Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

JA....večina se vas jezi zaradi tega ali onega, nekateri "ozkogledni" ste zadovoljni
in se vam dobesedno je...be. Kdo ima prav.....vprašanje...najbrž nihče...

Pa kar še hodte na maratone in plačujte predrage štartnine.

Je bil pa včeraj krasen dan v hribih...malo vetra ampak ni bilo hudega.
Seveda če se nisi želel dokazovati in podreti kakšnega rekorda do vrha
Triglava.....???

lep tek še naprej!
Ljubljanski maraton je bila spet zelo lepa tekaška prireditev. Po lanskoletnem mučenju v mrazu in samoti je letos vreme omogočilo pravo tekaško vzdušje z množico navijačev. Sploh v prvem krogu jih je bilo ogromno, a presenetljivo veliko tudi v drugem krogu. Navijači, super ste bili, hvala vsem! :laola

Za svoj tek bi lahko rekla, da se je začelo tako, da je šlo vse narobe. Svojega zajčka Zdravka že na startu nisem niti videla (startal je čisto na začetku naše cone, jaz pa nekaj za njim, pa ker je bila precejšnja gneča, mi je ušel, še preden sem sploh prečkala startno črto :( ). Ker sem tekla malce hitreje od tempa za 4 ure, sem pričakovala, da ga bom prej ali slej ujela - a kaj, ko nisem vedela, da je tudi on tekel hitreje od načrtovanega tempa, tako da ga pač nisem mogla ujeti. :evil:
Druga stvar, ki je šla narobe, je ura. Ker smo toliko časa čakali na startu, se mi je ura iz načina "štoparica" samodejno prestavila v način "trenutni sredneevropski čas + 5 minut", in to očitno tik pred startno linijo (če bi prej, bi to opazila), tako da sem šele na 1. km opazila, da sploh ni merila časa. :evil:
Nekaj časa sem bila malo jezna zaradi obojega (zajčka in ure), potem pa sem se "sprijaznila z usodo" in začela uživati v teku. Vse do takrat, ko sem prvič začutila moč vetra, sem bila prepričana, da pod 4 ure ne bo smel biti problem - takrat pa sem prvič podvomila o tem. Posebej na Dunajski in še bolj zato, ker so nas redarji polmaratonce in maratonce drugače kot prejšnja leta ločili že takoj ob prihodu na Dunajsko - levo polmaratonci, desno maratonci, kar je za nas, ker nas je bilo manj, pomenilo, da smo morali teči čisto brez zavetrja, veter pa je bil močan. :(

Vseeno je tokrat prvi krog minil zelo hitro. Ponavadi se mi prvi krog vleče (ker imam stalno v glavo to, koliko je še pred mano), tokrat pa sem prav uživala ob poslušanju in gledanju navijačev. In izkazalo se je, da je zelo dobra pogruntavščina, če imaš na majici napisano svoje ime - toliko navijanja zase v življenju še nisem slišala, tako od znanih kot neznanih. Med njimi je bilo letos zelo veliko Hrvatov, pa tudi na progi je teklo kar nekaj hrvaških tekačev! Videla pa sem tudi Švicarja, Romuna, Makedonca ... - pa saj tole postaja pravi mednarodni maraton! :clap:

Prvi krog končam čisto po načrtih, po moji oceni (glede na tempo posameznih km - če ste pozabili, vas spomnim, da sem štoparico vključila šele po enem kilometru km) kaki dve minuti pod dvema urama. Ker kljub temu, da sem tekla hitreje, kot naj bi tekel moj zajček, in kljub ravni cesti še vedno nikjer pred sabo ne vidim ZdravkaC, se zdaj povsem odrečem temu, da bi ga skušala loviti. Grem dalje v svojem tempu, ki še vedno ostaja tak za končni čas pod 4 ure - dokler ne pritečem v vetrovno območje. Tam pa se počasi neha oziroma se tempo zmanjša preveč, da bi to lahko kasneje nadoknadila.

Vmes ugotovim, da dva maratona v enem mesecu nista nikakršen fizični problem, kajti telo ima dovolj časa za to, da se spočije. Je pa to lahko psihičen problem. Kajti tam, v vetrovnem delu proge, ko se tempo upočasni in postane očitno, da ne bom dosegla ciljnega časa, se začnejo nekje iz ozadja pojavljati misli "kaj pa je to meni treba?" in "pa še na Sladkih 6 sem se prijavila, pa kdo bo tekel 6 ur, jaz že ne!". V glavnem, motivacija je lahko problem. A se zberem in si rečem, da če že ne bom tekla po 4 ure, pa lahko končam vsaj tako, da izboljšam svoj predlanski rezultat z Ljubljanskega maratona (o lanskoletni polomiji namreč ne bi izgubljala besed :mrgreen: ). Tako da mi je vendarle uspelo spet najti motivacijo! :D

In se prepustim teku, tam nekje po 30. km ne gledam več na uro, na kilometrskih oznakah samo še pritiskam "lap" za morebitno domačo analizo, a s tempom se nočem več obremenjevati. Gledam navijače, še vedno jih veliko vpije "Dajmo, Špela!", vidim ogromno znanih, nekatere znane spregledam, pa jih potem, ko sem že mimo, spoznam po glasu, nekatere sploh spregledam (pa se mi zvečer javijo na twitterju, da so me videli in navijali) - to je spregledam to, kdo so in da jih poznam, medtem ko mi njihovo navijanje ne glede na to daje dodatno energijo in veselje!

Okrog 34. km iščem Katarino in Igorja, dva soplavalca, ki sta rekla, da bosta nekje tam. Ne vidim ju - pa grem dalje. Potem pa mi malo pred prihodom na Dunajsko prideta nasproti na kolesih! :D Zelo se ju razveselim. Nekaj km mi tako delata družbo s tem, da me zamotita z zgodbicami o kolesarjenju, surfanju in tako naprej, meni pa Dunajska v drugo zaradi tega subjektivno mine še hitreje kot v prvem krogu (čeprav sem objektivno v drugo potrebovala več časa). Hvala vama! :clap:

In že je tu zadnji km. Presenečena ugotovim, da mi je kljub vsemu ostalo še dovolj moči za pospeševanje. Pospešim in prehitevam. :D Ob navijanju publike se to zdi prav otročje lahko. :D Med publiko iščem in vidim mnoge znane obraze - pa raje ne bom naštevala, ker se zna zgoditi, da bom na koga pozabila, čeprav sem ga videla! Že je tu Kongresni trg, pospešeno stečem v cilj (in prehitim še enega tekača :D ) in slišim uradnega napovedovalca reči, da je v cilju "novinarka zunanjepolitične redakcije Radia Slovenija"! :clap: (Gospod Filli, dobim kakšno nagrado za takšno reklamo? :?: :?: :?: )

V cilju me že čaka Kairos. :heart Tudi moja mama je tam, pa brat, ki je fotografiral tekače in med njimi tudi mene, vendar sploh ni vedel, da sem to jaz, dokler ni ob sebi slišal ene punce, ki je navijala zame. :bum:

Počasi se odpraviva domov, v vročo kad. :D

Letošnji Ljubljanski maraton je bil vsekakor eden lepših tekov sploh. Vzdušje je bilo enkratno in navijači izjemni!

Tole s Timingom pa je žal črna pika ... Ampak - ne bi o tem, to je druga zgodba, ki ne paše v moje subjektivno doživljanje maratona. Se pa zelo strinjam z vsemi kritikami!
jezdc napisal/-a:
Pa kar še hodte na maratone in plačujte predrage štartnine.

Je bil pa včeraj krasen dan v hribih...malo vetra ampak ni bilo hudega.
Seveda če se nisi želel dokazovati in podreti kakšnega rekorda do vrha
Triglava.....???

lep tek še naprej!

BIl je krasen dan v hribih in krasen dan verjetno tudi za tečt maraton, za katerega je bilo seveda treba plačati štartnino. Kot je bil krasen dan tudi za to, da se po več mesecih treninga človek požene do svoje meje in vidi, koliko je napredoval in se tako "dokaže samemu sebi". S tem pač ni nič narobe, kot tudi ni nič narobe s tem, da ti tega pač ni treba in lepo hodiš v hribe.

Če pa meniš, da je v želji, da si človek dokaže napredek svojega treninga, nek poseben problem (še posebej če ta želja npr. postane temeljna preokupacija življenja), pa zna biti to zanimiva in poglobljena debata – seveda v ločeni temi, ker je ta očitno bolj namenjena tistim, ki so se tega teka ravno udeležili in v tovrstnem dokazovanju in preizkusu samega sebe (ali pa tudi zgolj množičnemu druženju) videli nek smisel. Zgolj podajanje opazke namreč nikakor ne bo uspelo prenesti smisla tvojega pogleda drugim ali prispevati k debati.

Verjamem pa, da si se v hribih imel fino, gotovo bolje, kot pa jaz v zadnjih treh kilometrih ;)

Problem, glede katerega tukaj teče debata, je povezan z nekorektnim vedenjem organizatorja, ki že ima uradne (če odštejemo manjše spremembe zaraidi možnih pritožb) podatke dogodka, pa jih noče izdati, ker ima očitno sklenjeno sponzorsko pogodbo z medijsko hišo. Nekorektno vedenje izhaja iz tega, da:

1) dejstvo zamika rezultatov ni bilo jasno sporočeno že pred začetkom samega maratona
2) da se kot plavzibilna možnost kaže, da je organizator poskušal svoj dogovor z medijsko hišo prekriti z navajanjem neresnic (vdori na serverje, ki bodo trajali točno do torka, ko Dnevnik objavi rezultate)
Najbrž bodo tujci jutri prišli v Slovenijo kupiti Dnevnik,da bodo videli rezultat, Slovenski udeleženci maratona pa naj bojkotirajmo nakup dnevnika ko jih j... :FO: Sramota na vsakem vaškem teku bi sedaj že imeli rezultate :--(
Ne vem, čemu vsa žičnost glede rezultatov, Timinga in Dnevnika. Očitno imajo težave, menda jih bodo rešili, boste že izvedeli natančno, koliko je bil rezultat.

Čez en mesec ali leto bo itak vseeno. Tisto, ko so netekači živčni zaradi visoke štartnine, župana, se mi zdi nekako logično. Tekači pa bi po (dobro) opravljenem delu lahko bili malo bolj pozitivno razpoloženi.
Ja...saj to...
Verjetno folk po večini bolj zanima kako so tekli njihovi kolegi in znanci na maratonu, ker zase tako vedo v kakšnem času so prišli skozi...+sms rezultati+oglasna deska rezulati....
Tak da res ne vem čemu takšno zgražanje....
Lahko bi edino TimingLj povedal, da je bil cajtng Delo pokrovitelj in bodo rezultati tam objavljeni...recimo no..
gapez, oven:

ne gre toliko za živčnost, kot pa za močan sum na nekorektno delovanje organizatorja. Človek bi pričakoval neko normalno delovanje in objavo rezultatov, ne pa neko izmikanje z "udori" ipd. – ne vem, kje je treba čakati več kot dva dni, da dobiš razpredelnico (ne)uradnih rezultatov. Seveda bo čez en mesec ali pa eno leto vseeno, še bolj pa bo vseeno tudi čez sto let, ko nas več ne bo, ampak človek, ki se pripravlja na maraton več mesecev morda pričakuje neko stopnj profesionalnosti, glede na to, da so delne rezultate teka 10 km na table lepili že dobro uro po njegovem začetku ...

Poleg tega nekateri, ki so se oglasili na tej temi, tudi niso dobili rezultatov na svoj mobitel. Lepo pa bi bilo, da poleg svojega rezultata lahko izveš tudi svojo generalno uvrstitev, ne pa da je to pogojeno z nekim dogovorom s časopisno hišo Dnevnik.

p.s.: dobro, sedaj bo dovolj jamranja tudi z moje strani :D
vroom napisal/-a:gapez, oven:

ne gre toliko za živčnost, kot pa za močan sum na nekorektno delovanje organizatorja. Človek bi pričakoval neko normalno delovanje in objavo rezultatov, ne pa neko izmikanje z "udori" ipd. – ne vem, kje je treba čakati več kot dva dni, da dobiš razpredelnico (ne)uradnih rezultatov. Seveda bo čez en mesec ali pa eno leto vseeno, še bolj pa bo vseeno tudi čez sto let, ko nas več ne bo, ampak človek, ki se pripravlja na maraton več mesecev morda pričakuje neko stopnj profesionalnosti, glede na to, da so delne rezultate teka 10 km na table lepili že dobro uro po njegovem začetku ...

Poleg tega nekateri, ki so se oglasili na tej temi, tudi niso dobili rezultatov na svoj mobitel. Lepo pa bi bilo, da poleg svojega rezultata lahko izveš tudi svojo generalno uvrstitev, ne pa da je to pogojeno z nekim dogovorom s časopisno hišo Dnevnik.

p.s.: dobro, sedaj bo dovolj jamranja tudi z moje strani :D

Se strinjam rad bi pa še dodal da ažurna objava rezultatov nekako sodi tudi v ceno štartnine, ki ni ravno nizka bi pa dal predlog organizatorju da naslednje leto zmanjša ceno štartnine za polovico v torek pa naj objavi rezultate v Dnevniku. Zanima pa me kdo je večji sponzor Lj. maratona tekači, ki so plačali štarnino ali neka kvazi časopisna hiša,ki je tik pred propadom?
spela* napisal/-a:
Bojan Ambrožič napisal/-a:Še moje poročilo. Bilo je lepo! Organizacija dobra. Moj rezultat pa ne najbolj. Čestitke vsem! :clap:

POROČILO: http://bojanambrozic.wordpress.com/2013 ... i-maraton/ :)

Čestitke za tek, ampak kje si včeraj v Ljubljani videl meglo, pa ne vem. :D
Bilo je oblačno, ampak to še ni megla. :)

Hvala. Bila je megla, bila - le da je v Ljuljani delovala kot oblačnost. :)
oven napisal/-a:Štartnine so logično višje tik pred maratonom.
Organizator ima veliko manj dela, če se 80% ljudi prijavi mesece prej kot pa zadenj trenutek...Morajo vedet približno udeležbo že zaradi hrane in nagrad in vsega ostalega....
Če prijave nebi bile tako nabite teden pred dogodkom, bi se pa že spet bunli, ker bi torb in majic zmanjkalo, pa čeprav ste pošteno plačali štartnino.

Saj razumem, da so nevšečnosti za organizatorja, če so prijave pozne. Ampak kako to, da te nevšečnosti lahko odpravi še enkrat višja startnina? Naj potemtakem reče organizator: "Vi nid tajm, no mani," in naj zaključi s prijavami, ne pa da zasoli štratnino. Pravilno je, da se vsak priduša, če ne dobi tistega, za kar je plačal. Organizator namreč dobi tisto kar zahteva, če ne dobi, ne moreš na tek.
oven napisal/-a:Glede boxov pa ne bom izgubljal besed...
Na kratko, to je nekaj najboljšega, kar se lahko zgodi na maratonih, kjer je veliko število udeležencev.
In ja, folk ovira drug drugega, hitri počasne in obratno.

Saj nimam nič proti boksom, samo start naj bo za vse naenkrat, četudi zadnji tekači do starta rabijo deset in več minut. Samo kar so pa včeraj počeli, je pa čista neumnost, da ne rečem zajebancija. Tekači v boksu, kjer sem bil, smo morali počakati okoli 500 m pred startom, da je skupina iz boksa pred nami startala in da je njihov zadnji tekač prečkal startno črto. Potem je cela skupina iz boksa počasi šla teh 500 m peš (hodila) do startne črte in tam počakala na start. Skratka vsaka skupina iz svojega boksa je morala počakati, da so preko štartne črte odtekli vsi tekači pred njo, potem so šli skupinsko peš do starta, startali in tako naprej. To pa je bedarija.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA