prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 Cyclop_si
Arapc:

Moje osebno mnenje. Dobro boš lahko treniral tudi brez HR monitorjev (Polar, Sunnto, Garmin...). Tudi če ti par minut pade povezava in ne beležiš HR, se sčasoma itak toliko spoznaš, da tudi takrat približno veš kje si s pulzom. :wink:

Ampak priznajmo si, HR naprave so blazno cool igračke :P , ki običajno njihovim uporabnikom prinesejo mnogo veselja in novih motivov za trening. Skratka, en malo je to tudi hrana za dušo (podobno kot bi preživel tudi samo ob krompirju in fižolu, ampak včasih pa vseeno paša kakšna čokolada :twisted: )

LP
Uporabniški avatar
 ero
Cyclop_si napisal/-a:
amanita napisal/-a:Živjo,
... če ima 305-ka možnost živega izvoza na USB port? To pri modelu 301 najbolj pogrešam. Potem bi namreč bila navigacija na kolesu zelo olajšana (brez drugega GPS-a). Dlančnik bi priklopil na gremlina in gremo!

Sicer ne vem točno kaj misliš pod "živ izvoz", vendar ima 301 možnost, da ga priklopiš na računalnik preko USB-ja in ti sproti daja informacije kje si ...

če pa bi 305ka imela Bluetooth ... :D :D :D
Uporabniški avatar
 Cyclop_si
Ero:

Saj obstaja tudi Garmin z Bluetooth-om, npr http://www.garmin.com/products/gps10/ , in za navigacijo v taki konfiguraciji bi stvar delovala brez problema.
Je pa res, da nima HR monitorja... "Nič ni popolno" (Mali Princ PRESS) :cry:
LP
Uporabniški avatar
 Arapc
Cyclop_si napisal/-a:Arapc:

Moje osebno mnenje. Dobro boš lahko treniral tudi brez HR monitorjev (Polar, Sunnto, Garmin...). Tudi če ti par minut pade povezava in ne beležiš HR, se sčasoma itak toliko spoznaš, da tudi takrat približno veš kje si s pulzom.

No moj post je bil misljen kot vprasanje, ce je res tisti HRM pri 305 vreden svojih 23.000 SIT razlike, kolikor je FR205 cenejsi, pa nima HRM. Ali je HR pri tistih, ki imate tako uro predvsem podatek za statistiko ali je tudi koristen pripomocek za trening.
Uporabniški avatar
 klatez
Arapc napisal/-a:No moj post je bil misljen kot vprasanje, ce je res tisti HRM pri 305 vreden svojih 23.000 SIT razlike, kolikor je FR205 cenejsi, pa nima HRM. Ali je HR pri tistih, ki imate tako uro predvsem podatek za statistiko ali je tudi koristen pripomocek za trening.

Zanimivo vprašanje. Tudi sam sem si ga že postavil. Mislim, da pri tistih, ki so imeli prej samo HRM brez merilca razdalje in posledično tempa, je ta podatek pomemben, saj so navajeni teči glede na HRM.

Sicer pa je moja prva tekaška ura FR 301 in sam sem navajen med tekom spremljati predvsem kilometerski tempo. Tudi brez HRM bi čisto šlo. Pri kasnejši analizi pa mi podatek o HRM pove predvsem v kakšni kondiciji sem oz. ali sem utrujen (višji/nižji HRM pri določenem tempu).

Je pa Garmin s FR 301 prvič vstopil v HRM svet. Edge in FR 305 pa sta šele njegov drugi in tretji HRM. FR 301 je imel določene težave s tem in tudi novi jih očitno imajo (čeprav bi naj bila zadeva drugačna).

Pri mojem FR 301 so se večje težave s HRM pojavile po 11 mesecih uporabe. Uveljavil sem garancijo in dobil sem popolnoma novega FR 301, ki ga uporabljam od sobote. Ta zaenkrat dela brezhibno (knock, knock on the wood).
Uporabniški avatar
 pegaz
Arapc napisal/-a:No moj post je bil misljen kot vprasanje, ce je res tisti HRM pri 305 vreden svojih 23.000 SIT razlike, kolikor je FR205 cenejsi, pa nima HRM. Ali je HR pri tistih, ki imate tako uro predvsem podatek za statistiko ali je tudi koristen pripomocek za trening.

Arapc,
- HR je zame ključen pripomoček. Res je sicer, da se sedaj že toliko poznam, da lahko na podlagi dihanja ocenim, kje sem s pulzom. Vseeno se orientiram med treningom na to, da ne prekoračim določenih meja.
- še posebej mi to pomaga na tekmi - na štartu - da ne zbezljam.
- info o pulzu je pomembna tudi, kadar tečem "na pulz", torej gonim tako, da imam skoz ciljni pulz in torej prilagajam obremenitev terenu (recimo 21ka na 170 /min)

Zato sem s svojim Gremlinom 301 povsem zadovoljen. Imam tudi Polarja ProTrainer XT, tako, da sem na temeljno funkcijo štoparice - HR- z gremlinom dodal tudi razdalje. Enkraten nakup.

LL, Pegaz :)
Uporabniški avatar
 amanita
Cyclop_si,

prav imaš! 301 res lahko priključiš na PC in funkcionira kot navaden GPS. Zadeva meni ni delovala, ker ima nekonzistenten uporabniški vmesnik v MapRoute-u. Po defaultu prepoznava FR301 na USB portu, ko pa želiš preiti v tracking mode, mu moraš posebej povedat, da želiš tracking na USB, ne COMx. Zato sem jaz na žalost prehitro obupal nad to možnostjo.

Torej, sem že naročil CF USB Host kartico za mojega hx-a in upam, da bom potem lahko uporabljal kombinacijo hx4700, OZI in FR.

Hvala!
Uporabniški avatar
 Arapc
Se eno vprasanje za tiste, ki ze uporabljate FR 301, 201, ali 305.
Kje dobite zemljevide? Jih skenirate, dobite na netu? Kateri program uporabljate za risanje in analiziranje pretecenih poti?
Lp
Uporabniški avatar
 amanita
Sam uporabljam doma sestavljene mape iz različnih virov v kombinaciji z OziExplorerjem in Google Earth. Imam srečo, da lahko velik del leta preživim v Istri in točno del okoli Poreča je pokrit v najboljši kvaliteti. Nič posebej ne rišem ali analiziram, zanimive tracke shranim in oznacim posebne točke, ki so mi potrebne naslednjič za navigiranje. Ravno s tem namenom sem ga tudi kupil. Namreč tečem ali kolesarim v neznano ter potem po počutju in močeh izbiram pot domov. Uživanje v rekreaciji je pri meni na prvem mestu.
 DUŠKO
Še vedno se ni oglasilk nihče, ki bi ga imel in mal napisal svoje prave vtise. Res pa piše za baterijo 10 ur ampak po moje pod polno obremenitvijo GPS in HR??? No bomo videli ko bo kdo kupil 305ko.

LP
Uporabniški avatar
 Arapc
Hoj,
Jaz ga imam ze kaki teden in ga pridno testiram. No zaenkrat sem z njim opravil 3 teke in 2 voznji z avtom. Prvi tek je bil po odprtem terenu, nic gozda, samo 2 podhoda. Drugic sem z njim tekel izkljucno po gozdu, tretjic pa deloma po gozdu in deloma po odprtem vendar v nasprotju s prvima dvema turama v popolnoma oblacnem vremenu, na koncu je ze padal dez.

FR je ves cas lovil signal in ga je izgubil samo pri prvem prehodu podhoda, pri vracanju se to ni zgodilo (predvidevam da zato, ker sem ga na zacetku vklopil in po 1 minuti ze tekel, po 300m je bil pa ze podhod, za nazaj pa je lovil signal ze 45 minut in je neprestano kazal signal).
Pri voznji z avtom sem ga vklopil in postavil v predal pri sovozniku in dobesedno pozabil nanj. Vreme je bilo vecinoma oblacno. Ob povratku sem ga priklopil na racunalnik, prenesel podatke in glej cudo, signal je izgubil samo v tunelu. Iz firbca sem ga testiral tudi v stanovanjski hisi in signal je bil neprestano prisoten.
Torej gps je precej zanesljiva zadevca in deluje, tako kot so obljubljali. Komaj pa cakam poletje, ko bo gozd mocno zarascen. Bom videl kaka zgodba bo takrat.

HRM deluje zaenkrat brez problemov, pred tekom ga navlazim z vodo pri stiku s kozo in na zaslonu se takoj prikaze utrip. Signal med uro in senzorjem se naj nebi izgubi do treh metrov oddaljenosti. No jaz sem to stestiral do take oddaljenosti, da sem lahko se razlocil cifre na zaslonu, prikaz srcnega utripa nastavil cez cel ekran in zadeva je delovala.

Meniji in funkcije so na prvi pogled skoraj enaki kot pri FR301(vsaj po slikicah v navodilih, ker FR301 nimam :)) jih je veliko in so lepo opisani v navodilih. Casa stestirati vseh se ni bilo, ker sem predvsem testiral uporabnost GPSa.
Programska oprema, je ze obstojeca od prejsnjih Garminov. Ce se zakopljete po forumih, pa najdete se sami kako uporabno, kompatibilno opremo. Prilozeni Training center je uporaben samo za shranjevanje statisticnih podatkov, graficni prikaz pretecene poti je bolj kilav in je bolje poiskati se kaki program, s katerim se da to prikazati mnogo bolje.

Zaenkrat toliko in sibam testirat dalje. :twisted:
Uporabniški avatar
 Cyclop_si
Zgolj kot dopolnilo Arapcovemu izčrpnemu postu:

Po meni dostopnih podatkih je GPS sprejemnik v FR-305 novejše generacije kot FR-301 tako, da naj vas lastnike 301-ke ne preseneti zelo dobra ocena sprejema GPS signala v Arapcovem sporočilu. Recimo, da bi FR-301 lovil v bajti ali pa v predalu avtomobila, na to lahko kar pozabite (razen če nimate Trabanta :twisted: ). Domnevam, da GPS sprejemnik v FR-305 zna sprejemati in pravilno delati tudi z odboji GPS signala.

LP
 DUŠKO
Arapc kaj pa baterija, koliko zdrži?
Uporabniški avatar
 Arapc
Dusko, o bateriji ti kaj dosti ne morem povedati, ker doslej mi je naprava neprekinjeno delovala 6 ur in pol. Baterija se polni tudi prek USBja, ko je naprava prikljucena na racunalnik, tako da zaenkrat je se nisem spraznil do konca. Bom stestiral se to v naslednjih dneh, pa ti sporocim.
LP
Uporabniški avatar
 ales
amanita napisal/-a:Torej, sem že naročil CF USB Host kartico za mojega hx-a in upam, da bom potem lahko uporabljal kombinacijo hx4700, OZI in FR.

Tudi mene je premamila možnost povezave IPAQa in 301ke. Iščem USB kabel za mojga dlančnika (3850), ga najdem nekje v Angliji, naročim in ga imam za dobrih 7kSIT doma. Ko potem opazim, da ima izhod USB A/moški. Potreboval bi pa USB B mini moškega...Po sliki na netu naročim še enega, a je prišel tak kot prvi. Sedaj iščem kak konverter ali pa kabel USB A/ženski - USB bmini/moški. Na eni ameriški strani sem našel ustrezne konverterje, a kaj, ko ne pošiljajo v Slovenijo...

Saj, če ne bi bil že tko blizu bi še preživel..tko pa-ne vem, če ne bi šel kar prerezat enga in scinit pravi priključek nanj. Me jezi.

A je kdo že priključil Garmina na dlačnik(in mu deluje npr v Oziju)?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA