Imam identičen problem. Pred mesecem in pol sem se prvič dejansko lotil nečesa, pred tem sem celo življenje lenaril (pride prav izgovor glede določenega zdravstvenega hendikepa, ki mi ga je podelila mati narava ob rojstvu) in sem bil navdušen, kako sem začel premagovati razdalje, ki so se mi prej zdele nemogoče. no, morda malce preveč navdušen. Gležnji in ahilova tetiva so me boleli ves ta čas, ko sem tekel dalj časa, posebej v hrib. V bistvu me je res udarilo ravno na stopnicah, ko sem namesto stopnic izbral kolesarsko pot. Na naslovu, ki ga je napisal antonija, piše, da ravno tek v hrib dodatno obremeni tetivo. Čeprav me je tetiva bolela sem trmasto enako razdaljo odtekel še naslednji dan, čeprav je kar bolelo. No, naslednji dan pa nisem mogel hoditi, še v trgovino nisem mogel. od tega je sedaj... teden dni recimo. Moja vprašanja so:
- Bolečine med hojo ni, ni pa leva noga enaka desni. Še čutim razliko v tetivi, posebej če malce čudno skrčim prste in iztegnem stopalo. Ali moram počivati vse dokler dejansko ne občutim
popolnoma ničesar? Ker to se bojim, da bo trajalo še en mesec.
- Če temu ni tako in se lahko odpravim na tek že danes, vem, da me bo tetiva oziroma predel okoli gležnjev prej ali slej začel boleti. Je le treba vedeti, da celo življenje nisem nič delal in ligamenti, recimo, niso navajeni na to. Različne bolečine sem pač vzel v zakup in po mesecu in pol na določenih mestih bolečine ni več (recimo prvih par tednov je bilo boleče v notranjem delu stegen, potem pa to mine, se mišice navadijo). Zanima me, kako pa naj ravnam ob takem primeru - ali naj ignoriram bolečino ali ne? Kolikor jaz vem, namreč, prav vsi tekači med tekom občutijo kakšno bolečino oziroma bolje rečeno utrujenost določenih mišic. Ampak to ne moreš kar nehati, ker bi v tem primeru pretekel 500 metrov. Kje je ta meja, ko preutrujenosti/bolečine ne moreš ignorirati? Gležnji so me med tekom boleli od začetka, ampak po teku to takoj čisto izgine. Po mojem predzadnjem teku pa ni izginilo, čeprav je med samim tekom bolečina bila popolnoma enaka kot vedno predtem. Zato me skrbi, da ne bom zmožen videti, kdaj je kaj nevarnega na poti.
- antonija, lahko malce opišeš, kako se je tvoja stanje od začetka poškodbe spreminjalo sčasoma in kaj si počel ta čas? Bi rad videl, kje približno sem jaz.
Hvala za odgovore.