Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Gneča na startu je kar huda. Žal se tu ne da narediti skoraj nič, Ljubljana nima širokih avenij, kar pa je preširoko se zožuje (Slovenska). Tekači so v conah tako nagneteni in ograjeni z ograjami, da me scena starta vedno bolj spominja na prekladanje goveda in rodeo v ameriških filmih. Če bo število tekačev na radost organizatorja in Zokija v prihodnje še naraščalo, bo treba razmisliti o alternativi. Glede rekorda proge LM menim, da je to maksimum. Mnogi zavoji sploh niso potrebni, tista klančina ob koncu Ižanke prav tako. Nova proga? Ne verjamem.

Da ne bom samo kritiziral, letošnji kozarčki so bili bolj čvrsti od lanskih, maratonci (od 21km naprej) pa smo imeli nadstandardne okrepčevalnice. Hvala jim za energijske gele in hudo potrebne elektrolite (pijača enervit), ki so mi omogočili držanje nespremenjenega tempa, tudi ko so duracelovi zajčki omagali.

Na koncu Tavčarjeve je zmedena babica hotela s kolesom prečkati cesto, vendar je zataknila varovalni trak in ga vlekla dokler ni skoraj zaprla ceste. Šele vpitje tekačev jo je odvrnilo od pogubne namere in z lažnim nasmeškom se je vrnila nazaj. Redarji, policisti?
Videl sem tudi dedija na kolesu, ki mimo glavne tržnice spremlja sinkota, ki je že skoraj omagal. Pa je to dovoljeno? Spomnim se scene, ko je na Banjaluškem polmaratonu neki mulo zapeljal na traso - v trenutku je bil zraven policist na motorju z utripajočo lučjo.

Še velika hvala Klemnu Laurenčaku za njegove načrte treningov. Meni se je izšlo, samo tistega zadnjega sem odtekel po svoje.
bustaa napisal/-a:
Tekačiča napisal/-a:
Medicius napisal/-a:Jaz pa razmišljam ravno nasprotno. Še kakšno podkategorijo bi morali narediti, bo vsaj več tekačev na krajše proge, ne sprehajalcev na dolge in posledično večja konkurenca! :-- Ali pa omejitev za polmaraton 2h in maraton 4h! 841 vas je "teklo" maraton nad 4h in 3117 vas je "teklo" polmaraton nad 2h. Takoj 4k ljudi minusa, če gremo v to smer. Pa 10ke sploh nisem omenil. :mrgreen:

Medicius, že večkrat so me zbodle tvoje objave in do sedaj sem se vedno raje ugriznila v jezik oz. v prste.
Tvoj komentar glede "sprehajalcev" je res višek :evil: (in vemo, da se nisi šalil, ampak ti res gre polovica tekačev na jetra). Zanima me, kaj sploh delaš na tem forumu, v katerem sodelujemo rekreativci, hobi tekači (nekateri hitrejši, nekateri počasnejši) ?
Ti bi se ja zdaj moral pripravljati na naslednje svetovno prvenstvo ali OI, ker si očitno takšen profesionalec? :?:
A tebe najdemo med prvih deset v rezultatih?
Na tem forumu je kar nekaj tekačev, kateri imajo boljše rezultate kot ti in ostale "sprehajalce" ne žalijo, celo nasprotno, vzpodbujajo jih! :clap:
In veš, nekateri prav tako trdo trenirajo kot ti, da spravijo rezultat okrog 4 ure skupaj. :D

Drugače pa: kogar moti 100 in ena stvar na LM naj pač ostane doma, naj teče v najbližjem gozdu, sam ali naj gre na prireditev, katera mu je 100% všeč.

Jaz sem se letos odločila za polovičko in sem zadovoljna z rezultatom glede na vložen trud pred in med tekom. :D
Čestitke vsem ostalim udeležencem! :laola

Se podpišem! Bravo Tekačiča.

Tudi moj podpis Tekačica :clap: . Dodam le še to - ali gledam tekače levo in desno ob menoj v času teka ali pa tiste, ki jih kasneje spotoma opazujem ob odhodu proti domu - vedno ponavadi vidim na obrazih trud, pomešan z evforičnim veseljem, nemalokrat peklensko voljo, ko grizejo zadnje metre proti cilju, pa naj bo to 10 ali 42 km. Omadežovanje z "sprehajalci", zgolj zaradi manjše tekaške hitrosti, res ni na mestu.
papikele napisal/-a:Ljubljanski maraton je eden izmed hitrejših maratonov če gledamo povprečni čas! Vsak ima pravico, da nastopi in me to ne moti. Je pa res, da tisti ki pride z tempom 8min/km ni pretekel ampak hodil :wink:

Sem pač blont, saj sem mislila, da je razlika med tekom in hojo v načinu polaganja in dvigovanja nog in ne v hitrosti. :--
Pa je še en tekaški praznik za nami! :laola
Bravo in čestitke vsem, ki ste tekli, navijali, vzpodbujali...noro vzdušje! :clap:

Meni je bilo vse TOP...še na štartu sem bil pravočasno hehe :--

See ya Ljubljanski maraton 2016! :wink:
Zaostrovanja časovnih limitov LM ne potrebuje, že tako ima enega strožjih režimov v bližnji in daljnji okolici. Če je prireditev rekreativna, množična, naj bo poudarek na tem.

Organizacijsko se da še precej narediti, predvsem imam v mislih razvrstitev v startne bokse glede na prijavljen čas. Tudi lani, ko so spreminjali traso, so verjetno vedeli, da bo letos J del Slovenske zaprt in da bo obnovljeni del precej ožji. Startali bi lahko na istem mestu, le v smeri Bleiweisove. Seveda bi morali to upoštevati potem pri načrtovanju trase.

Se pa tudi jaz zahvaljujem vsem, ki ste/so samoiniciativno delili okrepčila ob progi. Tako vzdušje ob progi sem doživel le še v Parizu in Valenciji.
majcka napisal/-a:
slorunner napisal/-a:-Komot bi maraton štartal ob 8:30 in 10-ka ob 9:30 ali 10:00.

Tale me je pa nasmejala. Maraton zaštartat ob 8:30 in 10-ko ob 10:00 je idealna rešitev. Tako prvega z maratona in prvega z desetke dobimo istočasno v cilj. Kaj čmo boljšega????

A si ti resen?

Če bosta istočasno v cilju, bo to pomenilo, da bo svetovni rekord v maratonu padel za 2 minuti. Pa to je super. :D
Men je blo super...edino gužva je res kar velika, ampak nič zato. Tečt sem šeu polovičko, mi je pa blo proti koncu že kr mal žal da sem se prekvalificiru iz 42km na 21km. Ampak vseeno mislim da prava odločitev (rajši imam kvalitetno 21-ko, kot pa trpečo 42-ko).
kar se pa tiče samega hrupa ob progi, meni je dobrodošel. Naslednje leto pa fix na 42 :D
Hudo mi je bilo, ko letos nisem bil med vami. Sem bil pa z vami. V cilju, med sodniki. V živo spremljati prihode v cilj, izraze na licih, katerih zadovoljstvo, sreča in spoznanje, da je premagan veliki cilj je enkratno doživetje. Predvsem pa dejstvo, ki potrjuje, da je Ljubljanski maraton postal prireditev, ki po organizaciji in udeležbi ne zaostaja za velikimi maratoni. Le kaj bi lahko spremenili. Zmanjšati število tekačev? Lepo prosim, če je to rešitev potem prireditev izgubi svoj pomen. Glasba je moteča! Kakor za koga. V Ljubljani so bobnarji že nepogrešljivi. Verjamem, pa da je vsak na kakšnem odcepu prišel na svoj račun. Godbe, harmonike....seveda tudi številni gledalci z močno spodbudo so dokaz, da je Ljubljana sprejela maraton kot dogodek, kateri je vsem v ponos.
Tistega, ki moti slovenska glasba pa naj takoj zamenja državljanstvo :) Kakšna Golica ob prihodu najboljšega Slovenca bi verjetno naredila še boljše vzdušje. Da ne govorim o himni. Na vsakem državnem prvenstvu je del uvoda. In prav je tako!
Žal je vedno poudarek le na najboljših (Kenijcih). Taka je pač zahteva sponzorjev. Ob tem pa bi veljalo razmišljati, kako dvigniti slovensko kvaliteto. Povečati sklad najboljšim Slovencem, privabiti mlade k teku na dolge proge....Vsekakor je Ljubljanski maraton za dvig kvalitete slovenske atletike lahko lepa promocija.... Vsa čast tako organizatorju, prostovoljcem in vsem tekačem, ki so danes ponosni, da so v nedeljo bili del Ljubljanskega maratona. Na svidenje prihodnje leto!
Glede sprehajalcev: pred mesecem v Berlinu, ko sem že zdavnaj opravil s tekom sva se s spremljevalko postavila med gledalce malo pred ciljem. Nepregledna reka tekačev, ki tečejo proti cilju. Eni hitreje, eni počasneje. Eni igrivi, drugi utrujeni. In navijači, ki jih bučno pozdravljajo. Vsak tekač posebej piše svojo zgodbo. Morda mnogi med njimi le enkrat v življenju hočejo sami sebi nekaj dokazati. In ki jim morda na prvi pogled tega nikoli ne bi prisodil. Pa čeprav tek sem in tja za nekaj korakov zamenja hoja. Vse to sem dojemal precej čustveno. Ja, to je njihov maraton.
Podobno, v malo manjšem obsegu je tudi v Ljubljani.
....in tako sem dodal še en tek v 42km zbirko. Meni je trasa v enem krogu zelo všečna, vseskozi se kaj dogaja, je pestro , ni kaj :D .
Glede na to da letos nisem imel suporta glede garderobe, sem le to oddal že dobro uro pred startom (izkušnje preteklih let). Kako je bilo letos s predajo zadnjih 20 do 30 min?
Kljub temu sem mnenja, da bi moral organizator enkrat že zagotoviti nalepke za na torbe oziroma bi jo vsak tekač že dan preje napisal sam.
Muzika ob progi mi je dobrodošla in poživljajoča, uvodna "strojmašina" morda res malo prebučna, ampak verjetno je večini OK, manjka pa tisti pravi uvod, o katerem je bilo že nekaj govora- HIMNA.

Še rezultatsko gledano, moj končni čas 3 min slabši kot lani, a glede na to, da sem imel letos zelooo malo treningov, dolžinski trening tek mi ni nikoli presegel 25 km, sem s končnim časom več kot zadovoljen.

Kaj sem še pogrešal? Talno gretje od starta do približno Tehnološkega parka in v delu pod Golovcem do Litijske. Nekateri že veste zakaj! :D :D :D :D :D
janzi napisal/-a:Kaj sem še pogrešal? Talno gretje od starta do približno Tehnološkega parka in v delu pod Golovcem do Litijske. Nekateri že veste zakaj! :D :D :D :D :D

Smo opazili tvojo afriško obutev, ja :clap: .
janzi napisal/-a:Glede na to da letos nisem imel suporta glede garderobe, sem le to oddal že dobro uro pred startom (izkušnje preteklih let). Kako je bilo letos s predajo zadnjih 20 do 30 min?

Jaz sem svojo garderobo oddal 3 minute po(!) začetku maratona. Pa še dobro, da me je rešil varnostnik, ker so bile kolone za prevzem od 10-karjev. Še vedno dovolj časa za skok v ustrezno cono. Ne ljubi se mi zmrzovati 20 min pred startom, še manj pa stati stisnjen z vseh strani kot v konzervi.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA