vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

grga
Letos sem se začel malce intenzivneje ukvarjati s tekom (3x na teden). Običajno so bile pretečene razdalje med 10 in 15 km, kdaj tudi več, v glavnem po makadamskih poteh in kolovozih, večkrat tudi v breg (tja do 400 višincev). Vse lepo in prav, bolečin nisem imel nobenih, potem pa sem šel teči pol maraton, vse po asfaltu. V cilju sem imel bolečine v kolenih, ki so po dobrem dnevu izginile, ter bolečine na notranji strani nog med stopalom in gležnjem s tendenco proti prednjemu delu stopala. Nad istimi težavami je pojamrala tudi kolegica, ki je tekla z mano.
Vzel sem si teden dni počitka, potem pa sem se spet odpravil teči na mojo staro dobro makadamsko turo - in glej ga zlomka, po nekaj km se bolečine pojavijo. Težavo rešim tako, da se ustavim, malo pomasiram in razgibam gleženj oz. tisti del noge, vendar je v redu le nekaj km, potem se zadeva ponovi. Ali imam mogoče copate, ki premalo absorbirajo?
Sicer hodim normalno brez bolečin, problem je le pri daljšem teku.

In še vprašanje - kaj pomeni, če si pronator (upam, da sem prav napisal)?

Lp
Uporabniški avatar
 žure
Po mojem mnenju imaš vnetje pokostnice.

Vnetje pokostnice na golenici ... je značilna tekaška poškodba, ki je posledica povečane obremenitve narastišča mišic v sprednjem delu goleni. Značilna zanjo je bolečina v spodnji polovici goleni, nekoliko bolj na notranji strani. Vir: Polet No.18 2006 str. 49-50

Za več informacij poglej celoten članek v Poletu, pobrskaj po forumu (nekaj je že bilo napisanega) ali poguglaj na netu.

Nasvet: počitek, znižati intenzivnost,...

Pronacija je način hoje in teka, ko izraziteje stopaš na notranji del stopala in ima za značilnost nizek stopalni lok.
 grga
Mislim, da ni pokostnica, ker me boli pod gležnjem, poleg tega pa bolečina ni na kosti, ampak nad in pod kostjo, ki bi bila lahko - po angleško - navicular (glej http://www.footmaxx.com/clinicians/bones.html). Mogoče so v tem predelu kakšne vezi, ki sem jih pretegnil, ali pa sem mogoče pronator??
Nazadnje spremenil grga, dne 08 Jun 2006, 13:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Tatjana
Tudi mene je bolelo nekje tu - predvsem ko sem prenesla težo iz pete na prste. Baje so bile nategnjene vezi. Pomagala sta mi dva tedna brez teka in čim manj hoje, glukozamin in ena maža z glukozaminom in še enimi drugimi substancami. Malo je pomagalo tudi kolesarjenje - stopalo se je razmigalo, ni pa bilo preveč obremenjeno.
 Zverca
Oj, js sm pa včeraj doživela res neprijetno zadevo: s fantom sva tekla po gozdu, nato po asfaltu in se je cesta nagnila navzdol in nato dokaj strmo navzgor, ko me je začelo boleti na zunanji strani stopala. in se je bolečina zmeraj bolj stopnjevala dokler nisem bila več sposobna hoditi kaj šele teči. in danes je nespremenjeno. kaj se je zgodilo??? tam spodaj naj bi bila tetiva spodnje mečne mišice - je mogoče da sem si jo natrgala pri teku navkreber? niti stopiti ne morem na stopalo ker tako boli!verjetno bom mogla počivat, sam niti ni bil tak klanček... mislm res mi ni jasno zakaj in kako?!
:? :? :?: :?:
Uporabniški avatar
 palček smuk
Pozdravljeni :hack: , danes sem po Mailu dobil predlog kje najti informacije o športnih poškodbah, katerega posredujem naprej.
:arrow:

-pšredlagam, da si na medmrežjo pogledaš naslednjo stran . Tu lahko postaviš tudi konkretno, če zadeve ne poznajo pa te ustrezno usmerijo kje iskati oz koga obiskati.
:idea:
[http://med.over.net/phorum/športne poškodbe]

Upam da najdete odgovore na svoje probleme jaz jih sem (zvin gležnja)

LP
:juhuhu:
Uporabniški avatar
 palček smuk
Pozdravljeni :hack: , danes sem po Mailu dobil predlog kje najti informacije o športnih poškodbah, katerega posredujem naprej.
:arrow:

-pšredlagam, da si na medmrežjo pogledaš naslednjo stran . Tu lahko postaviš tudi konkretno, če zadeve ne poznajo pa te ustrezno usmerijo kje iskati oz koga obiskati.
:idea:
[http://med.over.net/phorum/športne poškodbe]

Upam da najdete odgovore na svoje probleme jaz jih sem (zvin gležnja)

LP
:juhuhu:
 Zverca
pravkar sem tudi opazila manjšo modrico na zunanjem robu stopala med prstno blazinico in peto in oteklino po modrici in večini stopala.
hvala palček smuk, bom pogledala zadevo
Uporabniški avatar
 Oli R
Meni zveni kot potreba po analizi stopala pri ortopedu - ali imaš/imel plosko stopalo oziroma izrazito pronacijo?
 Zverca
prouzaprou ne. nimam sicer izrazitega loka ampak gotovo nimam ploskega stopala. tudi zvračam ne izrazito. malo pa. sm bla pr dohtrci dons pa je rekla da je sam nategnen tko da nej bi sam počivala pa hladila..
 Maniac
Sam sem naletel na podoben problem, razlog k temu pa mislim da so bile premočno zategnjene vezalke v nartu. Bolečina+"modrica" sta se pojavili na levem zunanjem delu stopala. Ob hladitvi in počitku stopala je modrica izginila v dveh dneh, bolečina je nekoliko manjša, vendar pa se mi po (zdaj že) nekaj dnevnem počitku (3-5dni) še vedno pojavi pri hoji.Ne vem, ali moram zdaj tako dolgo počivati in mirovati da bo bolečina popolnoma izginila ,kajti teči se ne upam ker se stvar ponovi.

[/img]

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA