mare napisal/-a:RoKo napisal/-a:potepinko68 napisal/-a:Ampak.. za Javornikovo tud rekl, da je bil doping pa potlej... ???
Dokler se trudi, da dokaže da ni res... naj bo "nedolžna"... zdej smo pa vsi pametni pa jo obtožujemo... pa Monte Carlo pa vse...
Jaz pa držim pesti, da dokaže, da nekej ni tko kot naj bi blo.. Kaj pa postopki za ugotavljanje dopinga?.. So popolni? Nezmotljivi?..
Zakaj ima lahko en športnik 100 kontrol, drugi pa nobene?... a ni tudi sistem preverjanja gnil?... Ali so vzorci shranjeni (za Armstronga so dokazovali za nekaj let nazaj..).. potem bi se moralo tudi za Čeplakovo dat vzorce shranit, da jih pregleda še kak drug neodvisni laboratorij.. pa tko..
V glavnem... tko hitro radi obsodimo človeka, da na potem ni treba bit nevoščljiv...
lp,
potepinko
Nekaj podobnega sem hotel napisat, pa si me prehitel. Sistem analize ni nezmotljiv, to se ve. Da je pa kdo toliko naiven da bi navkljub vsemu ....... kdo ve?
Počakajmo in potem zlivajmo gnojnico ali na ene ali na druge.
Samo toliko o Javornikovi: ni se izkazalo, da ni jemala prepovedanih sredstev, ampak se je izmazala zaradi nepravilnosti v postopku. Formalno je nedolžna.
Pa še o Armstrongu: v zamrznjemnem vzorcu iz leta 1999, ko je zmagal na touru so našli EPO. Niso ga diskvalificirali, ker to za 8 let nazaj ne bi imelo smisla. Če kakšnega zvestega oboževalca zelo zanima, bom poiskal link do članka.
spiridon napisal/-a:se strinjam s prejsnjim clankom.v primeru javornikove je slo za napako v postopku,ne za to da test ni bil pozitiven.enako je slo v slucaju Bilac pred leti,enako v primeru Ottey(cudno,isti trener???),in verjetno bo tudi v primeru Joli!!!ce imas denar in najames dobro ekipo se vse da.jezi me le to natolcavanje,da je bilo podtaknjeno.tezko ti nekdo podtakne inekcijo,kolikor pa vem,EPO v drugi obliki se ni.res je,da je lahko bil test pred tremi dnevi negativen(lahko,da takrat niso testirali epo in mozno da je tudi naslednji bil negativen),lahko pa je nasa jolika koristila epo takoj po prvi kontroli,in to obliko,ki se po nekaj dnevih vec ne dokaze,ker pac ni pricakovala tako hitro nove kontrole,na naslednji cez teden dni pa se tako ni vec dokazalo.a na nesreco so kontrolorji prisli se vmes.....in verjetno"podtaknili"EPO,ker kaj drugega nimajo delat in ze dolgo ni bilo koga pozitivnega,dokazat se morajo tudi oni....
moje razmisljanje.......
spiridon napisal/-a:se strinjam s prejsnjim clankom.v primeru javornikove je slo za napako v postopku,ne za to da test ni bil pozitiven..
nack napisal/-a:Na strani RTV Slovenija je blog športnega novinarja Jureta Tepine o eni najboljših slovenskih šprtnic vseh časov v razmislek vsem nam, ki zelo radi hitro obsojamo....
Jolanda Steblovnik
ZAZNAMKI:
ODDANO: 02.08.2007 || 19:35:50
Jolando Steblovnik poznam iz osnovne šole. Nekje v sedmem, osmem razredu smo se začeli malo več družiti in že takrat se je močno razlikovala od večine atletov. Spominjam se je z nekih priprav v Medulinu, mislim, da je bilo med prvomajskimi počitnicami. Velika večina nas je iskala prvo priložnost za neumnosti, vedno smo bili na preži, kje in kako bi kakšno ušpičili. Kot vsi spodobni najstniki smo se zapletali v neumnosti, za katere upam, da mojim otrokom ne bodo nikoli šinile v glavo. O nas so redno razpravljali trenerji, pa ne o naših treningih, temveč o disciplini in naših pobegih iz hotela, nočnih zabavah s kitaro ob morju in o prvem inhaliranju (na srečo se je pri meni izkazalo tudi za eno zadnjih) ter spoznavanju z atletinjami. Bili smo pač tipični najstniki in na moje zdajšnje začudenje smo to obdobje preživeli brez večjih posledic. Jolanda je bila posebna. Svetlolasa Velenjčanka je bila nadstropje višje in dostop do nje je bil nemogoč, predvsem zaradi njenega trenerja Toma. Ko se nam je vendarle uspelo prebiti do njene sobe, je bil obisk venomer neizmerno dolgočasen. Prav vsakič je govorila le o atletiki in svojih treningih in vedno si je nekaj zapisovala v svoj dnevnik treninga. Rezultate, vmesne čase, počitek, intervale … Takrat je bilo to za nas grozno dolgočasno in nikakor se ni pustila pregovoriti, da pobegne z nami. »Jutri imam težak trening,« je bil vselej njen odgovor.
Kmalu za tem je dobila medaljo na evropskem mladinskem prvenstvu v Nyiregyhazi na Madžarskem. Medtem ko je ona živela Atletiko, prav nikogar iz naše generacije medulinskih žurerjev ni bilo več med resnimi atleti.
Steblovnikova je postala Čeplakova, kar naenkrat je bila prvo ime najpomembnejšega atletskega menedžerja daleč naokoli in kar je sledilo, je osupnilo prav vse. Še danes se mi naježi koža, ko vidim posnetke in se spominjam, kako sva s snemalcem povsem nepričakovano pod stropom dunajske dvorane ob Donavi doživela svetovni rekord. Muenchenski tek tistega poletja že ni bil več tako čustven, pa čeprav sem se tedaj prvič srečal z Jarmilo Kratochvilovo in stal na stadionu, kjer je postavila svetovni rekord, za katerega lahko rečemo, da je bil vsaj sumljiv, če ne še kaj hujšega. V Parizu sem bil na letališču priča prve Joline stiske v karieri, v Atenah njene veličastne vrnitve in izpolnitve sanj, v Madridu pa popolnega poloma. Prav vsak uspeh sem ji iskreno privoščil, saj vem, kako si ga je zaslužila, in približno si predstavljam, koliko je zanj garala. Poznam veliko vrhunskih športnikov in redko kdo je toliko treniral kot Jolanda.
Pri ocenjevanju poštenosti ljudi se redko zmotim, še redkeje pri tistih, ki jih poznam pol življenja. Tako bi bil, če bi se obtožbe izkazale za resnične (težko me bo prepričal le pozitiven test), neizmerno razočaran sam nad sabo, da sem se pustil tako zavesti.
Zato sem zdaj toliko bolj zakopal v svet eritropoetina in Jolandi ne kaže prav dobro. Pri dokazovanju hormona rEPO (rekombinantnega EPA, zunajtelesnega izvora) gre za enega najzapletenejših laboratorijskih postopkov, ki ima okoli 270 različnih korakov. 270 priložnosti, da gre kaj narobe, a ker so ti znanstveniki nesramno natančni ljudje, gre le redko kaj narobe, kot je šlo pri Heleni Javornik. Tam so v laboratoriju v Barceloni zares veliko zašuštrali, slike proteinskega gela, kronski dokaz, pa tolmačili precej po domače; dobil sem celo informacijo, da so dokaze ponarejali.
Pariški laboratorij, ki je obtožil Jolando, je bistveno bolj izkušen, test za rEPO so celo iznašli tam in upanje, da gre za podobno napako, se lahko izkaže za jalovo. Navkljub našim sumom da gre za križarski pohod, ki se je začel s simultanim napadom tega laboratorija in L'Equipa na Lanca Armstronga. Test, ki ga je potrdila WADA, je edini veljavni in nasprotovanja niti niso tako smiselna; dejstvo pa je, da je uporaba tega hormona za doping razmeroma mlada. Začeli so ga uporabljati v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, prvič pa so testirali športnike na olimpijskih igrah v Sydneyju. To pomeni, da imajo znanstveniki le sedem let izkušenj in veliko črnih pik zaradi napačnih obtožb največjih imen svetovne atletike. Kljub vsemu so pravila pravila in test je test, čeprav je kar nekaj znanstvenikov, ki opozarjajo, da je milo rečeno nezanesljiv. Jolanda ne bi bila prva, ki bi bila po nedolžnem kaznovana, tudi zadnja ne. Kot me prepričujejo znanstveniki, so možnosti še vedno tri, ne zdi pa se mi logično, da bi bila tako preklemano trapasta. Njen domet je v svetovnem športu praktično neomejen; zakaj bi si zasadila nož v hrbet in se pustila ujeti z roko v škatli z bomboni? Zakaj bi se vozila v stoenki, če so na trgu že nevidni ferarriji: Evropska unija je že dala dovoljenje za dynEPO, eritropoetin, ki ima sestavo glukoze enako človeški, kar pomeni, da je praktično neizsledljiv. Kaj res mislite, da Jolanda z vsemi svojimi možnostmi ne bi posegla po čem takšnem, če bi želela? Nikakor ne trdim, da je nemogoče, uporaba rEPA je mnogo večja, kot si predstavljamo. Moji viri trdijo, da polovico svetovne proizvodnje porabijo športniki!!!
Šport je svet, obrnjen na glavo, v športnem »pravu« si kriv, dokler ne dokažeš svoje nedolžnosti, in polivanje tako primitivne gnojnice po ljudeh, ki so nam prinesli toliko veselja, je najmanj, kar lahko rečem, neokusno. Kdor se le malo spozna na vrhunski šport, bo pred kakršno koli sodbo o primeru Jolande najprej vdihnil in premislil. Premislite malo!
Lep dan!
stanko
VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA