. Malokdo zna tako doživeto opisat dogodek, kot si ga ti. Še veliko podobnih uspehov ti želim.
Četrto leto zapored se je zame misija UTMB razpletla ugodno.
UTMB, ki ima trenutno 168 km in 9600 višincev gor (in toliko dol) je osrednja dirka.
CCC se je pridružil kasneje kot mlajši bratec, letos je imel 101 km in 6100 višinskih metrov.
Še kasneje so dodali TDS (119 km in 7250 višincev). V sklop prireditve sodi še ekipna
tekma PTL, kjer gre bolj za treking varianto, dolžina proge je 300 km, višinskih metrov gor pa 24000.
Potem, ko sem se pred tremi leti v zelo deževnem vremenu uspešno spopadel s CCC-jem,
sem leto kasneje ponovno v težkih razmerah prišel v cilj UTMB-ja skupaj z Mitjo Gleščičem.
Lani so progo za UTMB skrajšali, potem, ko je vreme pokazalo krempeljčke še tretja leto
zapored. Uspešno sem opravil še s skrajšano različico.
Letos pa je bilo vreme sanjsko, sončno, z norimi razgledi. Tudi to me ni zmotilo, da
bi ne prišel v cilj.
Ko greš uspešno skozi žreb, se ti upravičeno odkotali skala od telesa. Žreb je vse bolj
težaven, saj je bil letos na UTMB sprejet vsak tretji, ki je dosegel ustrezne kvalifikacijske točke. Počasi sem začel s pripravami. Do 100 milj Istre, ki sem jo zaključil sredi aprila,
je bilo vse v redu. Potem sem imel namen dvigniti pripravljenost. Tega se nisem lotil
najbolj spretno. Že naslednji vikend sem tekel Naj 21 km po Polhograjskih dolomitih in dan
kasneje Ultra treking v Iški. Rezultat je bil zatečen, boleč gleženj. Moja ocena, napačna,
je bila, da se bo hitro uredilo. Odtekel sem veliko dirk, tudi zelo težkih (24 ur Primoža, Treking na 107 km v Ribnici, GM4O, Cortina Trail, Risnjak Trail, če omenim le nekatere).
Noga je še vedno zelo bolela. Obrnil sem se na svojo zdravilko Tatjano, njeni tretmani na daljavo so pomagali, a gleženj je še bil otečen. Šel sem k zdravniku in pristal na urgenci!
Rentgen je za desni gleženj pokazal: vidno stanje po zlomu med srednjo in distalno
diafizo mečnice.
Zdaj, ko bi moral biti sredi piljenja forme, ta pa bi morala biti kar solidna, spoznam, da
imam stanje po zlomu. Vsaj bolečino zadnjega obdobja sem razumel. Kaj storiti?
Od projekta UTMB se nisem bil sposoben posloviti. Kdo ve, kako bo z žrebom v bodoče?
Vdam se zlepa ne. A kako naj se pripravim? Nič, naredil bom, kar lahko. Potem pa bo, kar bo. Nogi bom dal končno možnost, da se zaceli. Vadil bom z gorskim kolesom, saj me na
njem gleženj ne boli. Bolje, kot nič. Odkrijem eno precej strmo varianto proti vrhu Rašice. In jo obdelujem z gorskim kolesom. V imenu priprav na UTMB.
Da bo telesna pripravljenost bolj kilava, mi je več kot jasno. Ostane um. Z 'napaliti se'
praviloma nisem imel težav.
Tako smo se z družino odpravili proti Chamonix-ju. Irena me je spremljala vedno, tokrat
sta šla poleg tudi oba sinova Marko in Matjaž.
Tako močna delegacija je prepričala vreme v okolici Mont Blanca, ki je strumno odzdravilo
z nekajdnevnim razkazovanjem sonca.
Kar hitro se znajdem med množico, ki čaka na Vangelisovo glasbo, ki vsako leto prijavi, da
gre zares. Po začetnem tipanju se prebijem do Saint-Gervaisa, kjer doživim pošten pretres svoje integritete. Tik pred kontrolno točko ugotovim, da nimam številke, torej čipa. Zaustavim se in začnem ljudem iz publike razlagati, da nimam številke. Potem se
obupano obrnem in se sprašujem, do kod bom moral iti, da najdem izgubljeno številko.
Ko se obrnem, navdušeno dvigne roke v zrak gospod približno sedemdesetih let.
Dopove mi, da sem si številko na elastiki zasukal in jo imam na hrbtu. Številko dam naprej. Gospoda objamem, gospe vrstnice so navdušene. Sam pa zaslutim, da je največji
stres na dirki za mano. Rad imam anekdote, ki se pošalijo z mano, če se dobro končajo.
Na La Balme-ju (39 km) se ne počutim najbolje. Na silo spravim vase nekaj hrane,
saj vem, kako stoji prazna vrečka. Ko grem mimo predstavnika medicinskega osebja,
me sumničavo premeri. Vpraša, če sem o.k., naredim se, da je vse v redu. Malo naprej
sem skoraj bruhal. Na srečo je bila to prepričljivo največja kriza na celi dirki.
Pa še ta je minila v par minutah. Spanec sem premagal z guarininim napitkom, ki si
ga lahko kupil na sejmu pred tekmo. Noč je bila precej topla in čeprav je bila luna
ša majhna, je bila noč tudi precej svetla in nebo jasno. Skušal sem se držati navodil
organizatorjev, ki so nam na pred startom zabičali, da naj uživamo vsak trenutek na progi. Gleženj me ni bolel, na trenutke me je zategovalo v prirastišču desne ahilove
tetive. Prav vsak trenutek res nisem užival, na trenutke je bilo težko. Ampak šlo je
presenetljivo dobro. V Courmayeurju sem si umil noge, preobul nogavice in šel dalje.
Od kod sem na postanku izgubil približno uro, je drugo vprašanje. Sledil je preboj
proti Grand Col Ferretu. Naredil se je neverjetno topel dan. Na 2537 metrih sem
bil v majčki s kratkimi rokavi. Pihalo je, a mi je bilo še vedno toplo. Še dobro, da
sem se skrival pod belo čepico. Zdaj smo prišli v Švico. Tu so se mi zdele okrepčevalnice
še posebej dobro založene. Na okrepčevalnicah so imeli dve vrsti hrane, sladko in slano.
Pod sladko so sodile pomaranče, banane, razne ploščice, pite in podobno. Slan je bil sir, salame, juha, krekerji, kruh, na primer. Od pijač si dobil vodo, energetski napitek, coca colo, kavo, čaj, celo malinovec. Na trenutke je bilo videti, kot dobro založena zabava.
V eni švicarski vasi, so male punčke pripravile štant s kozarčki vode, malo naprej pa
nekaj večji otroci še enega, kjer so ponujali razno pijačo, tudi pravilno ohlajen ledeni čaj.
Zadnji trije klanci so se tudi meni zdeli nekaj posebnega. Saj nisem prvič tu, pa vendar,
a so res tako strmi, so spusti res tehnično tako komplicirani? Najprej Bovine, ni konca.
Ko prideš so kontrole, se še kar vzpenjaš. Spust v Trier je kar prijazen. Če odštejem
lučko, ki mi je nagajala po nekaj urah, kar se ne bi smelo zgoditi. Bila je na novo
zamenjana pred tekmo. Rešil me je zastopnik Petzla, ki mi je zamenjal baterije
'for free!', kot mi je razložil. Tudi vzpon na Cantogne je bil nepričakovano oster, spust v
Vallorcine pa tehnično zelo zahteven, ker me je doletel ponoči. Pot je bila mastna in strma. Vseeno sem šel gladko mimo nekaterih (tudi dveh Hrvatov, ki sta ugotavljala, da
po takem ni 'gušt' teči). Mnogi so padli mimo mene. Kasneje sem izvedel, da je prav ta spust botroval kar nekaj odstopom, tudi David Krupička, odličen ameriški tekač je tu
padel in odtopil. Nekdo drug si je ob padcu poškodoval glavo. Potem se mu je vrtelo,
zdravnik mu je svetoval odstop. Sredi tega spusta na neki makadamski cesti opazim dva
džipa in živahno osebje okoli. Ko pridem bližje, vidim dva nepremična tekača zavita v črne
vrečke. En je Japonec. Sprašujem se, ali tako končajo nekateri, pa se to sploh ne razve.
Kasneje, na svoje veselje spoznam, da je šlo očitno za utrujene tekmovalce, ki so
potrebovali nekaj spanca. Še vedno mi je uganka, zakaj je to dogajalo sredi hriba.
V Vallorcinu grem jubilejnih desetič na toaleto. Kar je preveč, je preveč. Ob tem, da
sem pojedel štiri linex-e. Ki so prijeli šele 17 km pred ciljem. Če drugega ne, sem na
ta račun izgubil kar nekaj časa. Ko zapustim ta kraj, je v dolini ob reki nekoliko zahladilo,
oblečem topel anorak in grem še za zadnjič gor, proti Tete Aux Ventsu, 1000 metrov višjemu vrhu, ki leži v narodnem parku. Velik del poti je sestavljanka iz različno oblikovanih skal. Palice sem dal v eno roko in bolj kot ne plezal v strmino.
Sledil je spust do La Flegereja. Tu je bila zadnja točka pred ciljem, ki je oddaljen dobrih sedem kilometrov. Zamudil sem se toliko, da je po grlu padel kozarec coca cole, potem pa dir proti cilju. Prehitim kar nekaj tekačev, sprva mi sledi en Japonec. Kot senca. Na sredi spusta se ozrem, da ga vidim. A ga ni bilo nikjer več. Prijel se me je Anglež, ki me je
na koncu prehitel. Sem ga pa spravil v dobro voljo, saj je mojo spust izvedbo večkrat
tituliral z 'Amazing.'
Slaba dva kilometra pred ciljem me je pričakal mlajši sin Matjaž, ki je ugotovil, da mi gre
dobro. Nisem mu mogel oporekati, adrenalin je še bolj poskočil, nekaj nižje je bila moja
čudovita Irena, potem še starejši sin Marko. Zdaj smo tekli skupaj. Šlo mi je odlično.
Šokantno dobro sem se počutil. Kar letelo je, nobenih bolečin. Preplavila so me čustva.
Obkrožil sem mogočni Mont Blanc z venčkom visokih in bolj kot ne špičastih gora okoli.
In zdaj sem spet skupaj z družino. In naredil sem preizkus. Kljub ne najbolj naklonjemim
okoliščinam. Zdaj tečemo po ulicah Chamonix-ja. Še nekaj ovinkov je. Na koncu se je
kot že lani pridružil Marjan (sukar). V cilju pa še Avi in kepica. Skupaj smo pili zmagovito
kavico in pričakali še Marjeto in Srečka.
Misija je uspela v celoti. V prelepem vremenu, ki je še kar vztrajalo smo z družino ostali
še nekaj dni, ob tem smo se z gondolo povzpeli na 3842 metrov in Belo Goro gledali direktno med oči. Peš smo osvojili še dobrih 2500 metrov visok Brevent in se polni čudovitih vtisov vrnili domov.
Tudi daleč od doma je bilo videti, da ste na tekaškem forumu pridno spremljali tekmo.
Čestitke ostalim soborcem iz Slovenije: Avi-ju, Toniju, Mitji, Tadeji, Marjeti, Srečku in Marjanu.
Prepričan sem, da smo dostojno branili slovenske barve.
In velika zahvala Ireni, Marku in Matjažu. Čudoviti družini, s katero sem lahko delil ta prekrasen dogodek. :heart :heart :heart
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA