prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Pozdrav!
StaraKost napisal/-a:To je samo tvoja predpostavka, da ga ni boljše kot pristajanje na prste. Pri dolgem teku, striktno pristajanje na prste provzroča neke druge obremenitve, ki nam lahko provzročajo težave.

Se strinjam, da je to moja predpostavka. Sem napisal, da jaz ne poznam boljšega blaženja. :) Kolikor sem jaz videl hitre tekače na različnih razdaljah so v glavnem kar pristajali na prstih (ali celem podplatu). Atletska zgodovina seveda pozna kar nekaj tekačev, ki so bosi zmagovali na različnih razdaljah (tudi maratone).

StaraKost napisal/-a:Ni vse črno-belo kot se sliši na prvo žogo. Tako forsiranje enega ali drugega kot edino pravilnega, je napačno.

Seveda svet ni črno-bel. :) Kar meni odgovarja ni nujno, da še komu. Pogovarjamo se o 14 let starem fantu, ki bi rad preizkusil tudi tek kot način za izgubo prekomerne teže. Jaz mu tega ne priporočam. V kolikor ima res željo mu predlagam bosi tek. Tako si ne bo pokvaril tehnike teka in tudi pretiraval ne bo s kilometri. Kako bo fant zadevo izpeljal bomo morda izvedeli čez čas, ko se nam spet oglasi. ;)

Lp, oranzni slon
oranzni_slon napisal/-a:Pozdrav!

Glede na to, da hodiš, kolesariš in plavaš naj ti bo tek bolj za razvedrilo. Vsaj dokler ne snameš nekaj kg. (Verjetno bo sprememba prehrane bolj učinkovita od teka pri izgubljanju kil.) V kolikor imaš v bližini atletsko stezo se loti teka bos. Tako boš zagotovo pristajal na prste (ali cel podplat) in ne na peto. Tudi tehnike teka si ne boš pokvaril in tudi večini poškodb se boš izognil, ker ti noga sama ne bo pustila pretiravat. Pri tvojih letih še nisi pozabil naravnega gibanja. :) V kolikor steze nimaš uporabi športne copate s čim manj blaženja (najbolje nič) in izberi naravno podlago (pesek, trava, zemlja, ...).
Pri obleki ti za začetek priporočam, da uporabiš kar kakšno bombažno majico, ki jo zagotovo imaš v omari. Tudi telovadne hlače, ki si jih uporabljal v šoli bodo za začetek čisto vredu.
Enkrat do septembra boš že vedel ali ti tek sploh odgovarja in si boš lahko potem nabavil ustrezno opremo. Kupovati nekaj kar ti je sedaj prav in bo čez pol leta plahutalo na tebi (ob uspešnem zmanjšanju teže) je po moje stran vržen denar.
Vodo si lahko neseš tudi v plastični steklenici (0,5l) kar bi ti moralo zadostovat za eno uro. Seveda moraš v vročini piti prej in potem.
Na kratko, naj ti bo tek v zabavo in ne obremenjuj se z vsem ostalim.
O tempu boš veliko izvedel v prispevkih uporabnika Vega.

Lp, oranzni slon

V večini se strinjam s tabo, ampak glede bosega teka po stadionu - to pa močno odsvetujem, kajti zna se zgoditi, da se ti bo tek zameril. Moj edini poskus bosega teka na tartanu se je končal z žulji po celih podplatih, pri čemer sem pretekla le skromna 2 km.
Razen če si imel v mislih bosi tek po nogometni travi - to pa je res užitek. ;)
Pozdrav!
vroom napisal/-a:Blaženje v copatu je mišljeno kot dopolnitev k blaženju, ki ga že nudi noga ob pravilni tehniki teka, tako da to dvoje ni medsebojno izključujoče. Koliko blaženja komu ustreza je seveda odvisno od več faktorjev: od tedenske kilometrine, teže tekača, tempa teka, podlage, utrjenosti tkiv, fizične zmožnosti regeneracije ipd.

Seveda, da so copati dopolnilo k blaženju, ki ga zagotavlja noga. Ampak fant bi rad šele začel s tekom. Torej potrebuje najprej pravilno tehniko teka. Bosa noga te kar sama sili k pravilnemu pristajanju in ti jasno pove kadar uporabiš peto, da bo to bolelo. V začetku tudi ne moreš pretiravat z razdaljami, ker te ustavijo podplati. :)

vroom napisal/-a:Seveda pa je dobro, ravno zato ker imajo, kot si omenil, copati različna kopita, da se jih prej v trgovini preizkusi in se tako denarja ne zapravlja po nepotrebnem (sam imam srečo, da mi noga sede v veliko število copatov in zato včasih kakšen model naročim, ne da bi ga preizkusil, ampak to je odvisno od vsakega posameznika).

Ne pozabiva, govoriva o 14 letniku, ki se še razvija in bi se rad znebil prekomerne teže. Menim, da tek ni najbolj primerna izbira rekreacije ob preveliki teži. Moja favorita sta plavanje in kolo, potem hoja. Tek naj bi bil bolj za razbijanje monotonije. ;)

Lp, oranzni slon
Pozdrav!
spela* napisal/-a:V večini se strinjam s tabo, ampak glede bosega teka po stadionu - to pa močno odsvetujem, kajti zna se zgoditi, da se ti bo tek zameril. Moj edini poskus bosega teka na tartanu se je končal z žulji po celih podplatih, pri čemer sem pretekla le skromna 2 km.
Razen če si imel v mislih bosi tek po nogometni travi - to pa je res užitek. ;)

Ja, žulji znajo biti težava. Seveda ni priporočljivo sezuti čevlje in z mehkim podplatom preteči veliko razdaljo. Tudi v kakšni hudi vročini atletska steza lepo "pregreje" podplate. ;)
Seveda je tek po travi super.
Pri kakšni temperaturi pa si tekla, da si dobila toliko žuljev? :)

Lp, oranzni slon
oranzni_slon napisal/-a:
Pri kakšni temperaturi pa si tekla, da si dobila toliko žuljev? :)

Ne vem, je pa zagotovo bilo poletje in toplo, ker v mrazu moje nožice rado zebe. :D
Pozdrav!
spela* napisal/-a:Ne vem, je pa zagotovo bilo poletje in toplo, ker v mrazu moje nožice rado zebe. :D

:) Never give up? Ampak tek se ti pa ni zameril (vsaj opazit ni). ;)
Seveda se tebi zdi 2km malo, ampak za začetnika (in bosonogca) je to kar velika razdalja.

Lp, oranzni slon
Uporabniški avatar
 mare
Pred kratkim sem slišal enega fitnes guruja, ki začetnikom, ki bi radi tekli, priporoča, da 1.000x poskočijo po levi inato še 1.000x po desni nogi. Če bo njihovo telo (sklepi itd.) to preneslo, potem naj nadaljujejo s tekom, ker en tak tekaški trening je nič drugega kot 10.000 poskokov z noge na nogo. Ostali pa naj prej poskrbijo za osnovno formo z raznimi vajami za moč, vzdržljivost in gibljivost.

Za obleko in obutev je pa več kot očitno, da smo tekači čisto preveč pod vplivom trgovcev. jaz pravim, ne kompliciraj preveč. Še nekaj let nazaj smo bili zadovoljni s katerimkoli parom tekaških copat, zdaj moramo imeti za vsako podlago in priložnost svoj par. Ne tako dolgo nazaj se je teklo v običajnih supergah, še malo prej pa kar v čevljih. Navadna stara bombažna majica bo zate čisto dovolj dobra. Če bi pa na vsak način rad imel plastično, pa nažicaj koga, da ti da kakšno zastonjsko. Če ti je prav M, ti jo lahko dam tudi jaz.
Uporabniški avatar
 mare
Nisi razumela. Tisto poskakovanje je bilo mišljeno kot sredstvo, ki bi zaležane in zavaljene začetnike pripravilo do tega, da bi preden začnejo teči, poskrbeli za osnovni mišični tonus in sneli nekaj kilogramov. Ker danes vsak misli, da lahko teče, da bo tek odpravil odvečne kilograme, bolečo hrbtenico, išias, platfus itd.
Živjo!

Obleka je odvisna od vremena ;) najbolša pa je kar majica s kratkimi rokavi in neke športne hlače, pomembno je, da se dobro počutiš :)

Za obutev pa je zelo pomembno, da se ti noga karseda dobro prilega, saj se boš tako izognil morebitnim poškodbam. Pametno je dati nekaj več denarja za malo boljše športne copate, ker ti bodo dolgo zdržali, pa še odlični bodo za tvoj tek. Predlagam pa tudi, da ima športni copat malo pete, sploh če boš tekel po asvaltu, saj tako tvoje tetive ne bodo preveč obremenjene = pretekel boš lahko precej več.

Predlagam ti, da ne tečeš ravno v največji vročini, ampak tek opraviš bolj zjutraj ali pa zvečer (menim, da je večer dober čas za tek, saj boš tako tudi lažje zaspal :). Ker si začetnik se ne obremenjuj s tempom, začni počasi, kolikor zmoreš. Tudi preteči toliko kolikor moreš. Ko pa se boš teka navadil, je zelo dobo, da si zadaš nek cilj (npr. zadaš si, da boš pretekel 5km ali nekaj podobnega).

Najbolj pomembno je seveda, da sam verjameš, da zmoreš. S tako miselnostjo boš daleč prišel :) Pa srečno!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA