danijel.hajdinjak napisal/-a:Vročina res ne pomaga ravno 
@danijel, tudi jaz sem v nedeljo tekel 18km ob 16h na vročem soncu, pri 30°C. Sem se 3x moral v senci za eno minuto ustaviti, da sem se rehidriral/malo polil z vodo, tempo 5:10/km pa se mi je proti koncu zdel prenaporen.
Ob takem času sem tekel, ker sem imel pozneje druge obveznosti (služba), drugače pa je optimalno ključne treninge (dolgi teki, tempo teki, intervali, ...) opraviti zgodaj zjutraj ali proti večeru, ko so temperature dosti nižje.
Kaj se zgodi v vročini? Telo se ohlaja s potenjem - s hlapenjem tekočine na koži. Na hlajenje pa vpliva tudi vlaga, saj v bolj nasičenem zraku z vodo, le ta slabše hlapi in se posledično telo slabše ohlaja. Ker je koža naš "hladilnik", se med potenjem poveča prekrvavitev kože/podkožja in tako drastično pade krvni volumen, kar pomeni deficit za vse aerobne procese med tekom. Sprva se pokaže ta deficit, kot povišan srčni utrip in večja frekvenca dihanja od predvidene v normalnih pogojih. (srce z manjšim volumnom krvi ne zmore preskrbeti telesa). Pri daljši izpostavljenosti aerobni trening, kar hitro postane anaerobni in se tako k prej naštetima simptomoma pridružijo še drugi (še bolj povečana frekvenca utripa srca in dihanja, utrujenost, bolečine v mišicah, ...). Tako na kratko.
V vročini en čisto navaden trening lahko hitro postane enako naporen, kot tekma v idealnih pogojih, vsi pa vemo da po tekmi telo rabi več počitka, kot sicer. To nam posledično lahko pokvari planiran načrt treningov, nas utrudi, botruje kakšno poškodbo ali še kaj hujšega. Zato je ključno, da v takih pogojih zastavljene tekaške cilje zastavimo nižje (počasnejši tempo in/ali krajša razdalja od planirane). Vedno pa moramo poskrbeti za primerno hidricijo (voda + elektroliti!).
Run with your head, not with your feet.