prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 map
Čisto nevmesno, al ma ta garmin kolesarske funkcije? Večinoma kolesarim, nekaj tud tečem. Se bol splača suunto t4, al pa t6 z gps podom, al ta gramin.

Kolkr vem montaža gps poda ni problem, posebej na kosesu. Daš ga nekam na balanco in to je to. Ma kdo kakšne izkušnje?
Uporabniški avatar
 klatez
Kolesarske funkcije? Katere?

Glej, Garmin je GPS naprava (ima GPS sprejemnik v uri) in ne rabiš "dodatnih GPSpod-ov". Torej ga enostavno daš na bilanco in to je to (konec koncev ga lahko imaš tudi na roki pri kolesarjenju). Ni potrebno montirati nobenih dodatnih senzorjev - hitrost in razdalja se izračunata na podlagi GPS podatkov.

Forerunner 305 ima še dodatno možnost za kadenco pri kolesarjenju - za to pa je potrebno dokupiti senzor in ga namestiti na kolo. http://www.garmin.si/view_product.php?product=010-10644-00

Garmin ima tudi ločene nastavitve za posamezne športe - tek, kolesarjenje, drugo in opcijo multišport /kombiniranje več različnih športov v eni aktivnosti - npr. pri triatlonu/.

Drugače pa je prav za kolesarjenje namenjen Garminov model Edge 305, samo ta ni primeren za tek (ni v obliki ure ampak kolesarskega števca). http://www.garmin.si/view_product.php?product=010-00447-21&searchlink=yes&search=305&page=1
Uporabniški avatar
 ZHAK
Problem pri Garmin 305 je rezervna baterija. Ko crkne originalna, menjava ni možna, ampak je potrebno zamanjati celotno uro. Pri uvozniku so mi zatrdili, da ti dajo novo uro za 30% cene. Nisem prepričan če sem pravilno razumel, samo vse skupaj se mi zdi malo čudno. A ve kdo kaj več o tem?
Uporabniški avatar
 roky1
ZHAK
Misim, da je problem z odsluženo baterijo v uri zanemarljiv. Ob neki zmerni - normalni uporabi ure, se bo ura že zdavnaj "amortizirala" in boš vrgu uč na kakšno novo napravco-uro. Na kratko mislim, da boš prej zgonil uro, kot pa da bo treba baterijo menjati. Primer - Če bi imel nek soliden GSM vklopljen cca. eno uro na dan, bi taka baterija v GSMju zdržala kar nekaj let.
Uporabniški avatar
 ZHAK
Proizvajalec pravi, da ob uporabi eno uro dnevno je življenska doba baterije 3 leta, njena avtonomija pa je 10 ur, kar je nekajkrat manj od mobilcev. Mislim da je tri leta kar realna doba, saj se kakovost baterije pada, tudi če je ne uporabljaš. Je pa tri leta verjetno neka povprečna življenska doba, vendar me zanima, kaj v primeru, če se iztroši v dveh letih ali celo v enem? Tudi pri mobilcih se to pogosto dogaja kljub pravilni uporabi, le da so tam tako baterije kot telefoni bistveno cenejši. Je pa primerjava med mobilci in GPS zelo težka, čeprav bo čez nekaj let verjetno vse združeno v eni nepravi.
Uporabniški avatar
 markor
Zdravo,

nekaj vprašanj za poznavalce - pa mislim, da je tukaj pravo mesto... (če ni bom hvaležen za "preusmeritev"..) :wink:
Skratka, tudi sam razmišljam o FR305. Zanima me naslednje:
:?: "avtonomija" - kolikor razberem iz postov "drži" baterija cca 10 ur, potem pa rabi "napajanje". Drži?
:?: polnjenje - samo 220 ali tudi 12V? Kako dolgo se polni?
:?: "shranjevanje podatkov"? Nisem zasledil, koliko ima "spomina" - torej, koliko podatkov lahko spraviš preden ga moraš "priklopiti na PC"?
:?: pa še nekaj... ali je po vašem mnenju sploh uporaben v primerih - oz. kako bi rešil ta problem - če si recimo 1 teden "izven civilizacije", brez elektrike, rad pa bi vseeno "snemal"?

Hvala vnaprej - pa upam, da nisem kakšenega prevelikega "kozla" ustrelil s temi vprašanji...
:wink: Lp!
Uporabniški avatar
 klatez
Ker ti še nihče ni odgovoril, evo nekaj mojih mnenj. Sicer nisem poznavalec (sploh ne 305, ker sem jo dobil komaj včeraj), sem pa dve leti uporabljal 301.

:?: "avtonomija" - kolikor razberem iz postov "drži" baterija cca 10 ur, potem pa rabi "napajanje". Drži?

Drži. Za ultraše je to najslabša lastnost te zadeve. Pri 301 baterija drži 13 ur. Ker je to problem za kar nekaj ljudi, sem na tujih forumih zasledil, da so si omislili razne "polnilce" na baterije, ki jih lahko nosijo s sabo (in eventuelno polnijo med samo aktivnostjo). Če pa gre za daljšo aktivnost kot je tek, kjer je tako polnit nemogoče, pa je edina možnost imeti več naprav.

:?: polnjenje - samo 220 ali tudi 12V? Kako dolgo se polni?

Oboje je možno. Za 12V (avto) si moraš dokupit polnilec. Kako dolgo se polni, pa še ne vem. Za prvo uporabo piše v navodilih tri ure. Pa niti za 301 ne vem, ker sem ga vedno polnil preko USB-ja (računalnika), ko sem prenašal podatke.

:?: "shranjevanje podatkov"? Nisem zasledil, koliko ima "spomina" - torej, koliko podatkov lahko spraviš preden ga moraš "priklopiti na PC"?

Za to se po moje ne rabiš sekirat. Na 301 imam podatke za celo leto (pa jo skoraj dnevno uporabljam) in še zmeraj je prostor. Mislim, da tudi na 305 s tem ne bo problema.

:?: pa še nekaj... ali je po vašem mnenju sploh uporaben v primerih - oz. kako bi rešil ta problem - če si recimo 1 teden "izven civilizacije", brez elektrike, rad pa bi vseeno "snemal"?

Odvisno koliko ga boš uporabljal. Sedem dni ga lahko brez polnjenja uporabljaš 1,5 ure na dan. Ti zadostuje? Drugače pa je možna rešitev polnilec na baterije, ki sem ga omenil zgoraj (če gre za čisto divjino - drugače pa še avtopolnilec ali pa prenosni računalnik).
Uporabniški avatar
 markor
Ej hvala Klatež!
:D Si mi zelo pomagal z odgovori - bo sedaj moje "brcanje naprej" definitivno lažje! :wink:
Hja, "v divjini" bi ga uporabljal več kot le 1 - 2 uri na dan... :wink:
Hvala še enkrat in lp!
p.s. bi bil pa hvaležen še za kakšno mnenje / izkušnje :wink:
Uporabniški avatar
 klatez
ZHAK napisal/-a:Proizvajalec pravi, da ob uporabi eno uro dnevno je življenska doba baterije 3 leta, njena avtonomija pa je 10 ur, kar je nekajkrat manj od mobilcev. Mislim da je tri leta kar realna doba, saj se kakovost baterije pada, tudi če je ne uporabljaš. Je pa tri leta verjetno neka povprečna življenska doba, vendar me zanima, kaj v primeru, če se iztroši v dveh letih ali celo v enem? Tudi pri mobilcih se to pogosto dogaja kljub pravilni uporabi, le da so tam tako baterije kot telefoni bistveno cenejši. Je pa primerjava med mobilci in GPS zelo težka, čeprav bo čez nekaj let verjetno vse združeno v eni nepravi.

Tvoj prvi podatek je napačen. Tri leta bi naj bila življenjska doba baterije v pasu za HRM in ne v napravi. Koliko je življenjska doba baterije v napravi, proizvajalec nikjer ne navaja. Objavljen je samo podatek o avtonomiji, ki pa je res samo 10 ur.

Je pa tisti podatek o življenjski dobi baterije v pasu za HRM po izkušnjah netočen. Držala naj bi tri leta pri povprečni uporabi 1 uro na dan. Pri meni je na pasu za HRM pri 301, ki uporablja enake baterije, zdržala že dvakrat cca. eno leto. Je pa ta baterija minimalen strošek (2€) in jo dobiš v vsaki tehnični trgovini.
Uporabniški avatar
 Matevz
To bo sicer Aleš lahko več povedal, ampak on ima en polnilec, v katerega daš AA baterije pol pa Garmina filaš.
Uporabniški avatar
 ales
Res je, jaz sem si tak polnilec že omislil in ga s pridom uporabljam. Moj deluje na vseh USB napravah, ki jih imam: IPAQ, GSM, GPS in seveda garmin(pri meni 301ka). Stvar deluje na polnilne baterije ali pa na one običajne.

Jih ravno naročam, če še koga zanima naj mi danes pošlje ZS. Cena 20 EUR.
Uporabniški avatar
 klatez
Lahko daš malo več podatkov in pa kakšno slikico (kako velika je ta zadeva, na katere in koliko baterij deluje,...)?
Uporabniški avatar
 ales
Ja, tule je povezava: http://www.expansys.com/p.aspx?i=142902

za bolj neučakane je tule slikca:

Slika

Zadeva deluje na 4 AA baterije(hmm, se mi zdi, da sem nekje videl tudi tako(ustrezno manjšo) na 4 AAA baterije). Velika je ravno malo več kot so štiri baterije zložene ena poleg druge(po dve in dve v vrsti).
Uporabniški avatar
 klatez
Na povezavi ni tehničnih podatkov.
Aleš predvidevam, da ti že imaš takšnega.
Verjetno je izhodna napetost 5V.
Kaj pa ostalo (500mA - več ali manj)?
Na sliki se vidi samo standardni USB priključek - kaj pa mini USB (potreben še kakšen adapter)?
Uporabniški avatar
 ales
Ja, izhodna napetost je 5V (USB), tudi priključek je standardni USB, kar pomeni, da za polnjenje npr. Garmina potrebuješ A->B kabel(taisti, ki ga uporabljaš za priklop na PC).

Glede izhodne moči (tokov polnjenja) pa po pravici povedano ne vem..a meni stvar za IPAQa(3850), GSM(Qtek), GPS(Everex), Garmina(301) deluje...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 35

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA