prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 smotka
STRAN OD MIZUNO WAVE SAYONARE!!!!! (vsaj letošnjega modela)

Včeraj si vzamem enake superge, ker sem se v njih res dobro počutila, a danes po le 5km teka zjytraj ugotovim isto napako.

RAZOČARANA
 vroom
Ajej, to se pa ne sliši dobro. Pa ti ta trak na veliko odstopa? Ga lahko prilepiš nazaj ali pa v skrajnem primeru odrežeš (lahko ga pa seveda tudi pustiš, če z jnim ni drugega problema kot pa estetski)
 smotka
Ne vem, če želim lepiti, ker me je strah, da bo superg trši na mestu lepljenja, kar pa je ravno na pregibu pri prstih.
Ne, ni obširno območhe, vendar me skrbi, da če zadeve ne reklamiram sedaj, ko jo še lahko, da bo slabše.

Pojma nimam, kaj narest.
 vroom
Če nimaš funkcionalnih problemov z njimi in če gre za kozmetično napako, bi jaz kar tekel v njih. Po kakšnem tednu ali dveh te sploh ne bo več motilo. Jaz sem imel soroden, a vendarl enekoliko drugačen problem pri Adidas Boston 3 – tam se je po kakšnih 200km odlepil trakec, ampak je bil na notranji strani copata, tako da si ga včasih lahko čutil; ampak potem nazadnje ni bil problem in se za to sploh nisem več sekiral (Boston 4 teh trakcev ni več imel, tako da tam nisem imel problema).

Zelo verjetno je tudi, da ti bodo komplicirali v trgovini, čeprav gre tukaj očitno za neko napako v izdelavi čevlja (t.i. skrito napako, pred katero si ti po zakonodaji zaščitena).

Tako da na tvojem mestu se ne bi sekiral, čeprav razumem, da te jezi, ker gre seveda za novo star, ki ni bila ravno poceni; ampak to bo šlo kmalu mimo, če je čevelj sicer v redu in v njem tečeš brez problema. Lahko pa seveda, če meniš, da je napaka takšna, da bi se lahko čevelj sčasom azares uničil, poskusiš z reklamacijo še enkrat in si izbereš čevelj druge znamke oz. drug model.
Uporabniški avatar
 čara
Nekako ne uspem najti, me pa hudo zanima. Kako izmeriti padec prsti-peta? Še lažje bi bilo, če bi kje na spletu bili podatki-recimo na spletni strani proizvajalca. Nekaj sem zasledila na spletni strani runnersworld.
Ali pa imajo v prodajalnah kje "skrite" informacije.?

Zdaj imam Nike dual fusion Lite 2....in imam na nogah občutek kot, da je ogromen, debel podplat (pristajam na sprednji del), mi je pa sicer všeč blaženje, se mi zdijo dost mehki.
 vroom
poglej na strani Running Warehouse; tam je za vse modele, ki jih imajo na voljo, mogoče iz podatkov razbrati diferencial med prsti in peto. Tukaj imaš tudi video, ki opisuje, kako točno zmerijo to razliko.

Debelina podplata sicer ne implicira večjega ali manjšega diferenciala med peto in prsti; pomeni točno to, kar si napisala sama: da gre ponavadi za zelo blažen copat in pa da imaš zaradi debeline podplata slabši »občutek« za podlago.
Uporabniški avatar
 čara
Hvala za odgovor. Hehe, torej si sama ne bom merila tega :) Moje najkice so verjetno nekaj standarnega okoli 10 mm. Bi pa poskusila ob priliki nekaj z manj. Verjetno je tudi občutem drugačen.

Pa še dobro, da sem šla brat tole temo. Ker sem tiste Mizunke imela nagledane. Ker imajo zadosti prostora za moj širši podplat.
 andrejmocnik
smotka napisal/-a:da se oglasim še po nakupu..

Vzela sem superge Mizuno Sayonara. Po prvem teku odličen občutek. Superge hitre, odzivne, malce sem si obdrgnila ahilovo - nič novega za nove superge, splošni vtis odličen.

TODA..

po četrtem, kratkem, teku mi na desnem supergu začne odstopa prozoren trak, ki je ob robu naliman preko mrežice,pa ravno pri pregibu (prsti)
zapakiram v škatlo in odnesem nazaj v poslovalnico - reklamacija. "prijazni" (navedki z razlogom) prodajalec me prepričuje, da so v prejšnjem tednu imeli podoben primer z Brooksovimi supergi in da je sodni cenilec primer reklamacije zavrnil, ker naj bi odlepljen trak tehnično ne spremenil lastnosti superga. Na vsak način me je želel prepričati naj se s supergi, za katere sm odštela 130€ in so po štirih tekih pričeli razpadati, vrnem domov.
Še enkrat več je do izraza prišla mija gorenjska trma, nisem se dala, ker sem bila mnenja, da tudi če tokrat ne uspem, se lahko kasneje vrnem nazaj (verjamem, da bi se dolžina odlepljenega traku z vsako uporabo povečevala).

2 dni kasneje pa dobim sms, da je moja reklamacija uspešno rešena..pa sdm zopet pred dilemo..vzeti enak model ali izbrati kaj drugega, da se zgodba ne ponovi..

Živjo!
Tudi sam imam točno te. Moram reči, da so superge izjemno dobre za tekače, vendar bolj za kratke proge (predvsem šprinti; do 400m). Zakaj? Sayonara imajo izjemno malo pete, skoraj nič, zato vsakič, ko udariš na tla, tvoja tetiva malo bolj deluje, kar posledično pripelje do (tvoje) odrgnine. Priporočam jih samo tekačem, ki so res malo bolj za šprinte, in kratke proge, in ne za daljše teke.
Kar pa se tiče kvalitete, je res, da niso najboj vzdržljive. Tudi meni se je podplat že odlepil, vendar jih še nisem zamenjal.

S ceno (130e) se kar strinjam, saj kljub slabši kvaliteti odlično opravljajo svoje delo, še enkrat pa ponovim, da superge niso za daljše teke.
Uporabniški avatar
 čara
Ja, to govoriš za tiste, ki pristajajo na peto? Kaj pa tisti, ki tečemo pretežno po prstih in sprednjem delu podplata? Taki eni natur amortizerji za hrbtenico, kolke in kolena. Jaz vedno gledam, da je blaženja čim več v sprednjem delu podplata, v peti pa nekaj srednjega zadovolji. Pa za "peresno" kategorijo, 55kg je verjetno vseeno OK.
 vroom
andrejmocnik napisal/-a:Živjo!
Tudi sam imam točno te. Moram reči, da so superge izjemno dobre za tekače, vendar bolj za kratke proge (predvsem šprinti; do 400m). Zakaj? Sayonara imajo izjemno malo pete, skoraj nič, zato vsakič, ko udariš na tla, tvoja tetiva malo bolj deluje, kar posledično pripelje do (tvoje) odrgnine. Priporočam jih samo tekačem, ki so res malo bolj za šprinte, in kratke proge, in ne za daljše teke.
Kar pa se tiče kvalitete, je res, da niso najboj vzdržljive. Tudi meni se je podplat že odlepil, vendar jih še nisem zamenjal.

S ceno (130e) se kar strinjam, saj kljub slabši kvaliteti odlično opravljajo svoje delo, še enkrat pa ponovim, da superge niso za daljše teke.

Tukaj gre za dva različna koncepta: odrgnino in obremenitev tetive. Tetivo si ponavadi odrgneš zaradi objemka pete (»heel-counter«), kar se pogosto zgodi pri novih čevljih. Odrgnine niso posledica tega, da »tetiva malo bolj deluje«, ampak prav drgnjenja; povečana obremenitev tetive, ki jo omenjaš, pa rezultira v tem, da te sama tetiva boli, a brez tega, da bi se nujno kazali zunanji znaki (npr. rdečina, odrgnjenost kože ipd.).

Sayonara je sicer po svojih karakteristikah (količini blaženja) t.i. »performance trainer«, ki je po karakteristikah blizu Adidas Adiosu, in z njim lahko kamot – seveda odvisno tudi od teže – tečeš male (in tudi polne) maratone, če si seveda ustrezno pripravljen. Torej postopno navajanje na čevelj in ustrezna utrjenost tkiv. Za tako kratke šprinte, kot jih omenjaš ti – do 400 m –, so na splošno namenjeni dosti manj blaženi čevlji, pri Mizuno znamki npr. Hitogami, Ekiden, Universe.

p.s.: Še opredelitev copata z RunningWarehouse:
The Mizuno Wave Sayonara brings you lightweight performance and high mileage cushioning.
 aljaz20
Pozdravljeni,

si bom malce sposodil obstoječo temo. Ker imam problem z koleni, je moj primaren cilj kupiti superge z dobrim blaženjem.

V planu imam ali Asics kayano 19 ali Mizuno wave inspire 10. Ker sta nekje v istem cenovnem rangu, me samo zanima kakšne so prednosti enih in drugih iz vaših izkušenj.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
 pajo
aljaz20 napisal/-a:Pozdravljeni,

si bom malce sposodil obstoječo temo. Ker imam problem z koleni, je moj primaren cilj kupiti superge z dobrim blaženjem.

V planu imam ali Asics kayano 19 ali Mizuno wave inspire 10. Ker sta nekje v istem cenovnem rangu, me samo zanima kakšne so prednosti enih in drugih iz vaših izkušenj.

Lep pozdrav

Tistev katerih se boš dobro počutil ko jih boš dal na nogo vzemi. Ne boš zgrešil. Pa dosti velike vzemi.
 hagar
Glede na to, da imajo vse sportne oz tekaske copate " rok trajanja " predvsem na podrocju blazenja...me zanima ce mi lahko kdo pomaga. Za tek uporabljam copate brooks glycerin 11 s katerimi sem pretek cca 800 km ( tehtam okoli 90 kg ) in me zanima ce je ze cas za menjavo. Tecem v 3/4 po asfaltu ostalo stadion s tenisitom...po mojem mnenju so copati ze izgubili " mehkobo ". Hvala za odgovor
 nivesj
Imam doma oba modela,no Kayano imam 20ko, ki je novejša, in Inspire 10. Lahko rečem, da so Kayano definitivno veliko bolj blažene kot Inspire, ki so pa zelo odzivne, bolj kot Kayano, a vseeno manj blažene....lahko si kupiš oba modela, in imaš ene za trening ene pa za tekme...

Kar se pa tiče kilometrine in menjave pa copate menjam po občutku. Tečem cca 250-300km mesečno, in imam hkrati več parov copat, ki jih menjam. Rekla bi, da jih 'škartiram' po cca 2.000km ali več...kupim pa običajno en nov par ali dva letno....

Torej, je res fino, če imaš vsaj dva para, da jih lahko menjaš....
Uporabniški avatar
 StaraKost
... nimaš pa 90 kg. Sila pristanka pri veliki teži naredi svoje in je pri tej teži potrebno menjati copate, dosti bolj pogosto, kot če imaš "tekaško" ali žensko težo :).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA