Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 aleššš
K vsemu nimam kaj več dodati kot to kar je napisal vlade (zelo dobro napisano tisto o egu in fb ) komercializacija maratona in teka kot takega po vseh medijih vsesplošna obcesija z maratonom. Sem pač zagovornik postopnosti. Čas maratona 4h in več in prihod v cilj skorajda po vseh štirih pa po mojem mnenju nima nobene veze ne z osebnim zadovoljstvom ne z zdravjem.
Nazadnje spremenil aleššš, dne 10 Okt 2015, 05:23, skupaj popravljeno 1 krat.
 aleššš
vlade napisal/-a:Nastop na maratonu zahteva najmanj 8 tedenski načrtovani trening in ne kar tako, malo tega in malo onega. Glede na letošnji odtečeni polmaraton, bi bil dosegljiv rezultat na maratonu pod 3:30, pod pogojem treniranja po načrtu. Tega je na internetu kar dosti.
Za tiste bolj zmerne zadostuje 12 tedenski načrt pod pogojem, da obstaja že konkretna baza, torej kakih 500 km.
Verjetno se da preteči maraton tudi brez zgoraj navedenih pogojev, vendar bo tek bolj cijazenje in trpljenje. Če se že odločate za 42 km, je dobro doseči nek spodoben rezultat glede na vaša leta in tekaško stanje.
Motivov za maraton je veliko:
Največ - zadnje čase - gre za pumpanje ega in obogatitev FB profila (posebej ženske), sledijo rekreativci, ki so občasni tekači in želijo v svoji zbirki imeti tudi diplomo za 42 km. Naslednja sorta so tekači, ki lovijo svoj OR, oz odkrivajo zgornjo mejo; med slednjimi pa je tudi precej tekačev z ljubeznijo do teka. Teh je resnično zelo malo. Srečate pa jih recimo na Golovcu ali Rožniku tudi v zimskih mesecih.

:laola
 vlade
Maraton (42,2km) je življenski projekt; kdor ga preteče dobi status neformalnega heroja - to je v ZDA zelo cenjena kategorija.
Priporočam, da se projekta lotite resno in samo enkrat. Naj bo rezultat spodoben za OR, ker pa je takšna razdalja hudo stresna za srčno-žilni in tetivno-mišični sistem, si telo zelo težko opomore, zato nikomur ne priporočam ponavljanje maratonov v naslednjih letih.
Brazgotinjenje srca, povečana srčna mišica, deformacija sklepov in tetiv, ateroskleroza, degenerativne spremembe v organizmu...tega ne najdete na FB, je pa dostopno v strokovnih medicinskih člankih v angleščini (guglaj).
Tek je zdrav v kolikor ni preveč inteziven ali ne traja predolgo. Torej je 30-40 minut v aerobnem območju čisto dovolj, lahko tudi vsak dan.
Da vas ne prestrašim, tudi meni je tek ljubezen, število tekmovanj pa bom zreduciral na eno v letu, pa naj bo to polovička na LM.

http://running.competitor.com/2012/06/n ... eart_54331
 bustaa
aleššš napisal/-a:K vsemu nimam kaj več dodati kot to kar je napisal vlade (zelo dobro napisano tisto o egu in fb ) komercializacija maratona in teka kot takega po vseh medijih vsesplošna obcesija z maratonom. Sem pač zagovornik postopnosti. Čas maratona 4h in več in prihod v cilj skorajda po vseh štirih pa po mojem mnenju nima nobene veze ne z osebnim zadovoljstvom ne z zdravjem.

Nazadnje sem maraton pretekel s časom 4:30h . Pa sem v cilj priletel z nasmeškom. Tisti ki v cilj priletijo pod 4imi urami so običajno hudo zaskrbljeni in obremenjeni s časom in jih redko vidiš z nasmeškom na obrazu. Kakorkoli naj te za zdravje in zadovoljstvo za nas "pohodnike", kakor nam sam praviš, ne skrbi.

lp, pohodnik
Uporabniški avatar
 StaraKost
Čeprav po eni strani razumem "pohodnike", po drugi strani jih spet ne razumem. Malo ponosa pa je vseeno potrebno imeti in se odločiti za tisto disciplino, katero smo sposobni spodobno preteči.
Mene bi, pa čeprav sem že star, kot moškega bilo sram it na maraton, če ne morem biti hitrejši kot na primer prva v skupini Ž 70-74 BRATUŠA Lojzka 1939 3:54:21 15.05.2010 Radenci. Razen, če ne gre za ženske v "najboljših" letih in moške v "starejših" letih :D . Ostali bi po moje, morali še malo potrenirati na krajših razdaljah.

Ker vsi ne mislimo enako in imamo različna merila, je prav, da se vsak odloča s svojo glavo.
Uporabniški avatar
 RoKo
[/quote]
Prav mučno je opazovanje "tekačev" tam nekje na času 3,45 naprej, ki se po mojem mnenju zaradi nekakšnega dokazovanja prijavijo na 42.[/quote]

3:45 je za rekreativce zelo soliden čas za maraton. V svojih najboljših časih sem se vrtel tam okoli.
Uporabniški avatar
 RoKo
StaraKost napisal/-a:Čeprav po eni strani razumem "pohodnike", po drugi strani jih spet ne razumem. Malo ponosa pa je vseeno potrebno imeti in se odločiti za tisto disciplino, katero smo sposobni spodobno preteči.
Mene bi, pa čeprav sem že star, kot moškega bilo sram it na maraton, če ne morem biti hitrejši kot na primer prva v skupini Ž 70-74 BRATUŠA Lojzka 1939 3:54:21 15.05.2010 Radenci. Razen, če ne gre za ženske v "najboljših" letih in moške v "starejših" letih :D . Ostali bi po moje, morali še malo potrenirati na krajših razdaljah.
Ker vsi ne mislimo enako in imamo različna merila, je prav, da se vsak odloča s svojo glavo.

Na nekaj zadnjih dolgih tekih me je zgoraj navedena gospa prehitela. Prav nič me ni bilo sram. Trenutno pač nisem sposoben hitreje, pridem pa. Letos bo trajalo cca 5 ur... morda tudi več.
 bossteb
vlade napisal/-a:Nastop na maratonu zahteva najmanj 8 tedenski načrtovani trening in ne kar tako, malo tega in malo onega. Glede na letošnji odtečeni polmaraton, bi bil dosegljiv rezultat na maratonu pod 3:30, pod pogojem treniranja po načrtu. Tega je na internetu kar dosti.
Za tiste bolj zmerne zadostuje 12 tedenski načrt pod pogojem, da obstaja že konkretna baza, torej kakih 500 km.
Verjetno se da preteči maraton tudi brez zgoraj navedenih pogojev, vendar bo tek bolj cijazenje in trpljenje. Če se že odločate za 42 km, je dobro doseči nek spodoben rezultat glede na vaša leta in tekaško stanje.

Zadnjih 7 let tecem 2krat tedensko v klanec, sem pa tja sem zacel letos poleti se z intervali (ker sem zelel malce bolj konkurencno sodelovati na tistih nekaj tekih, ki sem se jih udelezil), drugace imam pa vaje za moc 3krat tedensko (predvsem za zgornji del telesa), sem pa tja skocim na Ratitovec, pa kaksno uro in pol tedensko preguram na spining kolesu. Skupaj se nekako trudim za 10 ur sportanja tedensko. Vcasih mi uspe tudi 15, zadnje case pa se bolj drzim 7 urne znamke. :roll:

Pa vseeno, moj maratonski cas je 3.04 letos maja, pa je se potem slo malo dlje. :wink:

Tako da, ljudje smo razlicni, moj nacrt je cisto moj in nima veliko veze s temi dolgorocnimi maratonskimi programi. Pred takim tekom vedno pazim samo, da ne pretreniram zadnji teden pred in da priblizno kvalitetno jem zadnji teden (predvsem zadnje tri dni) pred tekom.

To za off topic, glede maratona pa tole: za mano je letos 1500 km, pa me ni strah iti na nobeno 42ko, in glede na to, da je jzibert ze veckrat premagal 21ko, mislim, da ni nobenih ovir, da ne bi poskusil se na 42ki. Zakaj zdaj?

Ker je nenazadnje to velik zalogaj in nikoli ne ves, ce bo drugo leto se vse tako "stimalo" kot sedaj. Kakorkoli ze, ne ves, ce in kdaj bos zbolel in ce bo vse ostalo urejeno. Ne cakat na jutri, na drugo leto... Pripravljen si, brez truda pa ne gre niti svetovnem prvaku, cetudi si vzame tempo 5 min/km.

Aha, pa se to:
RoKo napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:Čeprav po eni strani razumem "pohodnike", po drugi strani jih spet ne razumem. Malo ponosa pa je vseeno potrebno imeti in se odločiti za tisto disciplino, katero smo sposobni spodobno preteči.

Na nekaj zadnjih dolgih tekih me je zgoraj navedena gospa prehitela. Prav nič me ni bilo sram. Trenutno pač nisem sposoben hitreje, pridem pa. Letos bo trajalo cca 5 ur... morda tudi več.

@StaraKost: se strinjam v zadnji povedi.

In zakaj naj bi bilo cloveka lahko sram za tole? Pa zakaj bi moral potrenirati na krajsih razdaljah?

@RoKo, uzitek v teku in po pretecenem maratonu je pri takih, kot si ti, stoodstotno zagotovljen. Sem preprican, da uzivas vseh 5+ ur in po vsej verjetnosti se bolj kot kdo, ki se obremenjuje s tem, da spravi maraton pod 3 ure in pol.

:laola
Uporabniški avatar
 StaraKost
Tudi jaz imam letos malo manj kot 1500 km. V tem letu sem odtekel tri polovičke, sve v času med 1:36 in 1:34, pa vseeno mislim, da maraton ni za mene. Ne govorim, da ga ne bi mogel preteči. To, da ga samo pretečem, me ne zanima. Če bi ga želel odteči, tako kot želim, bi moral vložiti še veliko dodatnega dela in predvsem kilometrov . To pa mi nekak ni. Zato razumem tistega, ki je postavil, začetno vprašanje.
Moj nasvet. Na maraton idi takrat, ko si v glavi razčistil s tem, da na maraton greš in da obstajajo realne možnosti, da boš vsaj približno dosegel zastavljeni cilj.

@bossteb
Zakaj, da potrenirajo na krajših razdaljah? Zato, da pridobijo na hitrosti, ker vzdržljivost očitno imajo, če lahko tečejo 4 ali 5 ur.
Uporabniški avatar
 Medicius
Slabih 1800 pretečenih kilometrov bom imel letos pred LJ maratonom, zraven pa ne štejem hitrih sprehodov, kolesa, vaj za moč, nogometa, ..., pa mi na kraj pameti ne pride, da bi tekel 42km saj je moje razmišljanje identično uporabniku @StaraKost:
StaraKost napisal/-a:To, da ga samo pretečem, me ne zanima. Če bi ga želel odteči, tako kot želim, bi moral vložiti še veliko dodatnega dela in predvsem kilometrov . To pa mi nekak ni.
 mdebelak
Jaz na primer sem imel pred prvim maratonom pretečenih približno 1300km, pa sem vseeno odtekel čas 3:18:03, pred tem pa polovičko v času 1:31:47.
No letos pa sem pretekel toliko km kot piše v podpisu.
Pa bomo vidli kako bo v LJ. :--
Uporabniški avatar
 vencelj
Če se nekdo odloči, da bo pretekel maraton ne glede na časovni rezultat in mu to tudi uspe (magari v petih urah ali več), je zmagovalec :!: :clap:
Več možnosti za neuspeh ima tisti, ki si zastavi časovne cilje. Lahko pride do cilja, a mu ni všeč rezultat, ker je pričakovanega (oz. željenega) dosegel že nekaj kilometrov pred ciljem. Lahko se mu zgodi, da v lovljenju željenega rezultata prehitro starta in potem pregori: ali odstopi ali pa se nekako vleče do cilja...
Če se tekač čuti pripravljenega za 42195 naj ne čaka na naslednje leto ker, kot je napisal bossteb, nikoli ne veš, kaj bo naslednje leto. Kdaj, če ne sedaj.
In...ljudje smo zelo različni: zadnja leta tečem manj kot 100 km na mesec, pa sem letos kljub temu že opravil z dvema 50 km in eno 100 km razdaljo, ne ravninsko in po asfaltu pač pa v naravi in klancih. Tudi za klasične maratone kilometraža ni bila bistveno večja, povprečno 120 na mesec... :juhuhu: :lauf:
Tisto leto, ko sem postavil svoj OR na ljubljancu (2:58:00), sem avgusta pretekel (treningi + tekme) 250 km (moja rekordna mesečna razdalja), septembra 101 km, oktobra (do LM, ki je bil 26. 10) pa 114 km. Seveda ni treba posebej povedati, da ni šlo za delo po programu pač pa za prilagajanje ostalim dejavnostim (predvsem službi).

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 StaraKost
vencelj napisal/-a:Če se nekdo odloči, da bo pretekel maraton ne glede na časovni rezultat in mu to tudi uspe (magari v petih urah ali več), je zmagovalec :!: :clap:
LP, vencelj

Ta skoraj, da nima možnosti, da mu ne uspe, če koliko toliko trenira in je zdrav, ker mu je edini cilj, priti na cilj :D . To mu je lahko izziv samo prvič, ko je bil cilj, priti v cilj. Naslednjič ti to ne more več biti izziv, ker si maratonsko razdaljo že premagal. Kaj si boš dokazoval, da lahko še enkrat ?
Vsak dan veliko pohodnikov, ki nimajo časovne omejitve, opravi z maratonsko razdaljo, pa se nimajo za maratonce. Zato vseeno mislim, da ko se postaviš na štart s štartno številko na prsih in čipom na nogi, je časovna komponenta tudi pomembna. In skoraj, da ne verjamem nobenemu, ki reče, da mu ni pomembna.

In na koncu moram povedati, da kljub vsem napisanem, na naših maratonih še ni tako kritično, ker velika večina tudi tistih počasnih, vseeno maraton večinoma preteče.
Uporabniški avatar
 majcka
StaraKost napisal/-a:
vencelj napisal/-a:Če se nekdo odloči, da bo pretekel maraton ne glede na časovni rezultat in mu to tudi uspe (magari v petih urah ali več), je zmagovalec :!: :clap:
LP, vencelj

Ta skoraj, da nima možnosti, da mu ne uspe, če koliko toliko trenira in je zdrav, ker mu je edini cilj, priti na cilj :D . To mu je lahko izziv samo prvič, ko je bil cilj, priti v cilj. Naslednjič ti to ne more več biti izziv, ker si maratonsko razdaljo že premagal. Kaj si boš dokazoval, da lahko še enkrat ?
Vsak dan veliko pohodnikov, ki nimajo časovne omejitve, opravi z maratonsko razdaljo, pa se nimajo za maratonce. Zato vseeno mislim, da ko se postaviš na štart s štartno številko na prsih in čipom na nogi, je časovna komponenta tudi pomembna. In skoraj, da ne verjamem nobenemu, ki reče, da mu ni pomembna.

In na koncu moram povedati, da kljub vsem napisanem, na naših maratonih še ni tako kritično, ker velika večina tudi tistih počasnih, vseeno maraton večinoma preteče.

Stara Kost! Po imenu je sklepati, da je precejšen del življenja že za tabo, pa ti povem takole. Tvoja pamet je dobra zate. Za koga drugega morda ni primerna. Kako lahko z gotovostjo trdiš, kaj je nekomu drugemu izziv??? Kako lahko veš, kaj je nekdo, ki je že bil na maratonu (42 km) in prišel skozi, preživel do tega trenutka, ko se spet odloča, da bi šel 'samo skozi'? NE VEŠ! In zato je tvoje razmišljanje pravilno, vendar samo do te mere, kjer gre zate. Za vse ostale sicer smeš izraziti predloge oziroma svoje misli (saj smo vendarle na forumu), izjava, da ne verjameš nikomur ki pravi tako in tako, je pa po mojem mišljenju predrzna.

Kot vedno dopuščam možnost, da je tudi moje razmišljanje napačno.

Srečno vsem na LM na vseh razdaljah. :laola
 ogi
Sicer se strinjam da vsak dela kar zeli, ampak bodimo vsaj na priblizno realni. Maraton lahko pride naokoli vsak. In to mislim cisto vsak. In casi po 5h in ne vem kaj se, so tocno v rangu "cisto vsakega". Po moje ni cloveka, ki ni sposoben "preteci" oz. bolje receno prehoditi te razdalje, ker 7min+/km je ze pocasi hoja. In ce je mogoce komu to uspeh super, ampak to se ne pomeni, da mora potem cel svet ploskati temu neverjetnemu uspehu (ja malo mi gre na jetra ko moram vsako leto se cel november poslusati sodelavce, znance in neznance, kako super dobri so bili, ko so prisli 21km naokoli ze v treh urah, ali pa maraton v petih, in potem zaradi takega dosezka se pricakujejo da jih bo obcudoval cel svet). Kar se mene tice, ce gres na tekmo gres tekmovati, ne pa "samo da pridem naokoli, pa ceprav v 5 urah". Ce nisi sposoben tekmovati, pac ne gres.
Ampak kot sem napisal ze na zacetku, vsak dela kar si zeli, samo prosim ne mi potem se pol leta utrujati s tem kako hudicevo dober si, ker si se uspel priplaziti naokoli cel maraton.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA