Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Medicius
Včeraj tempo tek 1.2km počasi 5:30/km, 5km hitro 4:08/km, 1.2km počasi 5:10/km.
Danes 13km v prijetnih 4:40/km.
Uporabniški avatar
 Medicius
Spet edini pišem. :oops:
Intervali:
- 10 minut tek za ogrevanje,
- 3 x 1600m v tempu 3:50/km z 2´30˝ pavze,
- 5 minut iztek.
 jan2402
Danes intervali 5x600m z 1:30 min pavze. 3:40, 4:04, 4:04, 3:58, 3:34/km. Ogrevanje, iztek. Skupaj 7.09km.
Uporabniški avatar
 Asparagus
Danes zjutraj sem se spravila na tek dovolj zgodaj, ko sonce še ni pripekalo. Po 3. km me je vleklo naprej v gozdiček, a sem se prilagodila hčerki, ki je občasna tekačica in obrnili sva nazaj proti domu.Za nama sva slišali vriskanje in ujela naju je skupina kolesarjev. Najbrž so bili veseli, da je petek, imajo dopust (tako kot jaz :D ) in lahko kolesarijo.
Uporabniški avatar
 Medicius
slorunner napisal/-a:Super teden za mano, nov rekord na 10 km (43:05) in hkrati najdaljša skupna tedenska razdalja (72,4 km).

Čestitam! :clap: Pazi na tedensko kilometrino, da ne bo postala "predolga"! ;)
Uporabniški avatar
 Medicius
danijel.hajdinjak napisal/-a:Vročina res ne pomaga ravno :D

@danijel, tudi jaz sem v nedeljo tekel 18km ob 16h na vročem soncu, pri 30°C. Sem se 3x moral v senci za eno minuto ustaviti, da sem se rehidriral/malo polil z vodo, tempo 5:10/km pa se mi je proti koncu zdel prenaporen. :lol:
Ob takem času sem tekel, ker sem imel pozneje druge obveznosti (služba), drugače pa je optimalno ključne treninge (dolgi teki, tempo teki, intervali, ...) opraviti zgodaj zjutraj ali proti večeru, ko so temperature dosti nižje.
Kaj se zgodi v vročini? Telo se ohlaja s potenjem - s hlapenjem tekočine na koži. Na hlajenje pa vpliva tudi vlaga, saj v bolj nasičenem zraku z vodo, le ta slabše hlapi in se posledično telo slabše ohlaja. Ker je koža naš "hladilnik", se med potenjem poveča prekrvavitev kože/podkožja in tako drastično pade krvni volumen, kar pomeni deficit za vse aerobne procese med tekom. Sprva se pokaže ta deficit, kot povišan srčni utrip in večja frekvenca dihanja od predvidene v normalnih pogojih. (srce z manjšim volumnom krvi ne zmore preskrbeti telesa). Pri daljši izpostavljenosti aerobni trening, kar hitro postane anaerobni in se tako k prej naštetima simptomoma pridružijo še drugi (še bolj povečana frekvenca utripa srca in dihanja, utrujenost, bolečine v mišicah, ...). Tako na kratko.
V vročini en čisto navaden trening lahko hitro postane enako naporen, kot tekma v idealnih pogojih, vsi pa vemo da po tekmi telo rabi več počitka, kot sicer. To nam posledično lahko pokvari planiran načrt treningov, nas utrudi, botruje kakšno poškodbo ali še kaj hujšega. Zato je ključno, da v takih pogojih zastavljene tekaške cilje zastavimo nižje (počasnejši tempo in/ali krajša razdalja od planirane). Vedno pa moramo poskrbeti za primerno hidricijo (voda + elektroliti!).
  • 1
  • 206
  • 207
  • 208
  • 209
  • 210
  • 231

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA