teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 sunnydae
#36625
INOT, hvala za napotke in informacije. Sama pojem veliko stročnic, v glavnem fižola, graha, leče..., nekatere pa šele odkrivam :)


Poleg naravne hrane obstaja danes na tržišču velika ponudba športnih preparatov,ki v prehrani tekača ,ki se kolikor tolikor redno ukvarja s tekom ne bi smeli manjkati.Za nekatere je to še vedno nekakšen tabu oz.se jim vse skupaj zdi nekaj umetnega,sintetičnega,čeprav vse to dobijo z vsakodnevno hrano,čeprav ne v zadostnih količinah.


Meni se športni preparati ne zdijo tabu, le zdi se mi, da nas veliko stvar ne pozna preveč dobro, na trgu je vsega tega ogromno, pa se človek med vsemi različnimi pripravki povsem zgubi, potem ko pregleda še cene, je pa sploh krasno :shock: :D :roll:

Se pa strinjam, da je naravna hrana zaradi načina pridelave in obdelave, velikokrat osiromašena in polna škodljivih dodatkov. Potemtakem ne bi bilo slabo, če bi si vzeli čas in malo bolje spoznali področje špotrnih dodatkov k prehrani :roll:
Uporabniški avatar
 tadejk
#36626
Gorski tek in vegetarijanstvo gresta skupaj, definitivno in dokazano.
Sam počnem to sicer komaj 2 leti a je rezultat pozitiven. Ne jem pa nobene vrste mesa- niti ribe.
Obstajajo sicer neke študije, kjer naj bi Vegiji po rezultatih dajali manj kot vsejedi, ampak to se verjetno pokaže pri vrhunskem športniku, kar pa mi vsekakor nismo (vsaj jaz ne).

Edini veliki problem, ki se pojavi je po teku. Ko gredo vsi na zaslužen golaž, dobiš ti kvečjemu kos kruha. :twisted: A ne, BoštjanG?

Sicer pa kar pogumno in pa telo poslušat. Včasih pretiravamo, pa karkoli že jemo. Je pa zelo lahko okrivit hrano.

Tadej
 BRINA
#36721
pa še moje izkušnje:

Mesa in tudi industrijsko predelane hrane ne jemo(cela družina, mož in dva sinova) že 25 let in se zaenkrat dobro počutimo. Ribe občasno jemo na morju, ko jih ulovimo, jajca bolj ali manj redno uživamo, vendar ne preveč.
Smo vsi boljši povprečni rekreativci(planinarjenje, jadranje, kolo), le sin je alpinist in jaz zadnje leto bolj tečem, cca 30-40 km na teden.

Izkušnje pa so take, da se telo nemesojedcev daljši čas prilagaja na nove napore, lahko tudi leto dni, pomagati si je potrebno s fižolom, sojo, koruzo, ješprenjem, lečo , brokolijem pa tudi s temno čokolado. (poleg ostale zelenjave). Predvsem pa velja, da je potrebno zelo prisluhniti svojemu telesu. Če kaj ni v redu je potrebno spremeniti, tudi pri prehrani.
Pred in po napornih treningih poskrbimo za dovolj beljakovin.
Jaz sem imela samo prebleme s Fe, kar pa se tudi ureja.
Pa LP
 snezni_tekac
#36871
BRINA napisal/-a:pa še moje izkušnje:

Mesa in tudi industrijsko predelane hrane ne jemo(cela družina, mož in dva sinova) že 25 let in se zaenkrat dobro počutimo. Ribe občasno jemo na morju, ko jih ulovimo, jajca bolj ali manj redno uživamo, vendar ne preveč.
Smo vsi boljši povprečni rekreativci(planinarjenje, jadranje, kolo), le sin je alpinist in jaz zadnje leto bolj tečem, cca 30-40 km na teden.

Izkušnje pa so take, da se telo nemesojedcev daljši čas prilagaja na nove napore, lahko tudi leto dni, pomagati si je potrebno s fižolom, sojo, koruzo, ješprenjem, lečo , brokolijem pa tudi s temno čokolado. (poleg ostale zelenjave). Predvsem pa velja, da je potrebno zelo prisluhniti svojemu telesu. Če kaj ni v redu je potrebno spremeniti, tudi pri prehrani.
Pred in po napornih treningih poskrbimo za dovolj beljakovin.
Jaz sem imela samo prebleme s Fe, kar pa se tudi ureja.
Pa LP



Hojla Brina your statement "SOUNDS REASONABLE"...

Hvala vsem za komentarje...
Ja strocnice fizol, leca, bob,...so cool to sem ze skusil.


Zanima me zgodba brez sportnih preparatov ( mogoce kaksni elektrolitski dodatki pa se ti ce je kriza i ce gre za res kaj odlocilnega sicer si poksusam iz domacih tvarin narediti kaj ).

Namrec to zgodbo sem ze dal skozi po kar nekaj maratonih in ultramaratonih pa moram priznati da sem si malo sifizil creva s to lepljivo predelano zadevo ( za kaksne gel-e ali energetske tablice ala Power...ne bom nikdar delal preveliko reklamo vsaj ne za dolgorocno uporabo ta namrec prave posledice pridejo sele kasneje ).
Ce sem se sel kaksno ultra zadevo sem rabil kar nekaj dni postenih probiotikov ala sirotka da sem creva navadil na domaco hrano
( ribe jajca zelenjava strocnice ) tako da je prebava res ta prava.
Sedaj stavim samo na zgodbe podobne zgornji.
Uporabniški avatar
 Tjasi
#38097
Tudi jaz sem vegetarijanka in tudi sama sem zdaj zacela z gorskim tekom, ker me se najbolj zanima.
Drugace pa tezko recem, da so vegetarijanci tisti, ki jedo ribe :oops:
Jem mlecne izdelke, jajc ne maram ( kuhanih, pecenih, ce so v pecivu, pa pac pojem). Krvna slika je cisto super, res pa je, da pojem veliko zitaric, oresckov, soje in jogurtov.

Srecno vsem!
 anja
#38155
tadejk napisal/-a:Edini veliki problem, ki se pojavi je po teku. Ko gredo vsi na zaslužen golaž, dobiš ti kvečjemu kos kruha. :twisted: A ne, BoštjanG?

Sicer pa kar pogumno in pa telo poslušat. Včasih pretiravamo, pa karkoli že jemo. Je pa zelo lahko okrivit hrano.

Tadej


Ja, tale prehrana po kakšnih tekih ali čem drugem je pa res pretežno le za mesojede :evil: . Včasih se celo še najde kakšen jogurt. No, sadje pa je le na voljo. Drugače pa-mesni golaž ruls :cry: Upam, da se organizatorji kdaj spomnejo še na nemesojede. Kadar se to zgodi, sem na naslednjim teku še rajši tam, ker vem, da upoštevajo tudi "drugče jedoče". Upam, da tako razmišljajo tudi organizatorji :wink: .

Še vedno pa mislim, da je prav, da poslušaš telo 8) , pa ti kr samo pove, kaj si želi in potrebuje. Zagotovo pa je včasih težko ločit navado od potrebe - a se da. LP
Uporabniški avatar
 mirko1
#38165
anja,s tabo se 100% strinjam.je pa situacija pri nas na mrtvi točki.ko sem dal kri pred par dnevi v ajdovščini in sem vprašal če imajo kaj drugega kot klobaso so me samo nemo gledali.seveda sem se pozanimal pri ostalih "ljudeh"kaj naredijo v takih primerih.nič.enostavno gredo mimo jedilnice domov.pa hvala lepa za kri.
kdaj pa pride na vrsto nemesni obrok pri tekaških prireditvah pa dajmo ugibat.
organizatorji:20 čebul,20 paradižnikov malo prepraženo dodano pašti je dovolj za 50 vegeobrokov.
lp,mirko
Uporabniški avatar
 miro
#38168
Mirko, veš nekateri organizatorji pa imajo dvojne menije- vsaj včasih so jih imeli na "primorskem pokalu" , pa še kje, npr. Breg pri Kočevju , ...
Saj se bo počasi spreminjalo na boljše.
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 BoštjanG
#38172
Vegetarijanstvo in (gorski)tek sta pri meni sklenila prijateljstvo pred že štirimi leti. Odtlej sta nerazdružljivi dvojec.
Vegetarijanstvo v nobenem oziru NI v napoto gorskemu teku! Napredek pri vadbi je zadosten, regeneracija po napornih treningih/tekmah pa hitra. Po 12 urah Kališča sem že četrti dan veselo skakljal naokoli.

O tistih, ki se okličejo za vegetarijance pa obenem uživajo ribe....
Najpogosteje se ljudje odločijo postati vegetarijanci zaradi njih etičnega odnosa do živih bitij. Jaz ne poznam in ne priznam razlike med tistim, ki oskubi ribo in tistim, ki uživa prašičje, piščančje ter drugo meso. Torej: kdor je ribe, ni vegetarijanec! Enako hinavsko je, ko ljudje odklonijo konjsko meso (s pojasnilom, da je konj ljubka, plemenita žival), potem pa brez pomisleka zarežejo v goveji zrezek!?

O vegetarijanstvu in zdravju....
Verjetno se vsak organizem ne bi zmogel privaditi na prehrano brez mesa, zato menim, da zmerno uživanje mesa ni nobena pregreha. Se je pa treba zavedati, da zrezki kakor jih lahko kupimo v trgovini, niso ravno vir zdravja.
S tem v zvezi tale anekdota: Kot otrok sem odraščal na kmetiji in ob nedeljah je mama pripravila piščančje zrezke; bili so od domače kokoške.
Tisto meso je bilo žilavo, trdo in nasploh fujfej. To pa zato, ker je ta kokoška poprej leta skakljala po dvorišču, zobala pšenico, travo ter drugo naravno hrano.
Piščančje meso, kakor ga prinesemo iz trgovine, pa je sicer mehko, sočno in pusto. A vse to zaradi tega, ker piščanci že zdavnaj več ne skakljajo prosto po dvoriščih, ampak so v zaprtih prostorih brez gibanja, v umetno hrano pa jim primešajo antibiotikov in hormonov, da čimprej dosežejo klavno težo. Seveda na koncu te snovi (hormone, antibiotike,...) z mesom vred zaužijemo tudi ljudje.

Uživam in priporočam obilo zelenjave(prednjačijo naj stročnice), sadja ter ostale hrane, ki naj bo čim manj predelana/konzervirana ipd. Soli in sladkorja ne uporabljam; telo pa že po enem tednu zlahka pogreši oboje!
Voda ter zeleni in drugi čaji zlahka zamenjajo gazirane/sladkane in ostale manj zdrave pijače. Navadni probiotični jogurt pa se prelevi v sladico, če mu dodamo muesli!

Na koncu še tale misel: Vegetarijanstvo ni odrekanje! Zatorej tudi nima smisla, da se zanj odločamo v primerih, ko nam meso še naprej tekne.
 evelin
#38853
.
[/quote]
Mleko pač pijem sedaj vsak dan.Nekaj časa sem sicer kupovala sojino, samo je za moje pojme predrago,...

Glede okusa ti ne morm pomagat, glede cene pa je rešitev precej preprosta - vzame pa tudi le dobre pol ure. Sojino mleko je namreč zelo preprosto pripraviti doma. Evo, tu prilagam recept, čist tk, če koga zanima...

za 1 liter mleka:
100 g rumene soje v zrnu anmočiš ( najbolje čez noč), odcediš in opereš. Dodaš kakšen dcl vode in zmiksaš, daš v posodo in kuhah ter dolivaš vodo ( končna količina vode je dober liter). Po okusu lahko dodaš cimet, vanilijevo aromo...Ko zavre, kuhaš še pb.15 minut ( pa fajn je zravn stat - men vedno prekipi), ohladiš, precediš, naliješ v kozarce/flaše, pospraviš v hladilnik...in spiješ! Okus je tak kot kupljen, na račun dodatkov( cimet apd) lahko še boljši.

Upam, da bo ta recept komu uporaben. Vsekakor se splača ( cena pol kg soje je okrog 300 sit , torej 300 sit za 5 l mleka).
Uporabniški avatar
 mirko1
#38855
soja se že namaka :D :D :D
lp,mirko
Uporabniški avatar
 Kunec
#38874
No jaz pa se šele pripravljam, da posadim sojo, pa da vidimo če bo kaj zraslo. Samo semena ne dobim nikjer, tako da bom poskusil kar iz trgovine.
Mirko1 bo treba koruzo za sojo zamenjat, se pravi za ogrevanje 20 soj oplevem :D .
 evelin
#38889
NO, me veseli, da komu prav pride. Kako bo uspelo,pa le sporočite...lpl
Uporabniški avatar
 mirko1
#38919
prva dva litra sojinega mleka sta uspela.ker sem bolj sladkosned sem si iz enega litra naredil puding.brez besed.enkratno. :D :D :D
lp,mirko
Uporabniški avatar
 želva
#38958
Menim, da vegetarianstvo pri teku nima posebnega vpliva. Glede beljakovin naj bi veljalo, da jih odrasel človek potrebuje cca. 50 g na dan, pri veliki fizični aktivnosti pa okoli 10% več. Za primer žitarice in testenine imajo okoli 10 % beljakovin, tako da jih pri dnevnem vnosu 3000 kcal (sory, ampak ne znam računati v KJ :oops: ) težko dobiš premalo. Bolj ima vezo treniranje, posebej za gorski tek moraš imeti močnejše kvdricepse pa tudi mečne mišice. Za gorski tem moraš posebej trenirati tek v klanec (intervali, tempo ...) in tudi iz klanca (ker pa meni ne uspe). Ne smeš se prehitro zagnati v klance, ker se ti lahko vname ahilova tetiva. Pa dost nakladanja.
Jest sem vegi dobrih 15 let, tečem pa nekaj manj. Jem tudi mlečne izdelke, mleka pa ne pijem (ne prebavljam). Občasno jem tudi jajca in sladkarije. Prehranjujem se vglavnem z žitaricami in krompirjem, ker me samo lahka zelenjavna hrana ne nasiti. Po teku sem zadovoljen z kosom kruha, v planinskih kočah (saj gre za gorski tek a ne :?: ) ne jemljem hrane (jota brez mesa je jota iz katere so vzeli klobaso, žganci brez ocvirkov so žganci s katerih so pobrali dol ocvirke ... :twisted: ). Tako sem se navadil da prve 4 ure (ob nizki intenzivnosti) teka ne rabim hrane, potem si pomagam z (industrijsko pripravljenim ) gelom ali čokolado.
Kot vegetarjanec sem prvih 8 let počasi izbolševal rezultate, se daj pa jih hitro slabšam, vendar zaradi (ne)treninga in ne prehrane.
LP Martin

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA