vlade napisal/-a:Nastop na maratonu zahteva najmanj 8 tedenski načrtovani trening in ne kar tako, malo tega in malo onega. Glede na letošnji odtečeni polmaraton, bi bil dosegljiv rezultat na maratonu pod 3:30, pod pogojem treniranja po načrtu. Tega je na internetu kar dosti.
Za tiste bolj zmerne zadostuje 12 tedenski načrt pod pogojem, da obstaja že konkretna baza, torej kakih 500 km.
Verjetno se da preteči maraton tudi brez zgoraj navedenih pogojev, vendar bo tek bolj cijazenje in trpljenje. Če se že odločate za 42 km, je dobro doseči nek spodoben rezultat glede na vaša leta in tekaško stanje.
Zadnjih 7 let tecem 2krat tedensko v klanec, sem pa tja sem zacel letos poleti se z intervali (ker sem zelel malce bolj konkurencno sodelovati na tistih nekaj tekih, ki sem se jih udelezil), drugace imam pa vaje za moc 3krat tedensko (predvsem za zgornji del telesa), sem pa tja skocim na Ratitovec, pa kaksno uro in pol tedensko preguram na spining kolesu. Skupaj se nekako trudim za 10 ur sportanja tedensko. Vcasih mi uspe tudi 15, zadnje case pa se bolj drzim 7 urne znamke.
Pa vseeno, moj maratonski cas je 3.04 letos maja, pa je se potem slo malo dlje.
Tako da, ljudje smo razlicni, moj nacrt je cisto moj in nima veliko veze s temi dolgorocnimi maratonskimi programi. Pred takim tekom vedno pazim samo, da ne pretreniram zadnji teden pred in da priblizno kvalitetno jem zadnji teden (predvsem zadnje tri dni) pred tekom.
To za off topic, glede maratona pa tole: za mano je letos 1500 km, pa me ni strah iti na nobeno 42ko, in glede na to, da je jzibert ze veckrat premagal 21ko, mislim, da ni nobenih ovir, da ne bi poskusil se na 42ki. Zakaj zdaj?
Ker je nenazadnje to velik zalogaj in nikoli ne ves, ce bo drugo leto se vse tako "stimalo" kot sedaj. Kakorkoli ze, ne ves, ce in kdaj bos zbolel in ce bo vse ostalo urejeno. Ne cakat na jutri, na drugo leto... Pripravljen si, brez truda pa ne gre niti svetovnem prvaku, cetudi si vzame tempo 5 min/km.
Aha, pa se to:
RoKo napisal/-a:StaraKost napisal/-a:Čeprav po eni strani razumem "pohodnike", po drugi strani jih spet ne razumem. Malo ponosa pa je vseeno potrebno imeti in se odločiti za tisto disciplino, katero smo sposobni spodobno preteči.
Mene bi, pa čeprav sem že star, kot moškega bilo sram it na maraton, če ne morem biti hitrejši kot na primer prva v skupini Ž 70-74 BRATUŠA Lojzka 1939 3:54:21 15.05.2010 Radenci. Razen, če ne gre za ženske v "najboljših" letih in moške v "starejših" letih
. Ostali bi po moje, morali še malo potrenirati na krajših razdaljah.
Ker vsi ne mislimo enako in imamo različna merila, je prav, da se vsak odloča s svojo glavo.
Na nekaj zadnjih dolgih tekih me je zgoraj navedena gospa prehitela. Prav nič me ni bilo sram. Trenutno pač nisem sposoben hitreje, pridem pa. Letos bo trajalo cca 5 ur... morda tudi več.
@StaraKost: se strinjam v zadnji povedi.
In zakaj naj bi bilo cloveka lahko sram za tole? Pa zakaj bi moral potrenirati na krajsih razdaljah?
@RoKo, uzitek v teku in po pretecenem maratonu je pri takih, kot si ti, stoodstotno zagotovljen. Sem preprican, da uzivas vseh 5+ ur in po vsej verjetnosti se bolj kot kdo, ki se obremenjuje s tem, da spravi maraton pod 3 ure in pol.