Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
MSU sem izmeril na obremenitvenemu testiranju, na kolesu. Imam pa res preveč kg za hitrejši tek, 86 na 190 cm, baje za tek bi moral imeti 77. Pripravljam se pa pol leta, avg 45 km na teden, očitno tudi premalo za hitrejši tek. Na testiranje grem pa jutri, javim kaj bo pokazalo.
Pol leta je od tega, da si začel teč ali se pol leta pripravljaš na maraton?
Če tečeš komaj pol leta, potem ti maraton absolutno odsvetujem. Najprej odteči kakšno desetko, pa par polmaratonov. Za maraton je še vedno čas. Edina prava pot je od lažjega k težjemu. Posamezni primerki so čudni tiči in se takoj lotijo "najtežje" stvari. Eni celo uspešno :D .
 storZ
Tudi jaz upam, da se pol leta pripravljaš za maraton ob predpostavki, da si ze prej redno tekel. Ko sem šel sam letos na 42 km v Radence, sem na 34 km srečal žensko, ki je trpela kot "kristus na križu", pa mi reče, da je to njen prvi maraton in da je pred tem odtekla nekajkrat po par km in 2x po 20 km in to je vse. Kaj vse človek ne vidi :):)

Za polni maraton bi ti priporočal malo večjo kilometrino kot 45 km na teden. Zame osebno je idealna 60 km, ampak to je spet odvisno od človeka do človeka.
Uporabniški avatar
 Arabo
Mislim, da je tudi 60 km tedensko za maraton premalo.

Jaz delam plan za 5km tek in jih imam tudi po več kot 70 na teden (vedno pa nad 60).

V eni temi, kjer je naš as "tae" opisoval svoje treninge za 5 km in kasneje 10 km, pa je bilo napisano, da naj bi tedensko delal vsaj 3xrazdaljo, ki jo nameravaš preteči, to pomeni, da bi moral v bazi za maraton delati vsaj po 100 km tedensko. Bližajoč se maratonu, ko pričenjaš z delom na hitrosti pa vedno manj, a je po mojem mnenju manj kot 50 na teden bistveno premalo.
Arabo napisal/-a:Mislim, da je tudi 60 km tedensko za maraton premalo.

Jaz delam plan za 5km tek in jih imam tudi po več kot 70 na teden (vedno pa nad 60).

V eni temi, kjer je naš as "tae" opisoval svoje treninge za 5 km in kasneje 10 km, pa je bilo napisano, da naj bi tedensko delal vsaj 3xrazdaljo, ki jo nameravaš preteči, to pomeni, da bi moral v bazi za maraton delati vsaj po 100 km tedensko.

Ja, če si profesionalni športnik.
Če si amater, imaš (ponavadi) še službo in druge obveznosti, tako da bi te tak ritem čisto preveč izčrpal in bi na maraton šel utrujen (če bi sploh zmogel takšne treninge!).
Uporabniški avatar
 Arabo
Arabo Napisal/-a:Mislim, da je tudi 60 km tedensko za maraton premalo.

V eni temi, kjer je naš as "tae" opisoval svoje treninge za 5 km in kasneje 10 km, pa je bilo napisano, da naj bi tedensko delal vsaj 3xrazdaljo, ki jo nameravaš preteči, to pomeni, da bi moral v bazi za maraton delati vsaj po 100 km tedensko.

špela* Napisal/a: Ja, če si profesionalni športnik.
Če si amater, imaš (ponavadi) še službo in druge obveznosti, tako da bi te tak ritem čisto preveč izčrpal in bi na maraton šel utrujen (če bi sploh zmogel takšne treninge!).

Če tega ne moreš nikakor storiti, potem odsvetujem udeležbo na maratonu oziroma katerem koli teku.

Drugače pa sem tudi sam amater oz. rekreativec (z ne preveč dobrimi časi oziroma rezultati) z dvema otrokoma in službo. Čas pa sem si našel (to je sicer bilo že večkrat predelano na forumu), kakor sem lahko (tek ponoči, zgodaj zjutraj,....), pač ko gre.

Če se pa za nekaj odločiš, menim, da ne sme biti polovičarstva. Zadevo je potrebno speljati in ne iskati bližnjic ali olajšav, sploh pa ne opravičil za neopravljene zadane si cilje. Rezultat bo zagotovo razočaranje ali "muka" pri tekmi (predvsem z vidika, da veš, da si storil vse, kar je v tvoji moči za dosego cilja). Sama tekma pa je rezultat predhodno vloženega truda in odrekanja.

Še posebej pa za tek, ki zahteva reorganizacijo celotnega življenja.
Nazadnje spremenil Arabo, dne 04 Okt 2013, 13:51, skupaj popravljeno 2 krat.
Arabo napisal/-a:Arabo Napisal/-a:Mislim, da je tudi 60 km tedensko za maraton premalo.

špela* Napisal/a: Ja, če si profesionalni športnik.

Če tega ne moreš nikakor storriti, potem odsvetujem udeležbo na maratonu.

Drugače pa sem tudi sam amater oz. rekreativec (z ne preveč dobrimi časi oziroma rezultati) z dvema otrokoma in službo. Čas pa sem si našel (to je sicer bilo že večkrat predelano na forumu), kakor sem lahko (tek ponoči, zgodaj zjutraj,....), pač ko gre.

Če se pa za nekaj odločiš, menim, da ne sme biti polovičarstva. Zadevo je potrebno speljati in ne iskati bližnjic ali olajšav, sploh pa ne opravičil za neopravljene zadane si cilje. Rezultat bo zagotovo razočaranje ali "muka" pri tekmi (predvsem z vidika, da veš, da si storil vse, kar je v tvoji moči za dosego cilja). Sama tekma pa je rezultat predhodno vloženega truda in odrekanja. Še posebej pa ne za tek, ki zahteva reorganizacijo celotnega življenja.

Še nikoli v življenju (z enkratno izjemo, ker je bil v tistem tednu ravno Formaraton) nisem v enem tednu naredila več kot 100 km. Pa mi udeležba na maratonu nikoli ni bila muka.
Pač imam poleg tega tudi drugo življenje. Zdaj, ti mi lahko odsvetuješ udeležbo na maratonu, jaz lahko tebi odsvetujem takšno kilometrino, kot jo delaš, ker mislim, da to ni zdravo. Odločila pa se bova vsak po svoji pameti. :wink:
Uporabniški avatar
 Arabo
Ne želim polemizirati ali nadaljevati to temo. Zato ti dam prav in dejansko imaš. Vsak se mora odločiti.

Povedati sem želel, da brez vložka tudi nagrade ni (torej od vloženega truda bo odvisen rezultat). Potreben vložek pa je odvisen od cilja, ki si si ga zadal.

Kot je na forumu bilo že večkrat napisano in premleto, pa lahko ugotovimo, da lahko razdaljo cca 35 km odteče kdorkoli s svojimi glikogenskimi zalogami in verjetno tudi brez kakega dodatnega trenfinga (tedensko 0 km). Vprašanje je čas in "muka" pri dosegu tega rezultata. Preostalih 7 km pa odtečeš na "tekmovalnem adrenalinu". Prav tako je od vložka odvisna tudi regeneracija (po tekuu lahko obležiš za cel teden in te mine volja do teka), ali pa brez težav v roku enega tedna spet normalno treniraš.

Dojemanje muke pa je subjektivno.

Konec. No, .... čakam še na repliko.
Uporabniški avatar
 Arabo
Kolikor pa sem jaz seznanjen, profiči za maraton naredijo mesečno povprečno cca 800 km, kar znese okoli 200 km tedensko. Verjetno pa tudi več. Da ne govorimo o času, "dopingu",.....

Boljši oziroma hitrejši in vzdržljivejši rekreativci, ki se udeležujejo naših tekov, pa zagotovo naredijo več kot 100 km tedensko (kot boljši rekreativci mislim na tiste, ki so sposobni brez večjih težav teči v povprečnem tempu okoli 4 min/km maraton, hitreje pa krajše razdalje).

Pri temu pa je potrebno upoštevati tudi telesne in subjektive (genske) danosti.
Naš najboljši triatlonec tudi pred ironmanom (ki na koncu vključuje maratonski tek) dela tekaške treninge v dolžini do največ 25 km. :D

Samo v vednost. :)

(To ni replika, ker ne morem debatirati z nekom, ki že vnaprej pove, da noče sodelovati v debati. Čeprav po drugi strani ... če nočeš debate, piši na blog, ne na forum. Zgolj dobronameren nasvet.)
spela* napisal/-a:Naš najboljši triatlonec tudi pred ironmanom (ki na koncu vključuje maratonski tek) dela tekaške treninge v dolžini do največ 25 km. :D

Samo v vednost. :)

(To ni replika, ker ne morem debatirati z nekom, ki že vnaprej pove, da noče sodelovati v debati. Čeprav po drugi strani ... če nočeš debate, piši na blog, ne na forum. Zgolj dobronameren nasvet.)

se strinjam z tabo Špela
Letos v Avgustu je potekal dvojni ultra triatlon v Bakovcih pri Murski Soboti in sem sambil prisoten na tem tekmovanju(kot spremljevalec, ne kot tekmovalec) in mi je eden od tekmovalcev razložil približno kako potekajo njegovi treningi
Plavanje 1-2 X na teden Max. 2uri
Kolesarstvo 2-3 X na teden okrog 100-150km na trening
Tek 3 X na teden okrog 15- 25km na trening.
Njegovi rezultati pa sploh niso bili zanemarljivi glede na količino treninga

3 IVANAGIC Dario CRO 02:31:11 11:05:30 09:34:28 23:11:09

Pa še dokaz
http://www.triatlon-ms.si/?lang=&option=news&news_id=12&stran=Prva%20stran
StaraKost napisal/-a:Prav zaradi tega je v enem od mojih odgovorov opisan "hiter" test za določanje LTHR.
Ker se ta test dela na treningu in sam, je dovolj krajši čas, da nam da podoben rezultat kot takrat, ko smo naspidirani v eni uri tekmovalnih rezmer. Tako so pokazale primerjave enournih testov v tekmovalnih pogojih v primerjavi s 30 min testom, na treningu, ko smo sami.

U tole sem pa zgleda spregledal.

A se mogoče spomnete kje ste ga napisali?

Hvala in lep pozdrav.
... uffff, tu pa ste malo zašli na napačno pot. Ne pozabit, da tudi čas, ki ga triatlonec porabi za plavanje in kolesarjenje, ni vržen v nič. Vse so to kondicijski treningi, ki še kako pomagajo pri teku in se seštevajo v tedensko kumulativo. Prav zaradi njih, triatlonec ne potrebuje toliko teka, kot tekač, ki samo teče.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 04 Okt 2013, 19:17, skupaj popravljeno 1 krat.
sitrader napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:Prav zaradi tega je v enem od mojih odgovorov opisan "hiter" test za določanje LTHR.
Ker se ta test dela na treningu in sam, je dovolj krajši čas, da nam da podoben rezultat kot takrat, ko smo naspidirani v eni uri tekmovalnih rezmer. Tako so pokazale primerjave enournih testov v tekmovalnih pogojih v primerjavi s 30 min testom, na treningu, ko smo sami.

U tole sem pa zgleda spregledal.
A se mogoče spomnete kje ste ga napisali?
Hvala in lep pozdrav.

Na prvi strani. Povzeto po Joe Frielu.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA