prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 tae
Tečem že več kot eno leto, a še nimam nobene športne ure, ker pred tem nisem računal na to, da bom s tekom začel bolj resno. Poleg tega sem bil mnenja, da raje poslušam svoje telo, kot da se oziram na elektroniko, vendar pa vidim, da je sedaj situacija drugačna. Vem, da je bilo na tem forumu in tudi marsikje drugje napisano marsikaj okoli raznih merilcev pulza, štoparic in podobnega, vendar gre tehnika stalno naprej in je zato na trgu vedno kaj novega. Tokrat bi na forumu zastavil konkretno vprašanje, kakšne zahteve naj bi izpolnjevala ura, ki bi jo kupil.

- blagovna znamka mi ni pomembna, niti barva ali oblika ali velikost
- imeti mora merilec razdalje (pretečena razdalja v trenutnem teku, skupna pretečena razdalja, povprečno pretečena razdalja v določenih časovnih obdobjih)
- odštevalnik časa z alarmom, ko pride do 0 (po možnosti, če to sploh obstaja dvojni odštevalnik časa; napr. nastaviš odštevalnik časa na 30 minut, ko prideš do 15 minut se oglasi en alarm, nato ura nadaljuje z odštevanjem in ko pride do 0, se oglasi nov alarm in odštevanje se ustavi)
- štoparico z najmanj 10 vmesnimi časi
- vsaj dvovrstični zaslon
- če je možno, da istočasno na eni strani štopa napr. zgoraj (od 0 na gor) in odšteva napr. spodaj (od 30 minut na dol)
- poraba kalorij
- stalno trenutna hitrost (min/1km, m/s, km/h)
- povprečna hitrost na določeni razdalji
- spomin za maksimalno hitrost
- ura, datum, alarm
- merilec srčnega utripa (maksimalni srčni utrip, minimalni srčni utrip, povprečni srčni utrip)
- več različnih alarmov za različne cone srčnega utripa
- višinska razlika

Prosil bi vse tiste, ki že imate podobne ure, da mi napišete, če sem še kakšno pomembno funkcijo spustil.

Pričakujem konkretne predloge in ne poste v smislu, tu imaš en link, kjer je potem ene 50 ur in si moram od vsake posebej brati vse karakteristike. Ali poglej si malo po forumu in si najdi kar želiš.

Upam, da nisem bil preveč zahteven, ampak ta nakup imam namen izvesti, kot dolgoročno investicijo. Zato ne grem kupit kar eno uro v Hervi'sa.

Najlepša hvala za vse nasvete.

PS.: Morda se lahko oglasi tudi kašna trgovina.
Uporabniški avatar
 Simon Brezovar
Nadpomenka vsem tvojim željam je prav gotovo ura Polar. Ker pa s tovrstnimi urami nimam dovolj izkušenj, bom nadaljevanje prepustil drugim. Vem pa, da obstaja Polarjeva ura, ki ustreza vsem napisanih zahtevam.
 tae
Simon Brezovar, hvala, to pomeni da je izbor že malo zmanjšan. Če slučajno izveš kateri model ima vse to, se priporočam za obvestilo.
 zslanic
Polar S625X. Zraven tega, kar iščeš, dobiš še:
- možnost uporabe kolesarskih funkcij z nakupom senzorja hitrosti
- prenos podatkov na računalnik

Mislim, da bi tudi kakšna Garminova ura zadostila tvojim zahtevam, vendar teh ur žal ne poznam.

Pozdrav,

Z

PS: Tega pa mislim da nima: - če je možno, da istočasno na eni strani štopa napr. zgoraj (od 0 na gor) in odšteva napr. spodaj (od 30 minut na dol)

Link na Polar S625X: http://www.polar.fi/polar/channels/eng/segments/products/S625X.html
Uporabniški avatar
 Damijan
Že vnaprej: tudi od mene ne bo nič konkretnega.

Vem pa naslednje: moj Garmin Forerunner (stara serija 201) je za merjenje poti, serija 301 ima še merilec utripa (poleg ostalih neštetih funkcij). Toda signal GPS zelo rad mrkne, tako da je to dobra zadeva le v primeru da tečeš bolj na odprtem,... Obstaja nov model, 205 in 305 (slednji torej spet z HRM), ki naj bi bil glede sprejema mnogo boljši, a na forumu se še nihče ni razpisal, kako stavr v praksi deluje.

Za Polar 625x ti bodo dali več podatkov njihovi lastniki, sam pa sem skeptičen, ker urca - glede na doslednost, ki jo je bilo moč doslej razbrati iz tvojih postov, - ni ravno 100% zanesljiva. Pa kalibrirati jo je treba, pa potem se porajajo vprašanja, kako pa je, ko tečeš z različno hitrostjo, v naravi, v hrib... Ehhh, hudič je, če si rad natančen.

Skratka, zdi se mi, da je dost težko prit do ene tekaške ure, ki bi ultra natančno merila razdaljo.

Ne vem, kako je kaj Suunto na tem področju.

In še: za vse ostale funkcije bo Polar superca, mislim, da ima res vse, kar si žeilš v tvojih alinejah. (sam imam Poalr 710i, če mi 100% meril razdaljo, bi bila to ta ura).

No, srečno, javi, kaj in zakaj si izbral.
 tae
Damijan, kljub temu, da si že na začetku omenil, da ne boš povedal nič konkretnega, so mi vsi tvoji podatki zelo pomembni. Z veseljem bom sporočil kaj bom kupil. Omenjal si ne preveč natančno merjenje razdalj. Ali to pomeni, da na napr. 10 km razdalji fali za 100 metrov, in na 20 km razdalji za 200 metrov? Ali to morda celo pomeni, da na isti razdalji pokaže vedno drugače? Kaj pa na štadionu, kjer je načeloma 1 krog 400 metrov in umeriš to uro na točno to razdaljo, potem bi načeloma moralo delati ali ni čisto tako? Kaj pa hribi gor in dol ?
Uporabniški avatar
 Damijan
Verjetno sprašuješ za Polar 625X?

Žal ne vem, to so bila moja ugibanja na pamet, ne vem točno, kako je kaj
s temi napakami. Upaj, da se oglasi kak uporabnik te urce, al pa - vendarle poišči na netu kak forum ...
 zappa
tae napisal/-a:Damijan, kljub temu, da si že na začetku omenil, da ne boš povedal nič konkretnega, so mi vsi tvoji podatki zelo pomembni. Z veseljem bom sporočil kaj bom kupil. Omenjal si ne preveč natančno merjenje razdalj. Ali to pomeni, da na napr. 10 km razdalji fali za 100 metrov, in na 20 km razdalji za 200 metrov? Ali to morda celo pomeni, da na isti razdalji pokaže vedno drugače? Kaj pa na štadionu, kjer je načeloma 1 krog 400 metrov in umeriš to uro na točno to razdaljo, potem bi načeloma moralo delati ali ni čisto tako? Kaj pa hribi gor in dol ?

Pred kratkim je bilo na temle threadu govora o točnosti merjenja razdalj s temi merilniki:

http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?t=5012&postdays=0&postorder=asc&start=0

Glede na povedano tam (izkušnje lastnikov) in na linku, ki ga je nekdo podal, pomeni 100 metrov napake pri 10 km razdalje v povprečju zelo majhno odstopanje. Na štadionu in pri enakomernem teku je odstopanje verjetno lahko tudi manjše, ampak v "real life" pri teku po razgibanem terenu in s spremenljivim tempom pa bo napaka očitno največkrat še precej večja od tega 1%. Na žalost lastnih izkušenj s temi stvarmi nimam, ker pač (še) nimam takega merilnika.

T.
 alpek
Sam imam Polar 625SX. Ima veliko večino funkcij, ki jih ti zahtevaš, res pa je, da so nekatere dostopne oziroma jih lahko izračunaš šele ko datoteko preneseš v računalnik.

Glede merjenja pretečenih razdalj je pa tako kot so ti ostali nakazali. Na relativno ravni razdalji z enakim tempom bo po umerjanju izmerjena razdalja zelo točna. Takoj, ko začneš teči po terenu, v klanec in podobno, se pravi, da so spremenljive razmere se bo pa to odstopanje povečalo. Koliko je težko reči, verjetno v različnih primerih različno. Ura namreč računa razdaljo na podlagi pospeška noge in če se ta spreminja se zmanjša natančnost.

Sam sem ugotovil, da so vsi ti podatki več ali manj odveč. Tudi, če delaš intervale, kjer je recimo pomembno dolžina intervala, se mi zdi težko da se sklicuješ potem na to, da trening ni bil v redu ker ti je en interval zmerilo na 822 m, drugega na 804m , tretjega na 8xx, itn.

Jaz vidim predvsem smisel beleženja razdalje v tem, da za neko obdobje (teden, mesec, leto) vidim koliko km sem naredil.

Nisem še slišal prepričljivega argumenta zakaj je to slabo, če ti ne kaže ravno 100% natančnost. Razen mogoče tistega, da če že toliko daš za uro, da vsaj pričakuješ da bo točna. Ampak nekateri dajejo tudi za avte 10 in velj milj. pa jih potem na avtocesti vlečna služba vleče.
Če konec leta kaže 5 km manj ali več na 1000 km kot sem jih v resnici pretekel...so what.

Pa še eno opozorilo. Sam sem se pri sebi naučil in tudi teč je potem lažje, da tečeš na čas in ne na razdaljo. To pomeni, da treninge načrtuješ tako, da si določiš čas teka in le tega variraš ne glede na razdaljo. Seveda je tudi fajn, da poznaš razdaljo, ki jo v tem času pretečeš, ampak to je drugotnega pomena.

Malo sem že zašel s teme, ampak sem moral to dodati, ker te večne debate o raznih gadzetih in gizmotih rahlo oddaljujejo bistvo teka. Brez zamere. Sicer pa lahko še vedno kaj vprašaš, če te zanima.
Uporabniški avatar
 Simon Brezovar
Hojla tae!

Še nekaj koristnih informacij zate, glede cene ure. Nov Polar S625X stane 88.900SIT. Vse njegove karakteristike si lahko ogledaš tule. Sem pa malo pobrskal tudi po bolhi in odkril sem tale oglas. Za kar 10 tisočakov ceneje torej. Gotovo se ti splača še kje pogledati in povprašati, morda jo boš dobil tudi ceneje, je pa to gotovo ena dražjih ur. Vendar pa drago je ponavadi tudi kvalitetno :P in to je najpomembneje.

Lep dan želim,

Simon
Uporabniški avatar
 Kokiii
Ura ma res vse funkcije ki jih zahtevaš, in pa še kako dodatno. Predvsem ti je z dodatnimi senzorji idealen pripomoček za kolesarski trening. Zato tud priporočajo uro triatloncem.
sam jo mam kaka dva mesca in zaenkrat res nimam kakih pripomb. Služi mi točno tolko in tam kjer jo rabim.
kar se pa tiče merjenje razdalje se bi pa strinjal z alpekom, po mojem je bolje tečt na čas kot pa razdaljo. mam pa sam izmerjene skoraj vse poti primerne za tek v moji okolici in se mi to zdi boljši način za orientacijo tempa,al pa točno kontrolo pretečenih kilometrov.
Dobiš pa zraven ure tud software za prenos podatkov na pc, skupaj s programom za tekaški dnevnik, ki tu nudi kar nekaj uporabnih funkcij.
naj povem še to, da sem uro kupil za 50.000SIT (popolnoma novo), ampak brez footpoda(senzorja merjenja razdalje), ker se mi res ne zdi potreben.

Pa čimboljši nakup ti želim.
 alpek
Glede nakupa pa vseeno priporočam, da malo pogledate preko meja, ker se jo da kar ceneje dobiti (recimo sam sem dobil nov P625SX iz Anglije s poštnino vred za 59000 - footpod vključen).
Druga varianta pa je Hervis s kuponom za popust 15 ali 20%, ki ga dobiš že skoraj na vsaki športni prireditvi.
 robter
625x je res najboljša tekaška ura oz. že kar tekaški računalnik. Z prenosom na CPU pa spremljaš svoj tekaški napredek od začetka do konca sezone.

Footpod je zelo fajn, ker si določiš tempo teka. Sam naprimer rečem danes bom pa tekel 5.30 minut na kilometer in spremljam utrip cca. 160. Zanimivo, da nasedjič pri istem tempu utrip lahko malo višji ali nižji. Naslednjič dvigneš tempo na 5.00 minut kilometer in se ti pulz dvigne na 172, sedaj v tej vročini pa še več.

Kar se pa tiče odstopanja v razdalji pa je tako kot ga skalibriraš. Meni na isti razdalji pokaže pri istem tempu vedno enako razdaljo. Če pa grem počasneje pa pikaže + - 100 m.

Če bi še enkrat kupoval, bi še enkrat kupil POLAR S625x.
 tae
POLAR 625SX je očitno zadeva, ki jo rabim, oziroma ste mi največ to predlagali. Hvala vsem za nasvete in odgovore. Vidim, da ni problem dobiti ure z omenjenimi funkcijami, če nisi finančno omejen. Huda zadevca, postal sem še bolj navdušen. Ampak skoraj 90 tisočakov, ta je pa huda, tako da še vedno nisem čisto odločen. Zanima me, če morda kdo ve, če kupiš napr. rabljeno zadevo, ali se da vse podatke resetirat in je potem vse na nuli in si potem na novo vse nastaviš. (podatki od predhodnega tekača, namreč ne ustrezajo meni).
Uporabniški avatar
 Kokiii
Seveda da se da vse resetirat. Lahko to narediš direkt na uri, še lažje pa je s pomočjo programa ki je priložen uri. Svoje podatke lahko spreminjaš kolkokrat hočeš. Lahko tud nastaviš uro za več uporabnikov, in potem pred začetkom vadbe samo izbereš ustrezno osebo...
Pa še nekaj, za prenos podatkov na pc rabiš ir vmesnik. Če maš notebooka to ni problem, za pc pa moraš ta vmesnik kupit,ker ni priložen. Polar ti na svoji strani svetuje da kupiš njihov vmesnik(12000Sit),sam pa uporabljam vmesnik od belkina(7000 sit v big bengu), pa deluje stvar brez problema.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA