Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 INOT
Vse lepo in prav, ko bereš te številke. Toda ali ni tek 5 letnih in malo starejših otrok po 30 in več kilometrov ( konkreten primer: 5 letnica je pretekla 57 km na tem teku) pretiravanje??
Ob tem sem se spomnil na reportažo pred par meseci in vaše komentarje...
http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?t=6283

To kar se pa dogaja pri nas pa vas ne zanima al kaj? Le kdo da organizatorju dovoljenje za to? Ali ga sploh ne potrebuje? Verjetno edini 24 urni tek daleč naokoli kjer lahko tekmujejo otroci.
Uporabniški avatar
 javaman
Problem je drugje: otroci so vecinoma hodili in ne tekli naokoli.

Tisti Indijec pa stalno tece.

Sam sem v 24-ih urah tekel ene 2 uri v petek zvecer in to je bilo vse (drugi dan sem imel opravke, pa se dez je naredil svoje), verjamem pa da bi s hojo v recimo 16h naredil vec, pa bi me se manj bolele misice.
Uporabniški avatar
 bla_k
Delati primerjavo med grosupeljskimi osnovnošolci in omenjenim indijskim dečkom res ni na mestu. Za otroke, se zdi, je bil Tek sreče res tak (v pravem pomenu besede), saj so malo tekali, hodili, se ustavili in ogovarjali ostale tekače, spet malo tekli, pa veliko hodili,.... Uglavnm toliko otrok je prisotno na malokaterem rekreativnem teku in mislim, da je imel le redkokateri zaradi nabranih kilometrov kakšne resne posledice, zadovoljstva in ponosa pač.

LP bla_k
Samo moment, da vidim, ce sem pravilno razumel:
V Sloveniji se je odvil dogodek v katerem je 5 letna deklica hodila 18 ur in 15 minut in v tem casu prehodila 51 km. Druga 9 letna je tekla 10 ur in pretekla 70 km. 17 letni fant je tekel 6 ur 29 minut in pretekel 105.4 km.
Njihova sorodnica, oz. polnoletna clanica ekipe (starost 38 let), pa je tekla 11 ur in 8 minut in pretekla 27.2 km????
Je to mentalno zdravo, iz strani ekipe, ki je organizirala prireditev, da se o druzini ne pogovarjamo?
Pa ne zacet s tem, da se otroci zabavajo, tudi zmrzovalnik s sladoledi ne damo pred njih v neomejenih kolicinah. Nekaterim je mogoce zabavno tudi surfanje na vlakih....
Meni se zdi to vse skupaj milo receno bizarno. Res ne vem kakse frustracije si na teh otrocih zdravijo starsi, oz. kaj kompenzirajo.
Vsak se moram sam zase realizirati ne pa skozi svoje otroke.
Zena je zdravnica in se je ob pogledu na te podatke zgrozila. Razen seveda, ce gre zgolj za salo, ali tipkarske napake.
Med tem in Indijskim deckom je pa veliko paralel, oz med tem in sibirskimi in kitajskimi kampi za vzgojo sportnih kadrov.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
INOT napisal/-a:Vse lepo in prav, ko bereš te številke. Toda ali ni tek 5 letnih in malo starejših otrok po 30 in veè kilometrov ( konkreten primer: 5 letnica je pretekla 57 km na tem teku) pretiravanje??
Ob tem sem se spomnil na reportažo pred par meseci in vaše komentarje...
http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?t=6283

To kar se pa dogaja pri nas pa vas ne zanima al kaj? Le kdo da organizatorju dovoljenje za to? Ali ga sploh ne potrebuje? Verjetno edini 24 urni tek daleè naokoli kjer lahko tekmujejo otroci.

Ja ko razmislja clovek za lastnega otroka in kje je meja med lasnot navdusenostjo in odivsnostjo in prenasanja tega na druzinske clane je to res relevantna debat. Vsaj meni osebno je svoj cas bila.

Ampak hitro se mi danes smiselnost te debate sesuje ob prezivetju ur otrok v trgovskih centrih medtem ko starsevsak druzba prezivi od kosila do kave ali kaksne "pijacke-izraz slisal v medijih hehe" ...potem je se vseeno tako pridobljena kolicina kisika v otroska pljuca manjse zlo.
Ceprav pa ...verjetno bi bilo lepse iti na kaksen planinski izlet na kaksen bliznji hrib z otroki in se poigrati ampak saj vemo kako smo....

Starsi radi tecejo in potem vcasi napenjas sturfantl...

Sicer pa otrok zna zavrniti ko zadeva postane neznosna.
Pozdrav!
markomr napisal/-a:....snip,snip....Je to mentalno zdravo, iz strani ekipe, ki je organizirala prireditev, da se o druzini ne pogovarjamo? ....

Na to temo smo se pogovarjali ze pred leti in se vedno trdim, da hoja otroku v primerjavi z rolerji, rolkami in skuterji veliko manj skodi. Oziroma je moznost kaksne hude poskodbe minimalna. Kaksne so poskodbe ob razlicnih padcih, ki se zgodijo ob uporabi omenjenih pripomockov verjetno ve vsak iz svoje ali bliznje izkusnje. In se ob pogledu na otroka z rolerji verjetno ne sprasujemo o mentalnem stanju druzine, ki mu je rolerje* (vstavi tukaj ustrezno nevaren rekvizit) kupila.

lp, oranzni slon
 markomr
Vsaka stvar ima svojo mero in končno so le določene meje, ki jih ne smemo prekoračiti ne v eni ne v drugi smeri.
(Satire, I, 1, Horac, Quintus Flaccus, 65-8 pr.n.št)

in zdravo iskanje te mere, je to kar bi naj naucili svoje otroke, po svoji najboljsi moci seveda. Pri dveh, ki jih imam, se tudi sam se vedno ucim!
Ne maram soliti pameti, ampak stojim pa pri besedah, da take reci "SMRDIJO". Ce bi slo za pse, bi drustvo za zascito malih zivali ze kricalo.

Tvoj komentar o rollerjih je pa zelo podoben, pogostim poskusom mojega sina, ocka poglej, sosedovi pa lahko TOOOO, jaz bi pa sam....

;-) pa brez zamere. Sforsirani otroci se mi pac smilijo.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
markomr napisal/-a:

In kdo bo odlocil kdo so sforsirani otroci?
Zdravniki? Zdravniki se imajo toliko drugih stvari za urediti: prehrana na meji strupa v solah, ritem in pritiski otroka skozi solske dejavnosti-standardi, ...

Fajn pa bi bilo da se oglasi kaksen stars, ki kao forsira otroka.
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
Pozdrav!
markomr napisal/-a:...snip, snip....Tvoj komentar o rollerjih je pa zelo podoben, pogostim poskusom mojega sina, ocka poglej, sosedovi pa lahko TOOOO, jaz bi pa sam....

Ne, moj komentar o rollerjih je posvecen temu, da se na urgenci vsak dan zdravi veliko poskodb, ki nastanejo ob uporabi razlicnih "zdravih" sportnih rekvizitov. Sam imam enega ze odraslega mulca in sem vse tiste fore s " sosedov pa lahko" ze dal skozi. Ja, veliko besed je treba, da dopoves, da nekaj kar pocne sosedov ni nujno najbolj pametno. ;)

markomr napisal/-a: ;-) pa brez zamere. Sforsirani otroci se mi pac smilijo.

Eh, ni kaj zamerit. Pri teh iz Grosuplja bi verjetno tezko govorili o sforsiranih. Sam lahko recem, da je moj pri petih letih znal zelo lepo pokazat, kdaj mu je nekaj dolgocasno in s tem mucno. :)

lp, oranzni slon
 markomr
tek_v_snegu napisal/-a:
markomr napisal/-a:

In kdo bo odlocil kdo so sforsirani otroci?
Zdravniki? Zdravniki se imajo toliko drugih stvari za urediti: prehrana na meji strupa v solah, ritem in pritiski otroka skozi solske dejavnosti-standardi, ...

\

Jaz verjamem v samoodgovornost in ne v prenasanje odgovornosti, torej po mojem so starsi tisti....., ce pa te pogrnejo, pa bi naj funkcioniral sistem, ki to ujame in ta sistem je sirsa druzina, vrtci, sole, trenerji, itd
Casi sirse odgovornosti in potem na koncu, nihce ni odgovoren, so mimo.
Osebni zdravnik, ce ima posluh, lahko veliko reci "ujame", jasno pa mora it veliko reci narobe, da se starse lahko "pritisne", da spremenijo vedenjske vzorce.
 markomr
oranzni_slon napisal/-a:Pozdrav!
markomr napisal/-a:...snip, snip....Tvoj komentar o rollerjih je pa zelo podoben, pogostim poskusom mojega sina, ocka poglej, sosedovi pa lahko TOOOO, jaz bi pa sam....

Ne, moj komentar o rollerjih je posvecen temu, da se na urgenci vsak dan zdravi veliko poskodb, ki nastanejo ob uporabi razlicnih "zdravih" sportnih rekvizitov. Sam imam enega ze odraslega mulca in sem vse tiste fore s " sosedov pa lahko" ze dal skozi. Ja, veliko besed je treba, da dopoves, da nekaj kar pocne sosedov ni nujno najbolj pametno. ;)

he he, moji se se zacetek osnovne in vrtec, tako, da lahko ocitno pridem k tebi v malo solo ;-)
 klopotec
markomr napisal/-a:

he he, moji se se zacetek osnovne in vrtec, tako, da lahko ocitno pridem k tebi v malo solo ;-)

A to pomeni, da če se na urgenci vsak dan zdravijo otroci zaradi uporabe "zdravih športnih rekvizitov", da je potem opravičljivo tudi "grosupeljsko matranje otrok". Eno z drugim nima nobene zveze. Oboje je narobe.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
markomr napisal/-a:

Ja vcasih je bilo tako da so otroci nujno povzeli nacin zivljenja starsev.
To je pac slo skupaj z gensko dediscino ( grunt, genetika, ce je oce bil cevljar je bil sin z veliko verjetnostjo hehe, na Sev IRskem ce so starsi katoliki so otroci katoliki, ce so starsi protestanti so otroci protestanti in ne ateisti ali ...z veliko verjetnostjo ). To je sicer kao nemoderno in deluje celo proti-globalno heheh po drugi strani pa je to prinasalo v neka lokalna okolja stabilnost in osnovo za stabilno delovanje okolja.

Torej ce so starsi planinci in imajo radi hribe so otroci z veliko verjetnostjo tudi hribovci... Spomnim se ko je Polona Juh v enem intervjuju govorila kako je oce rad hodil na planinske sprehode in hojo in ji to ni bil ovsec danes pa se ji zdi ravno to da je odnesla od oceta zelo pomembno.

Torej ce so starsi tekaci navduseni in je to cesta tema v druzini je velika verjetnost da so otroci tekaci in da zagrabijo. Nic slabega mar ne? Tudi ce starsi se malo vzpodbujajo. In ce bi slo za kaksen drug sport recimo tenis bi verjetno tukaj manj udarjali po taksnih starsih.

Ker v tenisu ali smucanju norijo naredijo ne starsi ampak industrija sporta ( Janica - invalid sporta ) pa ne mores toliko obsojati ker starsi in zdravniki ne najdejo zrcala ( je pac visja sila - sistem ) ce pa je tek kjer je bolj inidivudalno in se vrti bol jv druzini cperav je veliko bolj ekolosko za telo - te pa te najdemo starse da jih oblepimo s fasadami.

Ce pet letni otrok pride na Jalovec je to ok, ce pa tece 6 ur pa te mucenje.

Naj starsi sami resijo to ...razen ce se bojimo da bomo mutirali v kaksne Inke ali Yucatanske potomce tekaskih ljudstev pa potem ne vemo kaj bomo poceli s to aerobno sposobnostjo teka hehehe...
Sicer pa dobra ideja za promocijo SLO - dezela tekacev - sneg, dez, sonce-Žive i plešu u ritmu muzike za TEK heheheh
 markomr

markomr napisal/-a: ;-) pa brez zamere. Sforsirani otroci se mi pac smilijo.

Eh, ni kaj zamerit. Pri teh iz Grosuplja bi verjetno tezko govorili o sforsiranih. Sam lahko recem, da je moj pri petih letih znal zelo lepo pokazat, kdaj mu je nekaj dolgocasno in s tem mucno. :)

lp, oranzni slon

1. Ugotovil sem, da sem si nehote (z brisanjem quoted konca teksta prilastil odstavek od Slona, sorry Slon, spoda tisti, ki me citirate z odstavkom "Ne, moj komentar o rollerjih je posvecen temu, da se na urgenci vsak dan zdravi veliko poskodb, ki nastanejo ob uporabi razlicnih "zdravih" sportnih rekvizitov. Sam imam enega ze odraslega mulca in sem vse tiste fore s " sosedov pa lahko" ze dal skozi. Ja, veliko besed je treba, da dopoves, da nekaj kar pocne sosedov ni nujno najbolj pametno. " , to ni moje ampak Slonovo
2. To make long story short, jaz sem bil en tak sforsiran mulc, posledice, se danes imam problem najt uzitek v receh, pri vsem se matram do skrajnosti, pogosto ne najdem mere, brez opozorila okolice(najveckrat zene), ne najdem veselja v dosezenem, ker se vedno lahko reci naredi boljse (ha ha ha), poleg tega pa imam leglo poskodb no in za povrh faks itd sem koncal, ki ni bil ravno najbolj po mojem prvem okusu. Brez skrbi, v stevilnih receh so imeli stari prav, imam varno sluzbo, dovolj denarja za lepo zivljenje in neumnosti, eni pravijo celo super sluzbo, ja kaj hocem vec....
No ta moj tek je pa res MOJA rec (eh no tud otroci so moji)! Zabavno je, da ko pogledam okoli po kolegih, stevilni, ki tecemo, tecemo obcasno zato, da je to nas ego shock, komu , ki nas je s cem gnjavil, ker itak v vsem ostalem...

To je bilo pa zdaj bolj kot pri psihoterapevtu verjento ;-)
Lp vsem Mare
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
Pozdrav!
klopotec napisal/-a:A to pomeni, da če se na urgenci vsak dan zdravijo otroci zaradi uporabe "zdravih športnih rekvizitov", da je potem opravičljivo tudi "grosupeljsko matranje otrok". Eno z drugim nima nobene zveze. Oboje je narobe.

8) He, he, ne to pomeni, da mulca v taksne reci ne mores prisilit. :) No, moje mnenje je, da je prav, da starsi otroka pri razlicnih deavnostih podprejo in ga varno usmerjajo skozi razlicne pasti. To pomeni, mu ob uporabi rollerjev redno natikajo vsaj scitnike za zapestje, da ob uporabi skuterja ali gorskega kolesa zahtevajo tudi uporabo vsaj celade, ce ne se cesa drugega in v primeru teka v Grosupljem prekinejo tek, ce ima otrok tezave. Skratka, so stvari, ki jih mulcu ne mores preprecit, ce si to res zeli in je potem ze bolje, da si nekje v blizini in ukrepas ako je to potrebno. Seveda je to samo moje mnenje in se lahko tudi motim. :)

lp, oranzni slon

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA