Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 miro
soimenjak, vsaka čast
miro

ps: čakamo na poročilo!
miro
Uporabniški avatar
 miroR
Po supermaratonu Zagreb - Čazma 61,350 km je bil moj naslednji izziv ultramaraton 100 km v Podgorici ( Črna gora ).Zaradi kratkega časa za regeneracijo ( 6 dni ),sem bil malo v skrbeh.Zato sem si naredil plan,kako bi se najhitreje regeneriral.Po nedeljskem supermaratonu, sem šel v ponedeljek dopoldne najprej 1 uro plavat, popoldne pa odtečt 10 km čisto na "izzi".V torek sem za malenkost hitreje odtekel 10 km,v sredo sem šel dopoldne na masažo, popoldne pa na 10 km-ski tek.V četrtek dopoldne sem odtekel še 10 km, popoldne pa sem že pakiral.
Zvečer,ob 19 uri me je žena odpeljala na žel.postajo v Orehovo vas,od tam pa sem pot nadaljeval v Maribor.Po kupljeni karti sem se vkrcal na hitri vlak, ki je peljal za Zagreb ob 19.55 uri.V Zagrebu sem ob 22.35 uri prestopil na hitri vlak, ki je peljal direktno do Splita. Na vlaku nisem nič kaj spal.Zjutraj ob 7.uri sem prispel v Split. Po 1 uri čakanja sem se z avtobusom odpeljal za Dubrovnik, kamor sem prispel ob 13.uri. Nato sem imel ob 15.uri direkten avtobus za Podgorico, kamor sem prispel ob 19.30 uri.Vseskozi me je spremljalo slabo vreme (sonce-dež). Po nastanitvi v hotelu Ljubović smo imeli ob 20.uri dvig štartnih številk, sestanek glede samega ultramaratona in seveda skupno večerjo.Ker je ZdravkoB imel namen priti bolj pozno, sem tudi za njega dvignil štartno številko. Po večerji, pa sem šel spat.V soboto zjutraj sem vstal ob 6.30 uri. Najprej sem pogledal skozi okno, ker me je zanimalo, kakšno je kaj vreme.Kot je bilo meni znano je bil napovedan dež.Bilo pa je čisto jasno. Na zajtrku sem srečal ZdravkaB. Povedal mi je, da je pravkar prispel.Ob 9.uri so se najprej začeli šolski teki na različne dolžine. Malo pred 10.uro, pa je bila predstavitev tekmovalcev za ultramaraton 100km.Sodniki so še enkrat izmerili progo in ugotovili, da krog ni točno 1km, zato smo morali odteči 103 kroge, tako da je bilo to točno 100 km.Ob 10.15 uri je počila pištola in ultramaraton se je začel.Sonce je iz ure v uro čedalje bolj pripekalo.Temperatura se je dvigovala do 26 stopinj celzija. Spiker je vsakih toliko časa predstavil kakšnega tekmovalca. Mene je predstavil,da tekmujem za »teksaški » klub iz Slovenije. Po posredovanju ZdravkaB, so potem popravili.Plan sem imel,da bi vsakih 10 km pritekel v 1 uri. Seveda, pa sem 10 km pritekel tam okoli 50 minut, vseskozi do 80 km, potem pa sem malo upočasnil. Zadnjih 18 km mi je bil v veliko podporo ZdravkoB, ki je moral že prej odstopiti zaradi težav in njegova soproga, ki sta me vse do konca vspodbujala. ZdravkoB pa je zadnje tri kroge odtekel z mano, kar mi je dalo še nove moči. Ko sem prečkal ciljno
črto je ura pokazala 10:22:52. Ker me je že malo zeblo, sem se takoj odpravil v hotel,kjer sem se najprej stuširal in se ulegel na posteljo.Noge sem imel zelo težke. Zdravkova soproga me je nato zmasirala in čez pol ure nisem več čutil nobenih bolečin in sem lahko normalno hodil.Ob 22.30 uri je bila podelitev pokalov in priznanj, nato pa fešta z ansamblom, ki je imel super pevko. Malo po polnoči smo se odpravili spat. Zjutraj po zajtrku, pa smo se z avtom odpravili
proti Sloveniji.Še enkrat bi se rad vsem skupaj zahvalil za dobre želje in podporo. Posebej še ZdravkuB za podporo in prevoz, njegovi soprogi pa za odlično masažo, ki mi je zelo koristila. Počasi dojemam, kaj mi je uspelo.
Še enkrat hvala, enkratni ste !
:lauf:
Uporabniški avatar
 zlopi
Pridružujem se čestitkam ostalih in upam, da bo tudi meni v prihodnjem letu uspela kakšna stotka.

Lp, zlopi
Uporabniški avatar
 Junc
Miro, ti si super, ni kaj. Do 80 km s tempom 5 min / km - super.
Čestitam za ta podvig
Uporabniški avatar
 še1PR
:clap: :TF)
Miro R.!

Iskreno čestitam za izjemen rezultat na 100 km!

Že pri "skupnem zimskem prečanju Pohorja" sem ugotovil. da si izjemno dobro pripravljen, tako da je rezultat "temu primeren".

Res izjemen dosežek, če vemo da si še teden dni prej "žulil asfalt" proti Čazmi.

Očitno je , da bomo letos še dosti slišali o tvojih podvigih ki sledijo.

Želim ti še naprej veliko uspeha in da kakšno tekmo " oddelamo skupaj".

Lepe praznične dni in "hitro regeneracijo" ti želim. Zvone
Uporabniški avatar
 shash
Berem tole tvoje poročilo - ma jaz bi bil že od potovanja čist hin, ne da bi potem šel tečt na 100 km.
Lahko se ti samo poklonim. Bravo in še enkrat bravo.

LP
Uporabniški avatar
 perpetruum
...mene pa zanima kakšna je razlika v "psihološkem" naporu...

namreč Logarska 75, ali Čazma (60 ?) se teče proti nekem cilju...verjetno je tudi tu na delu psiha, ker veš kako daleč je še do cilja, ti si pa recimo na tretjini poti že ves hin...

...ampak teči v krogu...?
IN TO PONOVITI 100x

nekaj podobnega je počel teoretik polnokrvnosti in pitja morske vode (je bil to Mravlje ?), ki je tekel v krogih po štadionu...ne spomnim se več, koliko si je privoščil prekinitev, mislim pa, da je svoj zadnji tek na 1000 km opravil v sedmih dneh in nekaj urah...no ja, to je 7 x 142 km...problem sprotne regeneracije...tempo pa bistveno manjši kot 6 min/km, kjer se početju, po moji laični predstavi še reče tek...ampak rudi hoditi (6 km/h) 1000 km je čista norija...

...se opravičujem, ker sem na to temo malo zafilozofiral...

perpetruum
Uporabniški avatar
 INOT
Psihološki napor za en 75 km tek na razdaljo ali pa v krogih je v bistvu dokaj podoben.Osnova je, da imaš zadevo najprej v »glavi«. Na vsako tako ekstremno preizkušnjo se je pač treba posebej pripraviti. Meni osebno se zdi mogoče tek na razdaljo nekoliko težji kot pa v krogih. Pri teku na razdaljo si krizo, ko pride običajno prisiljen premagati sam. Pri krožnem teku pa imaš možnost takojšnjega aktivnega počitka, več napitkov ali hrane ti je na voljo, pa tudi kakšna masaža ali vzpodbudna beseda tvojih spremljevalcev, če jih seveda imaš zraven. No pa tud morebitne zdravniške oskrbe ali menjave opreme ne smem pozabiti.
Za premagovanje kriz in dolgih razdalj pa tekači pač uporabljajo različne miselne taktike. Vsak sam pri sebi najbolje ve kaj mu pomaga v takih trenutkih. Krize vedno pridejo in minejo. Ko pri meni nastopi kriza se pač skušam motivirati,da čim lažje pridem do naslednje točke.Na maratonu ali ultramaratonu je to pač naslednja postaja z napitki.
Sicer pa pravijo, da se da razdalje tam do 50 km fizično brez težav natrenirat, za daljše zadeve pa mora bit seveda tud dobra psihološka priprava. Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da se da tud z malo treninga izpeljat marsikatera ekstremna zadeva. Samo želeti si moraš dovolj… :wink:
Uporabniški avatar
 matej712
perpetruum napisal/-a:nekaj podobnega je počel teoretik polnokrvnosti in pitja morske vode (je bil to Mravlje ?)

Srečko Bergant
Uporabniški avatar
 perpetruum
matej712 napisal/-a:
perpetruum napisal/-a:nekaj podobnega je počel teoretik polnokrvnosti in pitja morske vode (je bil to Mravlje ?)

Srečko Bergant

...ojoj, kak spodrsljaj...se opravičujem seveda!!!
..saj res, je še kdo po Bergantu eksperimentiral z morsko vodo?

Marsikdaj sem prebral (tako so nas tudi učili v šoli), da naj bi bila morska voda strupena...? Vendar verjetno velja isto, kot pri vseh "strupih", da je skrivnost v pravi količini ali pripravi...?

lp...pp
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
:arrow: No, pa še malo spomina na 100-tko

Slika

:arrow: Če slučajno kdo še ne ve ... MiroR je skrajno desni

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA