Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 BoF
sonata arctica napisal/-a:Folk dejte se met radi no pa malo pazite kaj zlijete vase pa kolko.

Heh... Do enih dveh ponoči se še da pazit, potem je pa treba bolj pazit de ne klecnem pod šank... :piti:

Sicer pa: sem sam letos to skusil, ko sem bi na tekaško - kolesarskih počitnicah oktobra na Korčuli. Zjutraj, ko sva šla s starim izkušenim maratoncem malček tečt (spat se je hodilo ponavadi po :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :drink :drink :drink :toast: :toast: :toast: :juhuhu: :juhuhu: :bum: ob dveh ali kasnje) sva imela že prvi dan raziskane vse vinograde in nasade mandarin za vsaj kakšno kapljico osvežitve. Na picikelnu po zajtrku pa mi je šlo ponavadi na :--( . Ampak se je dalo pregristi skozi, čeprav je bilo jako neproduktivno, priznam. Ampak vsak naj dela po svoji vesti in razpoloženju. Če je trden tekač, potem si bo grehe alkoholnih opojev in drugih substanc izžel iz lastnega telesa ob pravem in primernem treningu. Je pa dejstvo in tega se je potrebno držat:

če ga že :piti: , potem ne sklepaj sam s seboj kompromisov v stilu: danes imam pa mačka in ne grem tečt. Malo morgen! Marš v tekaške copate in v gmajno, pa se skašljat, skozlat, sprdet in ostalo, pa potem pod tuš in naprej v lajf! Amen!
Uporabniški avatar
 RoKo
Sem imel v sredo malo močnejši refoškov dan, v petek krvodajalsko akcijo, pa malo vožnje po :Fslo v petek in soboto, tako da je današnji tek v NG bil v pričakovanju kaj se bo sgodilo. Nič. Soliden tek, res da bolj rekreativni. Mislim da je blo še nekaj rezerve.
Uporabniški avatar
 dog
Padec fizične pripravljenosti

Pomanjkanje vadbe ali daljša odsotnost s treninga privede do padca fizične pripravljenosti. Razlogi so lahko različni in sicer bolezen, poškodbe, službene in družinske obveznosti, alkohol v večjih količinah,ipd. Kontinuiran izostanek obremenitve prispeva k hitri izgubi pridobljene fizične kondicije.
Hitrost padanja fizioloških sposobnosti posameznih sistemov v telesu je zelo različna. Boljša kot je pripravljenost športnika, hitrejši je padec kondicije. Aerobna vzdržljivost poide hitreje, kot anaerobna.

Tri tedenski izostanek vadbe ima sledeče posledice na posamezne funkcionalne sisteme znotraj organizma:
aerobna vzdržljivost
-8%
udarni volumen srca
-10%
submaksimalni srčni utrip
+4%
volumen plazme
-12%
gostota mišične kapilarnosti
-7%
nivo aerobnih encimov
-29%
nivo insulina med počitkom
+17-120%
nivo laktata v krvi med vadbo
+88%
laktatna meja
-7%
sposobnost uporabe maščob kot vira energije
-52%
Uporabniški avatar
 strelec
dog napisal/-a:Zanima me Vaše mnenje o alkoholu in o tem, koliko izgubimo na pripravljenosti, če se ga dodobro napijemo enkrat na teden? Shocked

LP
dog

Info iz prve roke: jaz sem se ga v nedeljo prav fajn nažgal (sicer sem v nedeljo dopoldne pretekel 13km). Ker izgrajujem bazo za maraton, ki ga nameravam tečt maja v Radencih (42km), sem po včerajšnjem obisku fitnesa danes mislil usekat kakšen enourni tek. Ne gre, posledice so še čutne, vsaj zame, tako da ti svetujem, da se ga nažiraš čimmanj, če misliš resno trenirat... :lol:
Uporabniški avatar
 bojanp
Še moj prispevek k tej temi

Preden sem se začel ukvarjati s tekom (dve leti in pol nazaj), sem bil v slabi telesni kondiciji, saj sem se bolj malo gibal (le kakšen nogomet, košarka) in potrošnja alkohola je bila kar precejšnja - vsaj 2x tedensko prekomerno. Poleg tega svoje naredijo tudi zakajeni prostori v lokalih, pomanjkanje nočnega spanca... Sam na sebi sem opazil kako se dobesedno prehitro staram (pogled zjutraj po prekrokani noči v ogledalu) in počutje drugi dan je bilo grozno! Tudi na kilogramih in na obsegu trebuha se je videl moj odnos do lastnega telesa.

Nekaj je bilo treba spremeniti. Začel sem s tekom in kmalu sem ugotovil, da je to odlična zadeva. Počutim se zelo dobro in tek je hitro postal del mojega vsakdana. Potrošnjo alkohola sem zmanjšal na minimum, čeprav priznam, da me včasih še malce zanese (mogoče 1x na dva mesca). Vendar ni panike, vse je pod kontrolo. Danes, ko sem star 29 let sem v dobri telesni kondiciji in za mano je že kar nekaj tekaških prireditev, med njimi tudi dva maratona 42 km.

Zavedati se moramo, da ima prepogosto uživanje alkohola v prevelikih količinah poleg kratkotrajnih posledic (beri: maček) tudi dolgotrajne posledice na naš organizem. Vsak posameznik si naj v glavi naredi red in naj ne dela nekaj, kar škoduje organizmu. Vsak sam najbolj zna kaj je zanj dobro in kaj ne.

Pri alkoholu bodimo zmerni, uživajmo v gibanju, pa bo življenje lepše!
 Gasper`
Jaz pa zmeraj po teku,kolesarjenju ipd. en stamperle ruknem.

Sicer je pa to bolj ali manj vse kar se alkohola pri meni tice. :wink:
 kovit
Gasper` napisal/-a:Jaz pa zmeraj po teku,kolesarjenju ipd. en stamperle ruknem.

Sicer je pa to bolj ali manj vse kar se alkohola pri meni tice. :wink:

Jest pa z veselem en štamperle vržem u rit takoj ko pridem na šiht; ga mam kr u nadlcu spravlenga...uf kako paše, ne morš verjet.mam pa občutek da bo treba dozo povečat...se še zmeri tresem. :roll: :roll:
 Gasper`
Potem si pa sigurno zdrav ko jaz :wink:

Sedaj ko je mraz pa priteces cisto premocen nic ne skoduje ce ga en stamperle ruknes oz si naredis caj z rumom.
Kovit: tvoja replika je malo ironicno napisana ali se motim?
 kovit
Gasper` napisal/-a:Potem si pa sigurno zdrav ko jaz :wink:

Sedaj ko je mraz pa priteces cisto premocen nic ne skoduje ce ga en stamperle ruknes oz si naredis caj z rumom.

Ja zdej pa res paše ko je mraz...mene je dons zjutri mal zebl, pa sem lepo kr dva stisnu in se nč več ne tresem, roke so mirne, toplo mi je in vse to sem dosegel z dvema ta kratkima , kaj lažjega? :D
Sicer se pa nč ne motiš...mal mi grejo na k tele alko debate, brez zamere.
Uporabniški avatar
 perpetruum
kovit napisal/-a:
Gasper` napisal/-a:Potem si pa sigurno zdrav ko jaz :wink:

Ja zdej pa res paše ko je mraz...mene je dons zjutri mal zebl, pa sem lepo kr dva stisnu in se nč več ne tresem, roke so mirne, toplo mi je in vse to sem dosegel z dvema ta kratkima , kaj lažjega? :D
Sicer se pa nč ne motiš...mal mi grejo na k tele alko debate, brez zamere.

tudi sam bi se pridružil kovit-ovem mnenju...čeprav sem kot tekač (sic) še zelo "nov" in zelen, mislim, da tale Forum (z veliko začetnico) res ni najbolj primeren za alko debate...

...če pa že hočete, še moja izkušnja:

vedno sem bil prepričan, da je alko pač sestavni del našega življenja...saj se celo govori o KULTURI PITJA :?

...nikoli si nisem mislil, da je vse to pisanje o problemu alkoholizma v Sloveniji na kakršenkoli način povezano z mojim občasnim prekrokanim dnevom, večerom, včasih vikendom ali kar celim dopustom :shock:

...če je kdo kaj pripomnil, me je znala celo lastna mati braniti, da sem pač arhitekt in da smo arhitekti umetniki in kot taki malo boemi in da k temu spada tudi kakšen glaž vina ali malo več :evil:

...tudi v službi so mi mirno tolerirali, da se mi je včasih zatikalo že tekom dopoldneva (imam pač odgovorno in stresno delo in včasih rabim kaj za pomiritev in za premislek (sic...)...dokler nisem letos spomladi naenkrat sam ugotovil, da stvari ne kontroliram več sam ampak me vodi odvisnost, ki terja že vsakodnevno "dolivanje"...nič niso pomagala niti samo-dokazovanja v stilu: pa en mesec nebom nič pil, da dokažem, da nisem alko...tako sem se samoinciativno odločil (že pošteno tresoč v roke in še kam), da se oglasim "na Griču", kot se na severnem Primorskem po domače reče Psihiatrični bolnici Idrija - Oddelek za zdravljenje odvisnosti :oops:

...verjemite, da 11 tedensko bivanje tam gori ni najbolj prijetna stvar v življenju (ali pač ???)...itak se je bilo najtežje odločiti za prvi korak...ko me je terapevtka zagledala na prvem (kao spoznavnem) razgovoru, mi je enostavno pokazala posteljo v sobi "za novince"rekoč: vi boste pa danes kar pri nas ostali...vas ne bomo nič za naprej naročali :cry:

...žal mi je le, da sem tja gor prišel kakih 15 let prepozno...in vesel sem, da sem tam na stotih metrih ravnega makadama v gozdičku za bolnišnico začel laufat...in ob teku tudi pod razno ne potrebujem več nobenega stimulansa, kot je štamperle...ne mislim moralizirati in spoštujem vsakega, ki si lahko kontrolirano (občasno) privošči kozarec kvalitetnega vina ob hrani ali (eno ?) pivo po športni aktivnosti...potrebuje pa ga sigurno nihče ne!

hough...govoril sem...je rekel Winettou

pa brez zamere
 Gasper`
Se strinjam, da ta debata ne spada sem.

Kot repliko kovit-u in perpetruum moram dodati se:

perpetruum, "stamperle" se ne uporablja kot stimulans. Kot prvo, tect grem max 3x tedensko in sedaj v tem mrazu pac ko pridem domov spijem "stamperle" 56-ih rozic ali kako ze pravijo temu. Ali pa si naredim caj z rumom.(za zdravje) To me se ne naredi alkoholika ali pac?
In kar je najpomembnejše, to je VSE kar se pri meni alkohola tice.

Tako da, se umikam iz te teme. Predno izvem, da sem alkoholik ceprav suma sumarium verjetno nekateri, ki tukaj moralizirajo so veliko na slabsem, kajne kovit :lol:
Uporabniški avatar
 GORSKI KOZEL
JEST VAM PA LAHKO SAM TOLK POVEM,D NISTE NOBENI ŠPORTNIKI,ČE GA TOLK PIJETE-pa še to,ne se preveč hvalt z pijančevanjem,ker vemo,kaj lahko sledi!! :nono:

Zanimiv forum:http://markus.mojforum.si/
Uporabniški avatar
 MihaPR
GLEDE NA TO, DA SE DEREŠ, MISLIMO ENAKO TUDI O TEBI
Uporabniški avatar
 microwaved
Ne pijem spljoh. Fej fuj. Rada mam čisto telo :D
Uporabniški avatar
 GORSKI KOZEL
MihaPR napisal/-a:GLEDE NA TO, DA SE DEREŠ, MISLIMO ENAKO TUDI O TEBI

a je blo to slučajn zame mišljeno,aaaaa????????????????

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA