vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

antonija
O "svezosti" poskodbe: Ista tetiva me je bolela kaksne 2 meseca (mogoce celo 3) nazaj, ampak ne zaradi teka, temvec zaradi hoje (bil sem v Manchestru in sem ga prehodil po dolgem in pocez v dveh dneh). Cez nekaj casa je po pocitku bolecina izginila (brez zdravil in masaz in toplih/hladnih oblog). Cez kaksne 2 meseca od tega sem zacel teci.

Imam pa obcutek da ce bom zacel hladiti glezenj da me bo se bolj bolelo, toplota ima pa blagodejen efekt.

Drugace je pa oteklina ze izginila (oba gleznja se mi zdita enaka), bolecine pri hoji skoraj ni vec. Teci/skakati nisem probal (in ne mislim do konca naslednjega tedna).
 antonija
Se tole sem hotel vprasat: naslednji teden bom spet probal teci, pa me zanima ce si naj omislim kaksne "gleznarje" (ortopedski pripomocki za stabilizacijo gleznja <-- kolk se to grdo slisi :?)

Pa se to me zanima ce je trenutni "tempo" treninga previsok in ga je treba zmanjsat a bo vredu? (zadnji tek je bil:
Brisk 5min warmup, then:
-Run 3min
-Walk 1,5min
-Run 5min
-Walk 2,5min
-Run 3min
-Walk 3min
-Run 5min
Tempo teka med 5 in 5,5 min/km, hoja okrog 10min/km).
Uporabniški avatar
 spiridon
hoj!gleznarjev ti ravno ne priporocam,predvsem ne zaradi tetive.dobra je bandaza z elastoplastom(za varnost),samo ti jo mora nekdo dobro naredit.nisi povedal,ali te se boli,drugace pa je trening primeren za vracanje med aktivne. l.p.
 antonija
Ubistvu me boli ne vec, je pa res da se nisem kaj prevec obremenjeval gleznjev... Saj imajo se do ponedeljka cas da se pozdravijo :D
 iskaman
ahmmm... meni se je ta tetiva (od iztegovalk noznih prstov) vnela, ker sem imel teniske prevec na trdo zavezane. Minilo je po 2-3 tednih manj teka in vec pocitka.
 antonija
Kaj to pomeni "manj teka in vec pocitka"? Ker mene so ze tako boleli gleznji (sploh ce sem pozabil vzet nalgesin) da je bilo ze hodit tezko (samo 1 dan), tekel pa nisem ze skoraj dva tedna... Pa me ful skrbi ce je bilo to dovolj za okrevanje ker baje lahko iz akutnega tendonitisa kaj hitro pride do kronicnega tendonitisa ki pa je PITA za zdravit :(
 iskaman
manj teka in vec pocitka pri meni pomeni (glede na to, da ne tecem tolk velik), da sem sel - namesto priblizno tri-krat na teden (po 11 km) - tect 1-krat na teden in se to je bilo krajse kot ponavadi. Mene je prav tam v nartu bolelo (kjer si narisal na slikci), ampak kot pravim, zacelo se je zaradi prevec zategnjenih vezalk na teniskah...
 antonija
No, po treh tednih teka se bolecina ne pojavlja vec! :D Sem pa uposteval nasvet od iskaman-a glede zategnjenih vezalk; prej sem superge res solidno zavezal da bi cimbolj objele glezenj, zdaj jih imam pa zavezane cisto na lahno, in ob kocu teka obcutim razliko na gleznjih. Mogoce je vse skupaj le v moji glavi, ampak gleznji delujejo brez tablet (and thats what counts).
Pa se to sem pogruntal glede zategovanja superg: Ce imam zelo mocno zavezane superge, potem vsakic ko stopim na neravno podlagu (ki je na gozdnih potkan ni malo) zvije glezenj tako kot pade cevelj na podlago. Ce so superge bolj nalahno zavezane, se noga vseeno dovolj premakne da gleznja ne zzije ravno vsaka korenina ali kamen. Mogoce tudi to kaj pomaga.

Drugace pa hvala za nasvete!! Zdaj lahko spet tecem (in bom kmalu na 30min tekih) brez bolecin!
 Anonymous
Imam identičen problem. Pred mesecem in pol sem se prvič dejansko lotil nečesa, pred tem sem celo življenje lenaril (pride prav izgovor glede določenega zdravstvenega hendikepa, ki mi ga je podelila mati narava ob rojstvu) in sem bil navdušen, kako sem začel premagovati razdalje, ki so se mi prej zdele nemogoče. no, morda malce preveč navdušen. Gležnji in ahilova tetiva so me boleli ves ta čas, ko sem tekel dalj časa, posebej v hrib. V bistvu me je res udarilo ravno na stopnicah, ko sem namesto stopnic izbral kolesarsko pot. Na naslovu, ki ga je napisal antonija, piše, da ravno tek v hrib dodatno obremeni tetivo. Čeprav me je tetiva bolela sem trmasto enako razdaljo odtekel še naslednji dan, čeprav je kar bolelo. No, naslednji dan pa nisem mogel hoditi, še v trgovino nisem mogel. od tega je sedaj... teden dni recimo. Moja vprašanja so:
- Bolečine med hojo ni, ni pa leva noga enaka desni. Še čutim razliko v tetivi, posebej če malce čudno skrčim prste in iztegnem stopalo. Ali moram počivati vse dokler dejansko ne občutim popolnoma ničesar? Ker to se bojim, da bo trajalo še en mesec.
- Če temu ni tako in se lahko odpravim na tek že danes, vem, da me bo tetiva oziroma predel okoli gležnjev prej ali slej začel boleti. Je le treba vedeti, da celo življenje nisem nič delal in ligamenti, recimo, niso navajeni na to. Različne bolečine sem pač vzel v zakup in po mesecu in pol na določenih mestih bolečine ni več (recimo prvih par tednov je bilo boleče v notranjem delu stegen, potem pa to mine, se mišice navadijo). Zanima me, kako pa naj ravnam ob takem primeru - ali naj ignoriram bolečino ali ne? Kolikor jaz vem, namreč, prav vsi tekači med tekom občutijo kakšno bolečino oziroma bolje rečeno utrujenost določenih mišic. Ampak to ne moreš kar nehati, ker bi v tem primeru pretekel 500 metrov. Kje je ta meja, ko preutrujenosti/bolečine ne moreš ignorirati? Gležnji so me med tekom boleli od začetka, ampak po teku to takoj čisto izgine. Po mojem predzadnjem teku pa ni izginilo, čeprav je med samim tekom bolečina bila popolnoma enaka kot vedno predtem. Zato me skrbi, da ne bom zmožen videti, kdaj je kaj nevarnega na poti.
- antonija, lahko malce opišeš, kako se je tvoja stanje od začetka poškodbe spreminjalo sčasoma in kaj si počel ta čas? Bi rad videl, kje približno sem jaz.

Hvala za odgovore. :)
 antonija
Iz osebnih izkusenj ti svetujem da si vzames vsaj dva tedna (raje tri) konkretnega pocitka (kar se tvojih gleznjev tice). Kreme in tablete z protivnemtnimi ucinkovinami bojo sicer omilile bolecino in pospesile zdravljenje, ampak pocitek je po mojih izkusnjah vseeno nujen.

Ko se ti bojo zdeli gleznji popolnoma normalni pocakaj se kaksne tri dni in se nato odpravi na kkasen ravninski tek. Potem pa pocasi pa po pameti! :)

Jaz sem bil zelo navdusen takrat in tudi nisem hotel mirovati, ampak sem bil preprican da se "klin s klinom zbija". Kdor je to pogruntal je bil idiot :x Ce imas poskodbo mora tisti del dovolj mirovati da se lahko pozdravi, ce se ne zna sam pa lahko samo upas da imajo zdravniki svojo metodo. Pri moji poskodbi je slo brez zdravnikov. Po kaksnem tednu pocitka sem se cutil rahle bolecine, po dveh tednih se mi je vse zdelo normalno. Od takrat sem pocakal se tri dni, potem pa v petek sel teci (30min) in pocival cel vikend (dva dni). Od takrat naprej tecem 3X tedensko po 30min brez vsakih problemov. Tecem pa pod roznikom od Siske do zivalskega vrta in nazaj (nekaj ravnine, nekaj manjsih vzponckov in spustov).

Se vedno velja da se pocasi dalec pride :wink:

P.S.: Se vedno pa placujemo prispevke od place zato da se lahko posvetujemo z zdravniki o zdravstvenih tezavah, kar dostikrat sploh ni tako slaba ideja....

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA