vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

atlet1
Pozdravljeni,

sicer ne vem, če mi kdo lahko pomaga pa vendarle. Sem redni tekač, ki tedensko naredi 50-70 km, sicer zaenkrat zaradi poškodbe le v obliki krosa, tempo 4,30-5,30 min/km. Pred tednom dni pa se mi je zgodilo, da me je v spodnjem delu noge (nad gležnjem) začelo boleti, ko sem šel na daljšo turo - 20 km je bila bolečina med tekom tako znosna, da sem moral na koncu nekaj km iti peš. No naslednji dan in še 2. dan po tem me je že med hojo zelo bolelo, ob določenih gibih pa me je zelo zabolelo. Po 3. 4. dnevu je ta bolečina splahnela in del noge, ki je bil prej boleč mi je sedaj otekel, otečeno imam že 3 dni. Ker sem se bal, da ni kaj narobe sem odšel k zdravniku, tipično od njega... PREOBREMENITEV... počitek, led... :)

Preseneča me to, da se mi to ni še nikoli v 10 letni tekaški karieri ni zgodilo, da bi mi noga otekla. Poleg tega niti nisem spreminjal tehniko teka, niti ne imel probleme s pokostnicami.

Mogoče kdo ve kje iskati vzrok za to? In, kdaj bo oteklina popustila?

Hvala za odgovore,

Pozdrav,
Boštjan
Uporabniški avatar
 pajo
:roll: veš na kaj sem pomislil? Superge. So mogoče že za odstrel ali imaš nove? Lahko pa pride zadeva iz čistega mira. Brez vzroka. Počakaj še malo.
 atlet1
Ne, nič nisem menjal superge. Res ne vem, na prvo na kar bi pomislil, bi kot sem že omenil, sprememba tehnika ali pa superg. Vendar tečem pravilno prsti-peta, tako da to zaradi tega ne bi smelo bit problema.
atlet1 napisal/-a:Ne, nič nisem menjal superge.

Vprašanje je bilo: a ni prav to problem in bi mogoče že moral zamenjati superge ? :D .
 klas
Verjetno res gre za vnetje mehkih vezivnotkivnih struktur, skozi katere potekajo tetive proti stopalu. Ali pa kar samih tetiv in prirastišč. To se rado zgodi pri ambicioznih tekačih pri stopnjevanju treninga. Posledica vnetja je tudi edem.
Še posebej to govori za to, če se je začela bolečina ob ali takoj po teku.

Problem rešiš z beciklom :) in kot ti je rekel dohtar

Za druge probleme pa bi govorilo:

- kaj v zvezi poškodbo, ki jo omenjaš, a nam je ne definiraš
- če bi bila sprememba na koži (vene)
- če bi se začela bolečina in edem že prej pred tekom (gl.v.tromboza, tvorbe, osteofiti)
 milos
Saj se hecaš. Ne vem koliko si star, ampak tako količina kot tempo teka sta močno pretiravanje. Tudi če si star morda šele 22 let. Če si starejši, je pretiravanje še večje. Očitno je da te noge opozarjajo, da pretiravaš. Praviš, da tečeš že 10 let. Tudi v tehniki je poznana utrujenost materiala. Z nogami ni nič drugače. Lahko jih nekaj let ženeš v "rdečih obratih", pa se ne bo zgodilo nič posebnega. Poznaš tisto, ko imaš kozarec sredi mize? Pa ga počasi frcaš proti robu mize. To delaš velikokrat, pa se ne zgodi nič. Potem pa kr naenkrat pade kozarec z mize. Potem pa ljudem ni jasno zakaj, saj so frcali kozarec že velikokrat, pa se ni zgodilo nič.

Noge te pač opozarjajo, ti pa naredi, kot se ti zdi primerno.
 atlet1
StaraKost napisal/-a:

Vprašanje je bilo: a ni prav to problem in bi mogoče že moral zamenjati superge ? :D .

Ne superg nisem menjal, kljub cca. 500 km jih ne mislim menjati, ker prav dobro služijo (Brooks Ravenna) ker dosedaj sem delal tudi s takimi, ki so imele že več kot 1000 km. :)

milos napisal/-a:Saj se hecaš. Ne vem koliko si star, ampak tako količina kot tempo teka sta močno pretiravanje. Tudi če si star morda šele 22 let. Če si starejši, je pretiravanje še večje. Očitno je da te noge opozarjajo, da pretiravaš. Praviš, da tečeš že 10 let. Tudi v tehniki je poznana utrujenost materiala. Z nogami ni nič drugače. Lahko jih nekaj let ženeš v "rdečih obratih", pa se ne bo zgodilo nič posebnega. Poznaš tisto, ko imaš kozarec sredi mize? Pa ga počasi frcaš proti robu mize. To delaš velikokrat, pa se ne zgodi nič. Potem pa kr naenkrat pade kozarec z mize. Potem pa ljudem ni jasno zakaj, saj so frcali kozarec že velikokrat, pa se ni zgodilo nič.

Pretiravanje??? Očitno ne poznaš prav dobro dobrih rekreativnih tekačev, še manj pa amaterjev :) ker 50-70/ teden v jogging tempu 4,30-5,30 min/km res ne mormo rečt da je pretiravanje ob predpostavkida treniraš 10 km za 33-34 min. Sicer je pa je odvisno od vsakega posameznika, kolko je sposoben. In ja, moja starost je 24 let :)
Uporabniški avatar
 lukav
Sicer ne poveš točne lokacije, kaj pa če je kaj čisto običajnega, recimo zvit gleženj? Jaz sem imel pri težavah z gležnjem (sam sem itak mislil, da imam plantarni fasciitis) dobre izkušnje s fizioterapevtom Fuchsom v LJ, morda bolj priporočljivo kot obisk zdravnika.
atlet1 napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:

Ne superg nisem menjal, kljub cca. 500 km jih ne mislim menjati, ker prav dobro služijo (Brooks Ravenna) ker dosedaj sem delal tudi s takimi, ki so imele že več kot 1000 km. :)

milos napisal/-a:Saj se hecaš. Ne vem koliko si star, ampak tako količina kot tempo teka sta močno pretiravanje. Tudi če si star morda šele 22 let. Če si starejši, je pretiravanje še večje. Očitno je da te noge opozarjajo, da pretiravaš. Praviš, da tečeš že 10 let. Tudi v tehniki je poznana utrujenost materiala. Z nogami ni nič drugače. Lahko jih nekaj let ženeš v "rdečih obratih", pa se ne bo zgodilo nič posebnega. Poznaš tisto, ko imaš kozarec sredi mize? Pa ga počasi frcaš proti robu mize. To delaš velikokrat, pa se ne zgodi nič. Potem pa kr naenkrat pade kozarec z mize. Potem pa ljudem ni jasno zakaj, saj so frcali kozarec že velikokrat, pa se ni zgodilo nič.

Pretiravanje??? Očitno ne poznaš prav dobro dobrih rekreativnih tekačev, še manj pa amaterjev :) ker 50-70/ teden v jogging tempu 4,30-5,30 min/km res ne mormo rečt da je pretiravanje ob predpostavkida treniraš 10 km za 33-34 min. Sicer je pa je odvisno od vsakega posameznika, kolko je sposoben. In ja, moja starost je 24 let :)

Nisem opazil,da je vsebina teme tudi hvalisanje.
Meni je sicer otekal gleženj,bolela pa me je peta,pa si vedi kaj naj bi bilo.Treba je bilo za nekaj časa čisto prenehat s tekom,potem pa z manjšo intenzivnostjo(razdalja,hitrost)dalje.Pa hlajenje,kompresijske nogavice ,taping.. Na srečo je samo minilo,a je trajalo.
Uporabniški avatar
 lukav
stari bor napisal/-a:Nisem opazil,da je vsebina teme tudi hvalisanje.
Meni je sicer otekal gleženj,bolela pa me je peta,pa si vedi kaj naj bi bilo.Treba je bilo za nekaj časa čisto prenehat s tekom,potem pa z manjšo intenzivnostjo(razdalja,hitrost)dalje.Pa hlajenje,kompresijske nogavice ,taping.. Na srečo je samo minilo,a je trajalo.

Ko sem si jaz zvil gleženj, me je zaradi kompenziranja (fizioterapevt je rekel, da sem preveč stegoval palec) ravno tako začelo boleti v peti. Po enem tednu premora je bilo OK. (seveda je šlo za lažji zvin, brez večje otekline, ki bi jo opazil)
 atlet1
stari bor:
Včasih me zelo zmoti, ko mi kdo govori o pretiravanju... tako da, zato 10km... :)

lukav napisal/-a:Sicer ne poveš točne lokacije, kaj pa če je kaj čisto običajnega, recimo zvit gleženj? Jaz sem imel pri težavah z gležnjem (sam sem itak mislil, da imam plantarni fasciitis) dobre izkušnje s fizioterapevtom Fuchsom v LJ, morda bolj priporočljivo kot obisk zdravnika.

Gre za del noge, kjer se ponavadi konča nogavica pa navzgor v širini (po višini noge cca. 10-15 cm) in ta del je otečen. Kakršnih koli vidnih znakov na koži ni.
Uporabniški avatar
 čara
Imaš na izbiro več možnosti.
1. počitek in trening bolj po pameti (začni delat vmes premore, da ne tečeš vsak dan, na dolgi rok tek več kot 2 zaporedna dneva pridela škodo sklepovju)
2. greš še ortopedu, športnemu dohtarju
3. se držiš nasvetov in se stvar izboljša, če se ne-iščeš vzroke, podaljšaš počitek, zmanjšaš tek, dodaš kolesarjenje in krepitev mišic celotnega telesa
4. se ne držiš nasvetov in nehaš jamrat, ker te nikamor ne bo pripeljalo

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA