vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Anže
Imam en mejčkn problem. Zelo pogosto me prijemajo krči. Magnezija imam dovolj(pomoje), pijem sicer magnezijeve tablete tko da pomoje ni to. Pa me zanima če veste kaj pa kako s tem. Mogoče kakšen drug vzrok, neprespanost mogoče?

lp, anže
Uporabniški avatar
 sosed
Pomanjkanje magnezija je samo eden od možnih vzrokov zakaj se pojavljajo krči. Do njih lahko pride denimo tudi zaradi pomanjkanja kalija ali kalcija.

Predno začneš na veliko posegati po dodatkih in vitaminskih tabletah pa vedi, da je najpomembnejša stvar pri preprečevanju krčev kvalitetno razmigovanje in raztezanje (zalsti) mišic nog - stegen in meč. O raztezanju boš našel na forumu precej informacij.

Seveda pa do krčev pogosto lahko prihaja tudi zaradi izčrpnosti, prevelike količine treninga, premalo počitka... Da, tudi neprespanost in s tem povezana slabša regeneracija mišic, bi lahko bila razlog (ali vsaj eden od njih) krčev.

Nekaj dodatnih napotkov pa boš našel tudi <a href="http://www.sportosplet.net/viewtopic.php?t=1192&start=0">tukaj</a>.

Obilo sreče pri odpravljanju težav in lp.
Uporabniški avatar
 Anže
Najlepša hvala!

lp, anže
Uporabniški avatar
 Athena89
polega ostalega naštetega, je možno tudi, da preprosto premalo piješ?
Uporabniški avatar
 bossta
včeraj sem imel nepozabno izkušnjo, če greš športat brez kakršne koli zaloge energije in v 'cameli' samo vodo. S kolesom sem šel na en krajši FR pred tem sem imel pa za sabo že 30km kolesrjenja (od doma-služba-domov), pojedel sem dopoldne samo eno čokoladko in nič več. Turca na katero sem šel je samo 1/3 običajne ture (max 20km od tega 6 km klanca) z mal bol ekstremnim spustom, in sm si rekel to bom pa že zmogel - ni bilo tako na vrhu vzpona so me zagrabili tako hudi krči v noge - ni bilo mišice na nogah k jo nebi grabu krč-GROZNO!! Po cca 45min počitka me krči toliko popustijo da pridem v dolino. V bližnji gostilni naročim najbolj sladek sok s čepcem soli, krči se stopnujejo in jim ni konca tako da pokličem ženo da me pride iskat ker nisem bil sposoben narediti tudi metra s kolesom. Doma si takoj privoščim vročo kopel, da malo krči popustijo in si pripravim domači izotonični napitek iz vode,limone,sladkorja in soli in to pijem 2dcl na pol ure. Nekako po treh urah se mišice umirijo in ne preveč sladko zaspim. Zanimame, če je imel kdo podobno izkušnjo oz nasvet kako naprej in organizem / mišice zopet 'postaviti na noge'

TNX bossta

P.S. vem, tega na bom več naredil !!!!
Uporabniški avatar
 Anže
Athena89
PrispevekObjavljeno: 4. 9. 2006, 18:35 Naslov sporočila:
polega ostalega naštetega, je možno tudi, da preprosto premalo piješ?

Ne, pijem ogromno(vodo, naravne soke ki niso kupljeni ampak jih naredim iz limone, jabolk, limon, mleko, čokoladno mleko..), jem banane, nektarine zadne čase velik lubenice, kivi, makarone z vsemi omakami, zrezke v omaki in riž, včasih pohane zrezke, govejo juhco:), govejo meso, veliko paradižnikove in zelene solate... vsega dovolj. Pa zdej še vsako jutro 1. šumečo tableto magnezija. Pa prej hodm spat in se vse umirja. Vedno več tečem in vedno več imam energije! Po teku pa prijeten tuš pa potem tonik za mišice ki clo res pomaga. Pa raztegnem se po vsakem teku, prej se pa ogrejem.

pa ne mislt da na dan to vse pojem:) Čez teden počas... z užitkom!
 mojA
S temi krči je res križ. Tudi jaz imam z njimi vedno več težav. Že preko leta so se mi najavljali (stopala, meča) vendar dokaj znosno. Krona je bila na maratonu - sem mislila, da delam vse v redu. Predvidevam, da sem namenjala premalo pozornosti ravno MG, v preteklih letih sem bila bolj dosledna. Sedaj sem pa začela še s plavanjem - 1 x tedensko, večkrat mi sploh ne znese, in je grozno. Nekje 20 minut je ok, potem se pa začne. Zategujejo me podplati, meča, najhujši pa je palec. V bistvu sem se za plavanje odločila tudi zaradi krčev, da malce "pozdravim, pocrkljam" mišice nog, pa je to sedaj skoraj še hujše. Pred plavanjem se raztegnem, ravnokar sem se spomnila, da se po plavanju NE. Očitno, lahko še marsikaj storim, vseeno me pa zanima, če imate tudi ostali težave s krči v vodi in na kopnem in kako stvar sanirati. Le kdo bi vedel, kaj?
 mojA
No, kdo bi si mislil. V lekarni sem omenila mojo težavo in dobila šumeče tablete MAGNESOL. Menda pomagajo v nulo. Spiješ zvarek pred telesno aktivnostjo in krčev ne bo. Ali po telesni aktivnosti in krč bo mimogrede izginil. Kako enostavno :wink: !
Poročam.
 bruno
krči so ponavadi zaradi pomanjkanja makroelementov (Mg, Ca, K, Na, Mn)ali pa slabe telesne pripravljensoti oz. preveč mlečne kisline v mišicah. Če nekdo cele dneve dela v stresu, slabo spi oz. počiva poleg tega pa trenira več kot je v tistem obdobju telesno pripravljen so skoraj neizogibni.
Zelo zanimiva izkušnja je pa s t.i. hiponatremio, to je preprosteje povedano pomanjkanje Na. Ta se pojavi pri preveliki hidraciji in premajhnemu uživanju Na oz. katerekoli oblike soli. Zelo hitro se pojavi v vročini, ko se močno potimo in če pijemo "preveč" z premajhno koncentracijo Na v izotoniku, se zadeva še poslabša in krči so tukaj.
Je pa to večkrat poglavitni vzrok za krče, saj je menda absorbiranega Mg v telesu normalno prehranjenega človeka zadosti in običajno ni edini ali prvi vzork. O hiponatremiji in krčih (crumps) je napisanega veliko na webu.
 mojA
Kot sem obljubila - poročam.

Mogoče je malo bolje. Krči me začnejo grabit kasneje, proti koncu treninga (plavanje). TOrej, tele tabletke MAGNESOL niso tak čudež :( .

Me pa poleg krčev matra še marsikaj. Se mogoče komu sanja, zakaj si takoj zategnem mišico na vratu (heksenšus), npr ko se češem? Ali pa se ogrevam, delam smučarske počepe in kar naenkrat ne morem več vstat ? Mogoče je kaj povezano... če se komu sanja vSAj približno, se priporočaM :roll:
 mojA
RoKo, hvala za tole. Že nekaj časa razmišljam o obisku dr. Borisova, nekaj znancev mi ga je tudi priporočilo. Tale stran je pa nadvse uporabna. Že berem.

LP, Mojca
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Mislim, da bi bilo dobro, če bi si dala temeljito pregledati hrbtenico... rentgen in vse, kar se da poleg tega...
(Nisem pa kakšen strokovnjak, da ne bo panike!)
 sammy
Tudi mene so včasih kar pogosto grabili krči (največ kolesarim, občasno tečem). Po mojih izkušnjah pomaga:
- temeljito ogrevanje pred vadbo
- dovolj tekočine med vadbo
- temeljito raztegovanje po vadbi
- zmerno povečevanje količine vadbe
- upoštevanje priporočljive intenzivnosti vadbe
- upoštevanje regeneracijskega časa med vadbami.

Krči med plavanjem so lahko zelo nadležni, sam bi se enkrat skoraj utopil, ko me je zagrabil v meč. Tem sem se običajno izognil z ogrevanjem na kopnem, počasnim "vplavanjem" pred in "razplavanjem" po vadbi.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA