vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 mediterano
Glede na simptome (bolečina v goleni, na notranji strani nad gležnjem), sem sumil, da mam težave s pokostnico. Redno tečem že kakih 6 let. Sedaj sem počival mesec dni in čisto nič tekel. Prej pa kakšnih 50km tedensko, decembra recimo. Potem sem kakšna dva dni po intenzivnem teku na precej razgibanem terenu (gor-dol), začutil bolečine v mišicah goleni oz. je bolečina bila nedoločna, vendar je bolelo med treningom na notranji strani goleni in tudi po treningu. Sedaj se je po počitku vse skupaj malo umirilo.
Pred nekaj dnevi pa sem spet začel z lahnimi treningi (15 minut teka lahnega teka vsak drugi dan). Bolečine sicer ni več, vseeno pa me včasih malo zapeče nad notranjim gležnjem, rahla pekoča bolečina je lahko kjerkoli v tem predelu do kolena. Zapeče pa mine, včasih me tudi malo zbode, med tekom in tudi po njem.
Je to normalno po poškodbi pokostnice oz vnetju? Si lahko z lahnim treningom po mehkem terenu vse skupaj poslabša ali naj nadaljujem s treningom če ni nekega poslabšanja?
Ker se s vnetjem pokostnice še nisem soočil, se vam že vnaprej zahvaljujem na pomoči :!:
Uporabniški avatar
 spiridon
glede na zacetek zadjih tezav je bila obremenitev verjetno prevelika.na tem podrocju in opisu tezav je lahko vnetje pokostnice,ali pa vnetje ovojnice kit dolgih misic upogibalk.pri nenadnem velikem povecanju obremenitve,ali teku po trdi povrsini,lahko tkiva otecejo in zaprejo svoj krvni obtok.lahko gre tudi za rahlo natrganje vlaken mecnih misic na notranji strani goleni,ce si treniral vec in tudi bolj hitro.
priporocam nekaj dni pavze,mehke copate,tek po mehkejsih podlagah,hlajenje z ledom pred in po obremenitvi in teden dni jemanja protivnetnega zdravila voltaren,ali naklofen. koristna je fizikalna terapija-ultrazvok. uspesno okrevanje in vrnitev v trening ti zelim!
Uporabniški avatar
 mediterano
spiridon napisal/-a:glede na zacetek zadjih tezav je bila obremenitev verjetno prevelika.na tem podrocju in opisu tezav je lahko vnetje pokostnice,ali pa vnetje ovojnice kit dolgih misic upogibalk.pri nenadnem velikem povecanju obremenitve,ali teku po trdi povrsini,lahko tkiva otecejo in zaprejo svoj krvni obtok.lahko gre tudi za rahlo natrganje vlaken mecnih misic na notranji strani goleni,ce si treniral vec in tudi bolj hitro.
priporocam nekaj dni pavze,mehke copate,tek po mehkejsih podlagah,hlajenje z ledom pred in po obremenitvi in teden dni jemanja protivnetnega zdravila voltaren,ali naklofen. koristna je fizikalna terapija-ultrazvok. uspesno okrevanje in vrnitev v trening ti zelim!

saj sem počival mesec dni, pa se je stvar kar izboljšala, le še tu pa tam malo pika v goleni in v mečih in malo zapeče. začel sem s treningi, 15 minut lahnega teka vsak drugi dan. upam,da bo šlo. težjega treninga pa si še kar lep čas ne bom privoščil.
Uporabniški avatar
 mediterano
No, zdaj tečem že kakšna dva tedna, po največ 15 min na dan, a ne vsak dan. Nad gležnjem ni več pekoče bolečine, se mi je pa pojavil drug problem: bolečina kakšnih 15cm pod kolenom. Je pekoča in če pritisnem s prstom, zaboli, ampak samo na točno določeni točki. Nekaj časa sem imel tam eno rahlo podpludbo, če se prav spomnim. Bolečina se je v zadnjih dneh še okrepila, ampak med tekom ne boli. Med hojo me včasih pač malo "zaštiha" not, kot se temu reče ali pa če pritisnem s prstom na to mesto. Je možno da gre za natrgano mišico?
Uporabniški avatar
 Cipreska
Bom vprašala kar tukaj, da ne odpiram nove teme.
Včeraj sem šla po enem tednu spet tečt...pavza je nastala zaradi kombinacije neugodnega vremena in rahlega prehlada.
Najprej sem se razmigala in odtekla osem minut lahknega teka...vse vredu...potem sem se pošteno razmigla, raztegnila, pogrela kolena in gležnje...in zopet začela s tekom...po nekaj minutah me je začelo pečt nad gležnjem...pokostnica najbrž...pa sem malo upočasnila...in se po osmih minutah spet ustavila, malo hitre hoje, nekaj razmigovanja...pri hitri hoji je bolečina skoraj popolnoma popustila...potem se zopet začela z lahnim tekom in je po treh minutah kar naenkrat tako začelo žgat, bolečina je šla navzdol še do gležnja, da sem takoj prenehala...malo razhodila...se spet razgibala in šla peš nazaj proti domu...med hojo me je bolelo, ampak do doma je bilo že boljše...

Zdaj imam namen počakati in počivati do petka...vmes le eno raztegovanje na jogi. Ima še kdo kakšen nasvet, kaj naj...naj hladim ali grejem?OZiroma zakaj se mi je to zgodilo?
Najbolj me jezi, da je do bolečine prišlo...ker NISEM pretiravala, pa tudi ogrela sem se...najbrž ne dovolj glede na to da je bilo mrzlo. Tole bo babje vprašanje ampak a mislite, da je lahko pripomoglo tudi dejstvo, da sem imela cel dan pred tekom obute visoke pete?
 ton
Če bo še bolelo, k zdravniku. Resno.
Tudi sam sem jamral nad pokostnico, potem smo pa odkrili stisnjen živec ekstenzorja na palcu (in NE, ni ga Tume August privezal h kosti, ko mu je Dedek mraz prinesel foot pod) - skratka če boli, izkoristi možnost strokovne diagnostike.

Vneto pokostnico velikokrat spremlja nabijanje (pri teku v klanec navzdol, drsanju, rolanju), ko skratka gleženj slabše amortizira tresljaje.
Morda pa so bile res samo petke.
Uporabniški avatar
 Cipreska
ton najlepša hvala...bom dala na toplo do petka...potem bom pa videla, kako bo šlo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA